İdeal kilonuzu hesaplayabilmek için bir takım programlar ve internet ortamında karşılaşabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır.

İdeal kiloya sahip olmak ve bu kilonun korunması insanın yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için oldukça önemlidir. Çünkü aşırı kilo veya aşırı zayıflık birçok hastalıklara davetiye çıkabiliyor. İnsan hayatında meydana getirdiği olumsuz etkiler sadece hastalıklarla da kalmamaktadır. Aşırı kilo bir insan çevresinden soyutlanmaya daha fazla eğilimlidir, hareket kabiliyeti kısıtlandığı için bazı normal aktiviteleri yapamaz veya yapmakta zorlanabilir. Bu yönüyle insanın karakterini ve diğer insanların ilişkileri olumsuz yönde etkiler. Aynı şekilde aşırı zayıflıkta insanlarda güç kaybına ve hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına neden olabilir. Normal bir insan yapabileceği bazı davranışlar bu iki gruba giren insanlar çoğu zaman yapamazlar. Ancak başta obezite, anoreksiya ve kalp hastalığı gibi birçok hastalığın başlıca nedeni olmasından dolayı kilonuzu ideal hale getirmeye özen göstermelisiniz.

İdeal boy kilo oranı nasıl hesaplanır? Konusuyla ilgili birçok yöntem bulunur ve tavsiye edilir. Ancak her hangi bir programa gerek kalmadan da kendiniz kolay bir işlemle ideal olması gereken kilonuzu öğrenebilirsiniz.

Buna göre ilk olarak boyunuzun oranını 150’den çıkarmanız gerekir. Daha sonra çıkarma işleminden çıkan sonuç 4’e bölünür. Bu bölünmeden elde edilen rakama 100 daha eklenir. Bu işlem sonucunda ortaya çıkan sonuç yine boy oranınızdan çıkarıldığında ideal kilonuz ortaya çıkar. İsterseniz bir örnekle bu işlemi açıklayalım;

• Boyu 1.80 cm olan bir erkek öncelikle boy oranı olan 180’den 150’yi çıkarır: 180 -150 =30

• Daha sonradan 30’u 4’e böler: 30/4= 7,5

• Çıkan sonuca 100 daha ekler böylece sonuç 107,5 olur. Son olarak boy oranı olan 180’den 107,5 çıkardığında ideal kilosunu öğrenmiş olur.

• Yani 180 – 107,5 = 72,5 kilo.

• 180 cm boyunda olan yetişkin bir erkeğin ideal kilosu 72,5 kilodur.