Ölüdeniz, Muğla‘nın Fethiye ilçesine bağlı olan bir beldedir. Belde turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, ortaçağda ise uzak diyarlar olarak tanımlanmaktadır. Anadolu’nun güney batısında yer alan Teke yarım adasında bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan deniz kulağı yani lagün oluşumlarından bir tanesidir.

Ölüdeniz adından anlaşıldığı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı olan günlerde Belceğiz kıyılarında dalgalar oluşurken, Ölüdeniz’de sadece biraz çırpıntılar meydana gelir. Fakat durgun gibi görünen Ölüdeniz gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen her gün yeniliyor.

Bunlardan ilki, burada mevcut olan yoğun kaynak suyu çıkışlarıdır. Dibinde çıkıştan Akdeniz’e doğru bir akıntı oluşturur. İkincisi ise, bu doğal suların oluşturdukları tuz farkından dolayı açık denizden içeriye ve dışarıya devamlı olarak bir sirkülasyon oluşur. Üçüncü neden ise, gel-git etkisi ile iki veya üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir.

ÖLÜDENİZ EFSANESİ

Belcekız adı bir efsaneye dayanmaktadır. Eskiden buradan geçen gemiler, açıkta demirler ve içmek için su almak üzere kıyıya sandal yardımı ile çıkarmış. Bir gün yaşlı bir kaptanın genç oğlu, su almak için koya çıktığında güzel Belcekız’ı görür. Gördüğü zamanda vurulur. Kızın yüreğine de adeta bir ateş düşer. Ancak delikanlı suyu alıp gitmek zorundadır. Gemi uzaklaşır ve gider. Belcekız ise hep kıyıyı, sevdiği adamı kollar. Delikanlı ise her geldiğinde burdan su almaya gelir. Bu şekilde görüşüp, birlikte olurlar.

Bir süre sonra gemi buradan geçtiği sırada bir fırtına kopar. Genç ise babasına burada korunaklı, havuz gibi bir koy olduğunu söyler. İhtiyar kaptan ise oğlunun gönül macerasını bilir. Oğlunun sevdiği kızı görme uğruna gemiyi parçalamayı göze alacağını sanır. Dalgalar ile birlikte, kavgada büyür.

Gemi tam kayalıklara vuracakken, kaptan bir kürek darbesi ile oğlunu denize atar. Deniz dönerek çarşaf gibi bir koya girer bu sırada. Oğlan ise ölür. Kayaların üzerinde sevdiğini bekleyen Belcekız ise kendisini kayalardan atarak ölür. İşte o günden beri kızın öldüğü yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere ise Ölüdeniz denir.

Anlatılanlar elbette efsanelerden ibarettir. doğru ya da yanlış bilinmez ancak bu harika yerin birçok hikayesi mevcuttur.

ÖLÜDENİZ'E NASIL GİDİLİR?

Kara yoluyla Fethiye’ye ulaşım son derece basittir. Antalya, Muğla ve Burdur bağlantılı olarak üç kara yolu çam ağaçlarının arasında yapılacak rahat bir yolculuk ile Fethiye’nin ziyaretçilerine çok kolay bir ulaşım sağlamaktadır.

Fethiye ortalama 15 km mesafededir ve araçla yaklaşık yarım saat sürer. Muğla ise ortalama 130 km mesafededir ve aracınızla yaklaşık olarak iki saat 10 dakika sürer. İstanbul ise ortalama 810 km’dir. Aracınız ile yaklaşık on bir saat otuz dakika sürer.