Zeytinyağlı dolma soğuk yendiği için zeytinyağı dolapta donabilir. Yağlar ısındığında, doğranmış soğanları ekleyin ve sabırla kavurun. Soğanlar ise karamelize bir tat verene kadar, neredeyse eriyip kaybolacak kıvama gelmeli. Soğanlar istediğiniz kıvama geldiğinde, süzülmüş pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçler birbirine yapışmaya başladığında, baharatları ekleme vakti gelmiş demektir. Kırmızı toz biber, karabiber, yenibahar, tarçın ve tuzu ekleyip karıştırın. Bu tarifte salça yerine lezzeti baharatlardan yakalıyoruz. Ilık suda bekletilmiş ve süzülmüş kuş üzümlerini de ekleyebilirsiniz. İç pilavın suyu, bu tarifin en kritik noktalarından biri. Normalde bire bir buçuk su oranı kullanılır, ancak bu tarifte bol soğan ve dolmanın içinde pişeceği için sadece 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz. Suyu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve en kısık ateşte 10 dakika demlenmeye bırakın. Bu süre zarfında kapağı açmayın. 10 dakika sonunda pilavı kontrol edebilirsiniz. Suyunu çektiyse, bir tutam maydanoz, dereotu ve naneyi ince ince doğrayın. Yeşil nane yoksa kuru nane de kullanabilirsiniz. Soğuyan pilava otları ekleyip karıştırın.