Motosikletler günümüzde daha çok hobi olarak kullanılan taşıtların başında gelir. Bu taşıtları kullanırken çok dikkatli olunması gerekir. Motosiklet kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Motosikletlerin esnek hareket kabiliyetine sahip olması sıklıkla tercih edilmesini sağlamıştır. Tutkunlarının vazgeçilmezi haline gelen bu taşıtları kullanırken son derece dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle tüm motorlu taşıtlarda olduğu gibi motosikletleri kullanmak için ehliyet sahibi olunması lazımdır. Ehliyet alınmış olsa bile henüz sürüşü tecrübe edinilmemiş ise bu taşıtların kullanılması tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilir.

İki tekerli bu taşıtları kullanırken olası bir kaza durumda can kaybını önlemek ve yaralanmaları minimuma indirmek amacıyla kask, korumalı mont, dizlik, dirseklik ve eldiven mutlaka takılmalıdır. Çünkü motosiklet kazalarında sürücü açıkta olduğu için direk olarak motosikletten yola düşebilir veya savrulabilir. Bu savrulmalarda sert bir cisme çarpması, yerde sürüklenmesi veya başka bir aracın çarpması gibi olayların yaşanması muhtemeldir. Dolayısıyla bu gibi olumsuz durumları daha az hasarla atlatmak için gerekli ekipmanların giyilerek kullanılması önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre motosiklet kazalarının yüzde 32'si otomobillerle yapılmaktadır. Bu kazalarda kusurlu konumda olanlar genellik otomobiller olmaktadır. Bu nedenle doğru ve sağduyulu trafik bilincinin oluşması motosiklet kullanımını daha güvenli bir şekle dönüştürecektir.

Karayollarında taşıtlara yönelik hız sınırlaması uygulaması yapılmaktadır. Motosikletler de bu kapsama girdiklerinden bu taşıtlar ile aşırı sürat yapılmamalı trafik kurallarına ve hız sınırlarına uyulmalıdır. Çünkü bu taşıtları hızlı olması ve fiziksel yapısının diğer taşıtlardan küçük olması fark edilmelerini zorlaştırır. Bu nedenle olası bir hız aşımı ve kural ihlali durumlarında kaza yaşanma riski artar.

Motosikletlerin bakımlarının belirli aralıklarla yapılması güvenli bir sürüş için önem arz eder. Uzmanlar motosiklet yağlarının ve yağ filtrelerinin 5 bin km’de bir yenilenmesi gerektiğinin altınızı çiziyorlar.