AKİT MENÜ

Sağlık

Günlük tuz tüketimimiz ne kadar olmalı?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Kaplan, '14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası' kapsamında hangi miktarda tuz tüketilmesi gerektiğini anlattı. Günlük hayatta alınan tuzun yaklaşık dörtte üçü işlenmiş gıdalardan, dörtte biri ise masada yemeğe katılan tuzlardan alınıyor.

2

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Kaplan, '14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası' kapsamında hangi miktarda tuz tüketilmesi gerektiğini anlattı. Günlük hayatta alınan tuzun yaklaşık dörtte üçü işlenmiş gıdalardan, dörtte biri ise masada yemeğe katılan tuzlardan alınıyor.

3

Fazla tuz tüketimi ise, başta hipertansiyon ve damar sertliği olmak üzere birçok hastalığa neden oluyor.

4

Kişide tuzun etkisi bebeklik dönemine dayanıyor. Damak zevki küçüklükte ailenin damak zevki ile şekillendiği için alışkanlık haline geliyor. Bu sebepten az tuzlu beslenerek çocukları tuzdan uzak tutmak gerekir.

5

Tuz tüketimi nasıl azaltılır? Günlük yaşantıda taze meyve ve sebze tüketimi arttırarak, fast food tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır.

6

Yemeklere tuz yerine limon suyu ve baharat eklenmeli.

7

Alışveriş yaparken ürünlerin etiketi kontrol edilerek tuz miktarına bakılmalı.

8

Yüksek tuz içeren turşu, ketçap, mayonez ve zeytin gibi gıdaları tüketilirken dikkat edilmeli.

9

Patates, pancar, muz, kuru fasulye gibi potasyum değeri yüksek olan gıdaların tüketimi arttırılmalı.

10

Tuz oranı yüksek kavrulmuş kuruyemişlerin yerine taze olanlar tüketilmeli.

11

Tuzu keserken dikkat edilmesi gereken konu da yavaş yavaş kesmektir. Birden damak zevki bozulduğunda tuzu kesmek kişiye ızdırap gibi gelir.

12

İyot eksikliği; dünyada önlenebilir zeka geriliği ve beyin hasarının en temel sebebidir.

13

İyot, kolay ve ucuz ulaşılabilir bir yöntemdir. Ancak yemek pişirme sırasında iyot kaybı olur. Bu nedenden yemeklere tuz atmak için yemeğin pişmesi beklenmelidir.