Sağlık
Az biliniyor ama çok faydalı! İşte ejder meyvesi...
Anavatanı Güney Amerika ve Asya olan ejder meyvesinin diğer isimleri, dragon, pitaya, kaktüs meyvesi ve çilek armudu olarak bilinmektedir.
Sağlık
Anavatanı Güney Amerika ve Asya olan ejder meyvesinin diğer isimleri, dragon, pitaya, kaktüs meyvesi ve çilek armudu olarak bilinmektedir.
Anavatanı Güney Amerika ve Asya olan ejder meyvesinin diğer isimleri, dragon, pitaya, kaktüs meyvesi ve çilek armudu olarak bilinmektedir.
Beyaz ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. Meyve dış rengi olarak değil, iç rengi olarak ikiye ayrılır.
Meyvenin içerisinde küçük susam tanelerine benzer çekirdekler bulunur.
Meyveyi tüketirken çekirdeklerini ayırmaya gerek yok, kivi gibi yenilebilir.
Ejder meyvesi (pitaya)'nın yararları ise şu şekilde:
İçeriğindeki minaraller göz sağlığını korur.
B1,B2,B3 ve C vitamininin yanı sıra demir, kalsiyum, fosfor gibi mineraller açısından zengindir.
Tip2 diyabet (şeker hastaları) için çok yararlıdır.
İyi bir C vitamin, kalsiyum, lif ve potasyum kaynağıdır.
Antioksidan ve zengin çözülebilir lif içerir.
Vücuttaki nem dengesini sağlar.
İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir.
Yüksek tansiyonu dengeler.
Zararlı toksinleri vücuttan atar.
Akciğer, ince bağırsak ve böbrek hastalıkları üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Rahim ve yumurtalık sorunlarını giderir.
Kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.
Diş ve kemikleri güçlendirir.
Sağlıklı kan ve doku oluşumunu teşvik eder.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yara ve morlukları hızla iyileştirir.
Kanser ve kalp hastalıklarına karşı korur.
Pitaya nasıl yenir?
- Olgunlaşmış ejder meyvesi önce bir güzel yıkanır.
- Bıçakla ortadan ikiye uzunlamasına doğru kesilir.
- Bir kaşık yardımıyla kesilen kısım çıkartılır.
- Daha sonra isteğe bağlı küp ya da farklı şekillerle kesilerek yenir.
Diğer bir yöntem;
- Ejder meyvesinin baş kısmını kesin.
- Bıçakla ortadan ikiye ayırın.
- Kabuğunu elinizle ayırın.
- Şekildeki gibi kolayca çıktığını göreceksiniz.
- Kesilen ejder meyvesini önce dilimlere ayırın.
- Daha sonra dilimleri üçgen olarak kesin.
- Son olarak kabuğuyla birlikte sunum yapın.