AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Şifalı meyvenin hasat vakti! Kilosu 110 TL: Kalbin ve damarların doğal ilacı, C vitamini kralı!

Yaz mevsiminin en şifalı armağanlarından biri olan şifalı meyve, üretim merkezlerinde hummalı bir hasat telaşıyla yeniden tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Kilosu 110 TL’ye kadar çıkan bu doğa harikası, sadece lezzetiyle değil, sağlığa kattığı mucizelerle de dikkat çekiyor. Uzmanlar, yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, aynı zamanda kalp ve damar sağlığını koruyarak adeta doğal bir ilaç gibi görev yaptığını vurguluyor. Güne zindelikle başlamak, hastalıklara karşı korunmak isteyenler için bu meyve, sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

2

Yaz mevsiminin en şifalı armağanlarından biri olan şifalı meyve, üretim merkezlerinde hummalı bir hasat telaşıyla yeniden tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Kilosu 110 TL’ye kadar çıkan bu doğa harikası, sadece lezzetiyle değil, sağlığa kattığı mucizelerle de dikkat çekiyor. Uzmanlar, yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, aynı zamanda kalp ve damar sağlığını koruyarak adeta doğal bir ilaç gibi görev yaptığını vurguluyor. Güne zindelikle başlamak, hastalıklara karşı korunmak isteyenler için bu meyve, sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

3

Türkiye böğürtlen üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Bursa'nın Kestel ilçesinde hasat başladı.

4

Orman meyvelerinden olan, zengin mineral ve vitamin içeriklerinin yanı sıra zengin bir antioksidan kaynağı olarak da dikkati çeken böğürtlen en çok Kestel'in Gözede Mahallesi'nde üretiliyor. Dağın eteklerine kurulan bahçelerde yetiştirilen böğürtlenlerin önemli bölümü soğuk hava depolarına götürülüp donduruluyor ve yıl içinde pastacılık ve dondurma sektöründe kullanılıyor, bir kısmıyla da reçel yapılıyor.

5

Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, "Türkiye'yi dünyayı gezin böyle bir böğürtlen nerede bulursunuz? Türkiye'nin böğürtlende ana merkez üssü Bursa'dır ve Bursa'nın da Gözede'dir. Kalite bakımından en iyisi bu bölgede yetişiyor" dedi.

6

Kılıç, böylesine kaliteli olan bir meyvenin üreticilerinin tüccarın insafına kaldığını vurgulayarak, peşin ve vadeli olacak şekilde kilosunun 110-130 lira olduğunu anlattı. Nisandaki zirai don ve yaz sıcakları nedeniyle geçen yıl ulaşılan 3 bin tonun üzerindeki üretimin 2 bin tona gerilediğini dile getiren Kılıç, "Kaliteyi yakalamışsınız ama fiyat beklendiği gibi değil. Dondurma sanayisinden pasta sanayisine kadar gıda sektöründe geniş alanda kullanılıyor. Avrupa çiftçisi ile yarışır hale geldik ama maliyet konusunda bizden çok iyiler. Türkiye'de 4-5 bin ton böğürtlen üretiliyor ama tüketimi 10 bin tonun üzerinde. Yani böğürtleni de ithal ediyoruz."

7

Zengin mineral ve vitamin içeriklerinin yanı sıra zengin bir antioksidan kaynağı olarak da dikkati çeken böğürtlen, özellikle antosiyaninler ve fenolik maddeler bakımından zengin olması dolayısıyla birçok rahatsızlığı önleyici etkisi bulunuyor.

8

Doğanın sunduğu en güçlü antioksidan kaynaklarından biri olan böğürtlen, hem lezzeti hem de sağlığa olan katkılarıyla dikkat çekiyor. Yaz aylarında taze olarak, kış aylarında ise kurutulmuş veya dondurulmuş şekilde tüketilen bu meyve; vitamin, mineral ve lif açısından zengin yapısıyla adeta doğal bir şifa deposu.

9

İçeriğindeki yüksek C vitamini, vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirir. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklığı destekleyici etkisiyle öne çıkar.

10

Böğürtlenin rengine de katkı sağlayan antosiyanin adlı güçlü antioksidan, hücreleri serbest radikallerin zararından koruyarak, kanser oluşum riskini azaltmaya yardımcı olur.

11

Potasyum, magnezyum ve lif içeriği sayesinde böğürtlen, kolesterol seviyesini dengelemeye ve kan basıncını düzenlemeye katkıda bulunur. Bu da kalp-damar sağlığını korur.

12

Yüksek lif oranı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlığı önler ve sindirimi kolaylaştırır.

13

Böğürtlen, cildin yenilenmesini destekleyen A ve E vitamini içerir. Aynı zamanda içerdiği lutein, göz hücrelerini oksidatif strese karşı korur.

14

BÖĞÜRTLEN NASIL TÜKETİLMELİ? Taze olarak sabah kahvaltısında veya ara öğünlerde. Yoğurtla karıştırılarak sağlıklı bir atıştırmalık olarak. Dondurulmuş şekilde smoothie'lere eklenerek. Kurutulmuş olarak bitki çaylarına veya müsli karışımlarına dahil edilerek.