AKİT MENÜ

Sağlık

Yumurtayı küçük mü almalı büyük mü?

Yumurta deyip geçmeyin! İşte yumurta hakkında bilmeniz gerekenler!

2

Yumurta deyip geçmeyin! İşte yumurta hakkında bilmeniz gerekenler!

3

Yumurta çoğumuzun buzdolabında olmazsa olmaz ürünlerden biridir.

4

Fakat yumurta seçimine gelince; kimimiz yumurtanın fiyatına kimimiz ise yumurtanın organik olup olmadığına bakarız.

5

Peki, iri yumurta seçtiğimizde ya da sarısı beyazından büyük olanına karar kıldığımızda, aslında ne aldığımızı ve onu neler yapabileceğimizi kaçımız biliyor?

6

Sadece ABD tek başına senede 76,5 milyarın üzerinde yumurta tüketiyor. Peki, yumurtaları farklı kılan şey nedir? İşte yumurtaların sınıflandırılması konusunda ufkunuzu genişletecek o yazı...

7

YUMURTANIN BOYUTLARI ÖNEMLİ Mİ?

8

STANDART YUMURTA BÜYÜKLÜĞÜ

9

Küçük boy yumurta: 51 gram - Orta boy yumurta kutusu: 59 gram

10

Büyük boy yumurta: 68 gram - Ekstra büyük yumurta: 76 gram - Jumbo boy yumurta: 85 gram

11

Eğer tarifte yumurta boyutu belirtilmediyse büyük boy yumurta kullanmalısınız. Ama eğer tarifte kullanmanız gereken yumurta boyutu belirtildi ise o boyuta sadık kalmalısınız.

12

Yumurta bu özelliklere göre ayrılır;

13

DIŞ KISMI: İdeal bir yumurta kabuğu parlak, düzgün, oval tarafın diğer tarafa göre biraz daha büyük olması gerekir.

14

NİYE TAVUK YUMURTASI RENKLİDİR?

15

Yumurtanın rengi tavuğun genetiği tarafından belirlenir. Tavuğun cinsi hangi renk yumurta yumurtlayacağının göstergesidir.

16

YUMURTA RENK ÇEŞİTLİLİĞİ OLDUKÇA FAZLADIR

17

KAHVERENGİ - AÇIK KAHVERENGİ - BEYAZ

18

KREM RENGİ - PEMBE - ÇİKOLATA KAHVE

19

BENEKLİ - YEŞİL - MAVİ - Bu renklerin altında da farklı renkler mevcuttur.

20

FARKLI TÜR YUMURTALAR

22

BILDIRCIN YUMURTASI - Kaynama süresi: Rafadan; 2,5-3 dakika - Tam pişmiş; 4 dakika

23

Tadı; Tavuk yumurtasına benzer. Kullanımı; kabuksuz pişirilebilir, kanepe yapılabilir.

24

TAVUK YUMURTASI - Orta boy yumurta; Rafadan; 2,5-3 dakika - Tam pişmiş; 6-7 dakika

25

Büyük boy yumurta; Rafadan; 3,5-4 dakika - Tam pişmiş; 9-10 dakika

26

Tadı; kuşun cinsine, beslenmesine, yetiştirilme metoduna ve yumurta saklama koşullarına göre değişir.

27

Kullanımı; omlet yapılabilir, kaynatılabilir, haşlanabilir, kabuksuz pişirilebilir, fırında pişirilebilir, suflede, kremada, pudingte, kekte ve soslarda kullanılabilir.

28

HİNDİ YUMURTASI - Rafadan; 3,5-4 dakika - Tam pişmiş; 10-11 dakika

29

Tadı; kremsi kıvamdadır. Kullanımı; kızartılabilir, kaynatılabilir ve kabuksuz pişirilebilir.

30

KAZ YUMURTASI - Rafadan; 9-10 dakika - Tam pişmiş; 13 dakika

31

Tadı; Yoğun ve kremsi kıvamdadır. Kullanımı; omlet yapılabilir, yağda pişirilebilir, hafif kaynatılabilir.

32

DEVEKUŞU YUMURTASI - Rafadan; 50 dakika - Tam pişmiş; 1,5-2 saat

33

Tadı; tavuk yumurtasına benzer. Kullanımı; kaynatılabilir.