Sağlık
Zerdeçal insülin direncini azaltıyor!
Dr. Canfeza Sezgin'in hastalarına önerdiği zerdeçalın yararları şu şekilde:
Sağlık
Dr. Canfeza Sezgin'in hastalarına önerdiği zerdeçalın yararları şu şekilde:
Dr. Canfeza Sezgin'in hastalarına önerdiği zerdeçalın yararları şu şekilde:
Taze zerdeçal, zerdeçal tozunda olmayan birçok faydalı doğal bileşen içerir. Taze zerdeçalın yaklaşık olarak % 6- 9’ u yağdır.
Zerdeçal yağı da antikanser bileşen kurkuminin emilimini arttırarak vücudun maksimum faydalanmasını sağlar.
Zerdeçalın tozu uzun süre bekletilmesi içerdiği temel yararlı bileşen olan kurkuminin azalmasına sebep olur.
Taze zerdeçal, sağlıklı hücrelere hasar veren zehirli maddeleri önleyen antioksidan bileşenleri kurutulmuş zerdeçaldan daha fazla içerir.
Zerdeçal meme, prostat, deri, kalın bağırsak gibi pekçok kanser tiplerine karşı korur.
Zerdeçal beyindeki amiloid plaklarının oluşumunu engeller, iltihap önleyici özelliği ile beyin hasarını azaltabilir.
Sofralarda zerdeçala yer vererek ileride beyin hastalığı görülmesini engellemiş olursunuz.
Zerdeçal tek başına ya da karabiberle verildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olabilir.
Zerdeçal insülin direncinin azaltılmasıyla kan şekerinde de iyileşmeye destek oluyor.
Zerdeçal sindirime yardımcı olan safra üretimini artırır.
Daha çok kadınları etkileyen hassas (spastik) bağırsak hastalığını yatıştıran zerdeçal, iltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Mide ülserlerinin tedavisine yardımcı olabilir. Özellikle gastritte yararlı olabilmektedir.
Fakat aşırı tüketimin ters etki yapabilir, mideyi daha çok rahatsız edebileceğinden tüketime dikkat edilmeli.
Zerdeçal içerdiği kurkumin bileşiği ile iltihabı önlemede yarar sağlayabilir.
Zerdeçal dünyada eklem kireçlenmesi veya eklem romatizmasında tıbbi tedaviye yardımcı olarak kullanılır. Bilimsel çalışmalar bunu desteklemiştir.
Zerdeçal aynı zamanda göz iltihabı biçimi olan üveltin destek tedavisinde faydalı olabilir.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre, zerdeçal kireçlenmenin durdurulmasında, atardamarlarda plak oluşumunu azaltılmasında ve kan pıhtısı oluşumunu engellemeye yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Bu özellikleri nedeniyle kalp hastalığı, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir.
Zerdeçal kötü kolesterol olan LDL'nin düşürülmesine yardımcı olur.
Çağımızın hastalığı olan şişmanlık, insülin direnci ve metabolik sendromu olanlara yarar sağlar.
Zerdeçal içine katıldığı gıdalara, renk, şifa ve lezzet vermekle kalmaz aynı zamanda onların bozulmasını da geciktirir.
Doğal koruyucu olan taze zerdeçalın daha ekonomik ve sağlık için tüketimin düzenli olması gerekir.
Zerdeçalı doğal altın renginde pasta yapabilirsiniz.
Zerdeçalı bir bardak süte karıştırıp blenderdan geçirdiğinizde lezzetli ve aromalı bir içecek elde edebilirsiniz.
Köri sosu yaparak yemeklerinize lezzetli aroma katabilirsiniz.
Salatalara ince ince dilimleyebilirsiniz. Smoothie yapabilirsiniz.
Zerdeçalı her gün tüketmek isteyenlerin günlük kullanım miktarı 6-8 gramdır.