Yaşam
Doğal lezzetin sırrı! Su değirmeninde susamdan tahine yolculuk
Şırnak’ın İkizce köyünde su değirmeninde işlenen doğal susamlar tahine dönüştürülerek sofralara ulaşıyor.
Yaşam
Şırnak’ın İkizce köyünde su değirmeninde işlenen doğal susamlar tahine dönüştürülerek sofralara ulaşıyor.
Şırnak’ın İkizce köyünde su değirmeninde işlenen doğal susamlar tahine dönüştürülerek sofralara ulaşıyor.
Şırnak’ın İkizce köyünde, geleneksel yöntemlerle tahin üretimi devam ediyor. İl ve ilçelerden toplanan tonlarca susam, su değirmenine getirilerek doğal yöntemlerle işleniyor.
Yıllardır bu işten ekmek yiyen 5 aile, hem kültürel mirası yaşatıyor hem de köy ekonomisine katkı sağlıyor.
İşletme sahibi Emine Bayat, “Doğal tarlalarımızda yetiştirdiğimiz susamları işleyerek sofralara en doğal tahini ulaştırıyoruz. Eğer devlet destek verirse işimizi büyütmek istiyoruz” diyerek üretimin sürdürülebilirliği için destek çağrısında bulunuyor.
Koçer Bayat ise 13 yıldır bu değirmende çalıştığını belirterek, "Çocuklarımızın ekmek teknesidir. 5 aile geçimini bu değirmenden sağlıyor. Kilosunu 300 liradan satıyoruz.
Köylerden, ilçelerden topladığımız susamları buradaki doğal su değirmeninde kızartıp tahin yapıyoruz.
Devletimiz destek verirse işimizi büyütmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.