Sağlık
Matcha çayı kansere karşı koruyor
Matcha çayının anavatanı Japonya başta olmak üzere Avrupa ve Asya ülkeleridir.
Sağlık
Matcha çayının anavatanı Japonya başta olmak üzere Avrupa ve Asya ülkeleridir.
Matcha çayının anavatanı Japonya başta olmak üzere Avrupa ve Asya ülkeleridir.
Matcha çayı toplanmadan önce 15 gün gölgede bırakılarak bitkinin daha fazla klorofil salgılanması sağlanır.
Klorofil çaya parlaklık verir, kuvvetli tat verir ve yüksek miktarda antioksidan içermesini sağlar. Peki matcha çayının yararları nelerdir?
Çayın en büyük özelliği diğer çaylarda bulunmayan miktarda antioksidan içermesidir. Ayrıca klorofil etkisiyle de kansere karşı etkili bir çaydır.
Cildi ultraviyole ışınlarına karşı koyurak daha genç görünüm verir. İçerisinde mevcut olan kimyasal maddeler, enflamasyon, oksidasyon ve yaşlanma ile mücadele eder.
İçeriğinde klorofil maddesi ile yeşil renge bürünen matcha çayı, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda detoks etkisine sahiptir ve vücuttan ağır kimyasalların atılmasına yardımcı olur.
Kateşinler açısından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde anti-kansorejen etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalara göre içeriğindeki polifenollerin, kötü huylu kanser hücrelerini çoğalmasını önlediği ve mesanı, meme ve prostat kanserinin vücutta gelişmesini engellediğini ortaya koymuştur.
Yeni yağ hücrelerinin oluşumunu azaltarak, dört kat daha hızlı kalori yakmayı sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. Kilo verirken herhangi bir yan etkisi de yoktur.
Samuray savaşçıları, savaşa gitmeden önce fazla miktarda matcha çayı tüketirmiş. Çay, hiçbir olumsuz etkide bulunmadan, vücutta enerji artışını sağlar. 1 fincan matcha çayının 6 saatte yetecek kadar enerji verdiği bilinir.
Beyinde alfa dalgalarını arttırıcı etkiye sahip olan matcha çayı, anksiyolitik bir etkiye sahiptir ve anksiyeteyi önler. Aynı zamanda hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu arttırır.
Matcha çayının içinde bulunan çeşitli antioksidanlar, L-teanin, EGCG ve diğer birçok sağlıklı maddeler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
Önemli miktarda A ve C vitamini, demir, potasyum, kalsiyum ve protein içerir.
İçeriğindeki yüksek seviyedeki diyet lifleri ile bağırsaklarda oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçer ve bağırsakta tümör oluşumunun önüne geçer.
Bilim adamları, çayın iyi kolesterol seviyesini arttırdığını, kötü kolesterol seviyesini de düşürdüğünü tespit etmiş. Düzenli kullanımda ise kan şekerini dengeler.
EGCG (Kateşinler içinde eb yüksek antioksidan etkisine sahip bileşik) açısından zengin olan matcha çayı, Hepatit A, B, C ve herpes dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara karşı vücudu korumaya yardımcı olur.
Ayrıca karaciğer, eklemler, diş etleri, akciğer ve bağırsak enfeksiyonlarını azaltır. Beyaz kan hücrelerini aktive eder.
Matcha yeşil çayı nasıl hazırlanır? - 1-2 gram Matchayı kaseye alarak üzerine 1 fincan sıcak su ekleyin. Bamboo whisk olarak bilinen akşap karıştırıcı ile soldan sağa doğru karıştırarak köpükler oluşturun.
Yeterince karıştığında fincana alarak tüketin.