Sağlık
Yılda 20 gün oluyor ama yararı ömür boyu sürüyor!
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve...
Sağlık
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve...
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve...
Sene boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen fakat yararları saymakla da bitmeyen çağla meyvesi hakkında Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu bilgi verdi.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum içeren çağlanın; bağışıklık sistemini güçlendirerek hem kanserden koruduğunu hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük destek sağladığı bilinmektedir.
İçerisinde antioksidandan bakımdan güçlü E vitamini bulunduran çağla meyvesi özellikle cilt sağlığında oldukça etkili olabilmektedir.
Yüksek magnezyum oranıyla kalp hastalıklarına karşı koruyor.
Çağla kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyu bir meyve özelliği taşır.
Çağlada bulunan yüksek oranda magnezyum toplar ve atar damarları geliştirerek hem kanın oksijenlenme oranını artırır hem de metabolizmayı hızlandırmaktadır.
Ayrıca diyabet hastaları için mayhoş olan tadıyla çağla yüksek lif oranından dolayı glisemik indeksi düşük meyveler grubunda bulunmaktadır.
Kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
Kalorisi çok düşük olduğu için ara öğün olarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.
C vitamini eksikliklerini giderir.
Tekli yağ asitleri içermesi bakımından kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
İçerisindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeler.
Oldukça güçlü bir antioksidan içerir bu nedenle cilt sağlığı açısından çok yararlıdır.
İçerisindeki magnezyum sayesinde kas kasılmalarının azalmasına yardımcı olur.
Yüksek lif içeriği ile barsaktaki iyi bakterilerin oluşumunu arttırarak probiyotik etki yaratır.
Vücuttaki iltihabik reaksiyonlara sebep olan C reaktif proteinin düzeyini düşürür.
Safra taşı oluşumunu engeller.