AKİT MENÜ

Sağlık

Vejetaryenlik kanserden koruyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, araştırmalara göre vejetaryenler, "Fazla et yiyenlere göre kalp sağlığına yüzde 30, kansere yüzde 40 daha az yakalanıyor" dedi.

2

Vejetaryenlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketilmemesi olarak bilinir. Et tüketmemenin yanı sıra hayvanların ürettiği süt, balık, yumurta gibi ürünleri yemeyen kişiler de vegan olarak tanımlanır.

3

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, araştırmalara göre vejetaryenler, "Fazla et yiyenlere göre kalp sağlığına yüzde 30, kansere yüzde 40 daha az yakalanıyor" dedi.

4

Dünyada toplam 345 miyon vejeteryen bulunuyor. Vejetaryen ve vegan kişilerin sayısının son 5 senede arttığını söyleyen Örnek, "Sayısı giderek artan vegan marketleri ve restoranları bu yaşam tarzını benimsemeyi giderek kolaylaştırıyor. Pek çok insan etsiz beslenmenin daha sağlıklı olduğu gerekçesiyle et yemiyor. Genellikle kalp damar rahatsızlıkları, yüksek kan basıncı, diyabet, şişmanlık ve bazı kanser türleri vejetaryenlerde daha az görülür.

5

Fakat vejeteryenlik iyi uygulanmazsa protein, D vitamini ve B12 ve Demir eksikliği görülebilir.

6

Veganlarda ek olarak kalsiyum ve çinko takip edilmeli, belli aralıklarla kanda bu değerlere bakılarak takviye edilmesi gerekenler doktor ve diyetisyenler tarafından planlanmalı. Özellikle proteini karşılamak için de kuru baklagiller, soya ve tahıl ürünlerini tüketmek gerekir" dedi.

7

Bazı çalışmalara göre et tüketimi; iklimin, doğal yapının, türlerin ve neticesinde gezegenin sonunu hazırlayan küresel ısınmasının en büyük nedenidir.

8

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Diğer taraftan günlük hayatımızda birçoğumuz sağlık açısından veya damak tadı farklılıklarından dolayı bir tercih olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.