Ağrı Dağı sönmüş volkanik bir dağdır. Dağdaki en son volkanik hareket ise 1840 yılında yaşanmıştır. 5137 metre yüksekliğe sahip olan dağ, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 km batısında ve Ermenistan'ın 32 km güneyinde yer almaktadır.

Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir. Ağrı Dağı iki zirveden oluşur. Bunlar 5.137 metrelik Atatürk Zirvesi (Büyük Ağrı) ile 3.898 metrelik İnönü Zirvesi'dir. (Küçük Ağrı) 4000 metreye kadar bazalt daha sonra sonraki yükseklikte andezit lavlarından oluşarak volkanik bir dağ özellikleri gösterir.

Ünlü gezgin Marco Polo, Ağrı Dağı için yazılarında ''hiçbir zaman çıkılamayacak bir dağ'' diye bahsetmiştir.

İSİMLER

Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağı'nın farklı dillerde birçok ismi vardır. Başlıcaları, Ararat, Kuh-i Nuh, Cebel ül Haris'tir.

TARİHÇESi

Türkiye'nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı jeolojik konumu ve Büyük Tufan'dan sonra Nuh'un gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır. Bir inanışa göre, Eski Ahid'teki Tekvin babında Nuh'un gemisi'nin karaya oturduğu dağ bu dağdır. Fakat, Kuran'ı Kerim'de Nuh'un gemisinin "Cudi'ye oturduğu" belirtilmektedir.

DAĞCILIK TARİHİ

Marco Polo'nun hiçbir zaman çıkılamayacak dediği dağa ilk tırmanış, kayıtlara göre 9 Ekim 1829'da Prof. Friedrich Parrot tarafından gerçekleştirildi. İlk kış solo tırmanışı ise 21 Şubat 1970'te Dağcılık Federasyonu eski başkanlarından Dr. Bozkurt Ergör tarafından yapıldı.

Yüksek irtifa dağcılığı ve akut dağ hastalığı üzerine ilk bilimsel tıbbi çalışmalar ise dağcılık federasyonu eski başkanı Prof. Dr. Abdül Mecit Doğru ve Muzaffer Erol Gez ile birlikte dağın zirvesinde 3 gün 3 gece kalarak gerçekleştirildi. Ağrı'ya tırmanış 1990 yılında yasaklandı. 1998'de Dağcılık Federasyonunun bir grup dağcıya izin vermesiyle bu yasak kaldırıldı.

Güney yüzünden yapılan tırmanışlar "klasik rota" olarak nitelendirilir ve Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden başlar. Iğdır yönünden gerçekleştirilen kuzey rotaları ise daha teknik buzul tırmanışlarını içerir ve dağa ulaşım açısından biraz daha ayrıntılı hazırlıklar gerektirir.

AĞRI DAĞININ YÜKSEKLİĞİ NE KADAR?

Ağrı Dağı'nın yüksekliği 5137 metredir. Ağrı Dağı Türkiye’nin en yüksek dağı olduğu için Türkiye’de nadir görülebilecek bazı özellikleri de içerisinde barındırmaktadır.

4 mevsim boyunca Ağrı Dağı’nda kar buzullar erimeden varlığını koruyabilmektedir. Bu yükseltinin de etkisi ile ortaya çıkan soğuk havanın etkisi ile mümkün olmaktadır.

DÜNYANIN EN YÜKSEK 2. VOLKANİK DAĞI

Ağrı Dağı dünyanın en büyük 2. volkanik dağıdır.

DAĞCILARI GÖZDESİ AĞRI DAĞI

Türkiye'de son zamanlarda dağ sporlarının gelişmesiyle birlikte Ağrı Dağı’na olan ilgide zamanla artmıştır. Özellikle zirveye çıkma maratonu her dağcının yaşamak isteyeceği bir heyecandır. Ağrı Dağı’na tırmananlar genel olarak 4-5 günde bu tırmanışı bitirebilmektedir.