AKİT MENÜ

Sağlık

Balık yemeyenlere 'kuyruk yağı'

Kuyruk yağı, koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Bu yağın kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de birçok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleyen yaşlarda yaşlılığın getirmiş olduğu eklem ağrılarını engelleyebileceği görülmüştür. Aynı zamanda kuyruk yağının içeriğinde omega asitleri oldukça yüksek miktarda vardır. Bu nedenle genç yaşlarda tüketen insanlarda kalp damar hastalıkları daha az görülür. Ayrıca ileri yaşlarda da ara ara tüketilmesi faydalıdır.

2

Kuyruk yağı, koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Bu yağın kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de birçok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleyen yaşlarda yaşlılığın getirmiş olduğu eklem ağrılarını engelleyebileceği görülmüştür. Aynı zamanda kuyruk yağının içeriğinde omega asitleri oldukça yüksek miktarda vardır. Bu nedenle genç yaşlarda tüketen insanlarda kalp damar hastalıkları daha az görülür. Ayrıca ileri yaşlarda da ara ara tüketilmesi faydalıdır.

3

Kuyruk yağı genellikle erkek koyunlardan elde edilen bir yağdır. Dişilerinin de kuyruk yağları vardır ama üreme ve çoğalma sebebiyle daha çok erkek koyunlar tüketilir. En güzel kuyruk yağı Gaziantep civarında yetişen ve büyüyen koyunlardan elde edilir.

4

Kuyruk yağının iyi geldiği hastalıkların başında felç, titreme yel, siyatik, romatizma ve kulunç gelir. Kuyruk yağı, içeriğinde omega asitleri sayesinde bir balıktan alacağınız omega yağlarını da vücudunuza ulaştırır. Balık sevmeyenler bu yöntemi genç yaşlarda abartılı olmayacak şekilde kullanır ve tüketirse vücudun hem kalp damar rahatsızlıklarına karşı korunmasını hem de hazır yağların içeriğindeki kimyasallardan korunmasını sağlar.

5

Kuyruk yağının zararları: Çok aşırı derecede tüketilmesi kolesterolü arttırır. İleri yaşlarda yani yaşlılıkta fazla tüketilmesi zararlıdır. Çok aşırı derecede mangal türünde tüketilmesi kömür ile temasından ötürü kanserojen etki gösterebilir. Birçok kronik hastalığa sebep olabilir. Doymuş yağ olan kuyruk yağı fazla tüketildiğinde bağırsaklarımızda bulunan probiyotik bakterilerin gelişimini olumsuz etkiler.