Cep telefonlarını günlük hayatta oldukça sık kullanırız. Ancak bizlere bir çok kolaylık sunan telefonların zararları olduğu ve bu zararlı etkilerden korunmak için neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi misiniz?

Cep telefonlarının zararları konusunda birçok kişi bilgi sahibi değildir. Modern teknolojini en harika ürünü olan cep telefonları özellikle son yıllarda yaygınlaşan akıllı telefonlarla yaşantımızın ayrılmaz birer parçası haline dönüşmüş durumdadır. Önceleri sadece konuşmak için cep telefonu alırken şimdilerin gelişmiş akıllı telefonları ile birçok fonksiyonu tek tıkla yerine getirebilmekteyiz.

Bu küçük aletler aracılığıyla internet erişimi sayesinde ciltler dolusu kütüphane sığmayacak kadar bilgi elimizin altındadır. Ancak bizlere her ne kadar bir takım kolaylıklar sağlasa da doğru kullanılmadığı zaman sağlığımıza ciddi zararları dokunabilir. Bu nedenle cep telefonu alırken nelere dikkat etmeli? Telefonun zararlarından nasıl korunmalı? Cep telefonu nasıl kullanılmalı konularında bilgi sahibi olmak gerekir.

Öncelikler telefonlar her ne kadar yanımızdan ayırmadığımız bir parçamız haline dönüşse de mümkün olduğunca bu cihazları kendimizde uzakta tutmak zorundayız. Çünkü cep telefonlarının oldukça yüksek oranda yaydığı radyasyon insan beynine çok fazla zarar vermektedir. Bu cep telefonlarının zararları arasında en ciddi olanıdır. Özellikle çocuklarda oluşan hasarın çağı daha da büyük olmaktadır. Öncelikle cep telefonlarını çocuklardan uzak tutmak zorunda olduğumuzu hatırlatalım.

Cep telefonu alırken ‘SAR’ değeri düşük olan telefonları tercih etmenizde yarar vardır. Kaliteli ve güvenilir markaların üretmiş olduğu cihazlarda insan sağlığı dikkate alınmaktadır. Bu nedenle hiç bilinmeyen yabancı markalarda veya yan sanayi cep telefonlarını kullanmamanızı öneririz.

Telefonları ihtiyacımız olduğu anlarda kullanmaya özen gösterin. Gereksiz kullanım daha fazla radyasyona maruz kalmanız anlamına gelecektir. Ayrıca uzun uzadıya konuşmalar yerine gerekli miktarda konuşarak telefonu ‘en kısa sürede nasıl kullanabilirimin’ hesabını yapmanız gerekir. Bu şekilde cep telefonlarının zararları konusunda önemli bir tedbir almış olacaksınız.

Telefonla konuşurken kablolu kulaklık kullanarak telefonu başınızdan uzakta tutmuş olursunuz. Ayrıca gece yatarken telefonu başucuna koymanız büyük bir hatadır. Yatmadan önce telefonu sinyal almayacak ve vermeyecek şekilde kapatmalı ve mümkün olduğunca yatağımızdan uzakta bulundurmalıyız.