AKİT MENÜ

Yaşam

Doğal lezzetin sırrı! Su değirmeninde susamdan tahine yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Şırnak’ın İkizce köyünde su değirmeninde işlenen doğal susamlar tahine dönüştürülerek sofralara ulaşıyor.

2

Şırnak’ın İkizce köyünde su değirmeninde işlenen doğal susamlar tahine dönüştürülerek sofralara ulaşıyor.

3

Şırnak’ın İkizce köyünde, geleneksel yöntemlerle tahin üretimi devam ediyor. İl ve ilçelerden toplanan tonlarca susam, su değirmenine getirilerek doğal yöntemlerle işleniyor.

4

Yıllardır bu işten ekmek yiyen 5 aile, hem kültürel mirası yaşatıyor hem de köy ekonomisine katkı sağlıyor.

5

İşletme sahibi Emine Bayat, “Doğal tarlalarımızda yetiştirdiğimiz susamları işleyerek sofralara en doğal tahini ulaştırıyoruz. Eğer devlet destek verirse işimizi büyütmek istiyoruz” diyerek üretimin sürdürülebilirliği için destek çağrısında bulunuyor.

6

Koçer Bayat ise 13 yıldır bu değirmende çalıştığını belirterek, "Çocuklarımızın ekmek teknesidir. 5 aile geçimini bu değirmenden sağlıyor. Kilosunu 300 liradan satıyoruz.

7

Köylerden, ilçelerden topladığımız susamları buradaki doğal su değirmeninde kızartıp tahin yapıyoruz.

8

Devletimiz destek verirse işimizi büyütmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

9

10