Sağlık
Diyabet tedavisinin temeli düzenli beslenmeden geçer. Yeme düzeninde değişiklerin olduğu oruç, diyabetli kişilere bazı riskler getirebilir.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serpil Salman, diyabet hastalarının Ramazan ayında beslenme hususunda dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
Diyabetli hastada orucun riskleri nelerdir? - Diyabetli hasta ana öğün (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) ve ara öğünler şeklinde beslenmelidir. Oruç bu duruma olanak vermez, şeker dengesizleşir.
İnsülin ve bazı ilaçlar hipoglisemi riski yaratır. Bu riskten korunmak içinde düzenli beslenmek şarttır. Sahur da bu tür ilaçları alan bir hasta gün içinde ağır şeker düşüklüğü yaşayabilir.
Şeker düşüklüğünün önüne geçmek için ilaç almamak çözüm değildir, bu sefer de başka problemler yaşanabilir. İftarda tüketilen gıdanın ardından kan şekeri, kan yağları ve tansiyonda ani yükselmeler olabilir. Ayrıca damar pıhtılaşması gelişebilir. Bütün bunlar kalp krizi ve felç gibi riskleri arttırır.
Gün içinde sıvı alımı olmadığı için bu durum kan şekerinin daha da artmasına ve özellikle insülin eksikliği olan hastalarda şeker komasına yol açabilir.
Sıvı eksikliğine bağlı olarak böbrek sorunları da yaşanabilir.
Nasıl çözümler üretilebilir? - Diyabetli kişi oruç tutmasa bile özenle hazırlanmış iftar sofralarında dikkatli olmalıdır.
İftarda birden gıdaya yüklenmeyerek gece boyunca öğünlere bölünerek tüketilmelidir.
İnsülin kullanan kişiler oruç tutamaz. Hap tedavisi ile ilgili de doktorla konuşmak önemlidir.
Peki kimler risk grubunda?
Ramazan'dan önceki 3 ayda ağır hipoglisemi veya yüksek şeker koması geçirmiş hastalar, sık hipoglisemi geçirenler
Hipoglisemiye girdiğini hissedemeyenler
Şekeri çok ayarsız olanlar ve tip 1 diyabetliler
Ağır işte çalışanlar
Gebeler
Diyaliz hastaları
Diyaliz olmasa bile böbrek yetersizliği olanlar
İleri yaştakiler
İnsülin veya insülin salgılatıcı ilaç kullanarak yalnız yaşayanlar
Ciddi kalp damar hastalığı olanlar