Sağlık
Yumurtayı küçük mü almalı büyük mü?
Yumurta deyip geçmeyin! İşte yumurta hakkında bilmeniz gerekenler!
Sağlık
Yumurta deyip geçmeyin! İşte yumurta hakkında bilmeniz gerekenler!
Yumurta deyip geçmeyin! İşte yumurta hakkında bilmeniz gerekenler!
Yumurta çoğumuzun buzdolabında olmazsa olmaz ürünlerden biridir.
Fakat yumurta seçimine gelince; kimimiz yumurtanın fiyatına kimimiz ise yumurtanın organik olup olmadığına bakarız.
Peki, iri yumurta seçtiğimizde ya da sarısı beyazından büyük olanına karar kıldığımızda, aslında ne aldığımızı ve onu neler yapabileceğimizi kaçımız biliyor?
Sadece ABD tek başına senede 76,5 milyarın üzerinde yumurta tüketiyor. Peki, yumurtaları farklı kılan şey nedir? İşte yumurtaların sınıflandırılması konusunda ufkunuzu genişletecek o yazı...
YUMURTANIN BOYUTLARI ÖNEMLİ Mİ?
STANDART YUMURTA BÜYÜKLÜĞÜ
Küçük boy yumurta: 51 gram - Orta boy yumurta kutusu: 59 gram
Büyük boy yumurta: 68 gram - Ekstra büyük yumurta: 76 gram - Jumbo boy yumurta: 85 gram
Eğer tarifte yumurta boyutu belirtilmediyse büyük boy yumurta kullanmalısınız. Ama eğer tarifte kullanmanız gereken yumurta boyutu belirtildi ise o boyuta sadık kalmalısınız.
Yumurta bu özelliklere göre ayrılır;
DIŞ KISMI: İdeal bir yumurta kabuğu parlak, düzgün, oval tarafın diğer tarafa göre biraz daha büyük olması gerekir.
NİYE TAVUK YUMURTASI RENKLİDİR?
Yumurtanın rengi tavuğun genetiği tarafından belirlenir. Tavuğun cinsi hangi renk yumurta yumurtlayacağının göstergesidir.
YUMURTA RENK ÇEŞİTLİLİĞİ OLDUKÇA FAZLADIR
KAHVERENGİ - AÇIK KAHVERENGİ - BEYAZ
KREM RENGİ - PEMBE - ÇİKOLATA KAHVE
BENEKLİ - YEŞİL - MAVİ - Bu renklerin altında da farklı renkler mevcuttur.
FARKLI TÜR YUMURTALAR
BILDIRCIN YUMURTASI - Kaynama süresi: Rafadan; 2,5-3 dakika - Tam pişmiş; 4 dakika
Tadı; Tavuk yumurtasına benzer. Kullanımı; kabuksuz pişirilebilir, kanepe yapılabilir.
TAVUK YUMURTASI - Orta boy yumurta; Rafadan; 2,5-3 dakika - Tam pişmiş; 6-7 dakika
Büyük boy yumurta; Rafadan; 3,5-4 dakika - Tam pişmiş; 9-10 dakika
Tadı; kuşun cinsine, beslenmesine, yetiştirilme metoduna ve yumurta saklama koşullarına göre değişir.
Kullanımı; omlet yapılabilir, kaynatılabilir, haşlanabilir, kabuksuz pişirilebilir, fırında pişirilebilir, suflede, kremada, pudingte, kekte ve soslarda kullanılabilir.
HİNDİ YUMURTASI - Rafadan; 3,5-4 dakika - Tam pişmiş; 10-11 dakika
Tadı; kremsi kıvamdadır. Kullanımı; kızartılabilir, kaynatılabilir ve kabuksuz pişirilebilir.
KAZ YUMURTASI - Rafadan; 9-10 dakika - Tam pişmiş; 13 dakika
Tadı; Yoğun ve kremsi kıvamdadır. Kullanımı; omlet yapılabilir, yağda pişirilebilir, hafif kaynatılabilir.
DEVEKUŞU YUMURTASI - Rafadan; 50 dakika - Tam pişmiş; 1,5-2 saat
Tadı; tavuk yumurtasına benzer. Kullanımı; kaynatılabilir.