AKİT MENÜ

Sağlık

Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Dünya çapında yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda diyet ve kanser arasında bir ilişki olduğu görüldü. 4 Şubat Dünya Kanser Günü için Medikal Onkoloji Uzman Prof. Dr. Duygu Derin beslenme alışkanlıkları ve kanser hakkında dikkat edilmesi gerekenleri tek tek anlattı.

2

Dünya çapında yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda diyet ve kanser arasında bir ilişki olduğu görüldü. 4 Şubat Dünya Kanser Günü için Medikal Onkoloji Uzman Prof. Dr. Duygu Derin beslenme alışkanlıkları ve kanser hakkında dikkat edilmesi gerekenleri tek tek anlattı.

3

Batı tarzı beslenmede yağ oranı yüksek ve hayvansal proteinli beslenme ön plandadır. Lifli gıda tüketim oranı ise oldukça azdır. Fazla et ve hayvansal proteini yüksek oranda tüketen ülkelerde, göğüs, rahim, prostat, kalın bağırsak, pankreas ve böbrek kanserleri fazla görülür.

4

Yağsız hayvansal proteinin ise kanserle ilişkisi olmadığını biliniyor. Yağsız et, süt ve benzer, besinlerin tüketimi kanser riskini arttırmaz.

5

Her gün 100 gram et tüketimi, bağırsak-rektum kanseri riskini yüzde 29, 50 gram, şarküteri ürününün ise riski yüzde 21 arttırdığı gözlenmiş.

6

Sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagillerin dışında posalı maddeler bulundurur. Bu gıdalar posa alımını arttırdığı için kalın bağırsak ve rektum kanserinin önlenmesinde etkindir. Aynı zamanda kolorektal kanser oluşumunu yüzde 20-40 oranında azaltır.

7

Sebze ve meyveler içerdiği vitaminlerin antioksidan özellikleriyle tüm kanser türlerinden korur. Meyve ve sebzelerde en çok A, C, D ve E vitamini ile ön plana çıkar.

8

Tütsülenmiş balık, yüksek tuz içeren salamura ve nitrit içeren et ve konserve tüketilen toplumlarda mide kanser görülme oranı yüksektir. Dünyada mide kanserinin en sık görüldüğü ülke ise Japonya'dır. Japonya'dan başka ülkelere taşınan kişilerde 10 yıl içinde mide kanserine yakalanma riski azalır. Bu sebeple diyetin ve beslenmenin kansere etkisi büyüktür.

9

Yapılan araştırmalara göre batılı toplumlarda olan kanser, alkol tüketiminden dolayı erkeklerde yüzde 10,8, kadınlarda 4,5 oranındadır.

10

Sigara ve tütün kullanımından sonra erkeklerde kansere yol açan neden yeterince meyve ve sebze tüketmemeleri kadınlarda ise şişmanlıktır.

11

Obez kişilerde, göğüs, kalın bağırsak- rektum endometrıyum ve yemek borusu kanseri normal kişilere daha fazla görülür. Yapılan araştırmalara göre, haftada en az 3 gün, günde 30 dakika yapılan aktivite kalın bağırsak, göğüs ve rahim kanseri riskini azaltır. Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması da ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, akciğer ve mide kanseri riskini azaltır. Uzmanlar bu konu ile ilgili olarak Akdeniz tarzı diyetleri öneriyor.