Sağlık
Sahurda zeytin tüketimine dikkat!
Su vücudumuzda tuzla tutulduğu için zeytini ölçülü tüketin. Özellikle sahurda 4-5 zeytini aşmayın.
Sağlık
Su vücudumuzda tuzla tutulduğu için zeytini ölçülü tüketin. Özellikle sahurda 4-5 zeytini aşmayın.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, uzun süreli yaşadığımız açlık ve susuzluğun farkında olmadığımız sağlık sorunlarını tetiklememesi için yapmamız gerekenleri şu şekilde sıraladı:
Mide ve bağırsak sindirimi rahatsızlığı olanlar, uzun süre aç kalan boş mideye yenilen yemekleri sindirim güçlüğü oluşturabilir. Bu sebeple mideyi yormamak için iftariyelik ve çorbayla orucunuzu açtıktan sonra bir süre ara verin.
Hızlı yenen yemek beraberinde, karın ağrısı, bulantı ve reflüyü getirebilir.
65 yaş üzerindekiler, böbrek hastaları ve diyalize bağlı olanlar, kan şekerinde ani düşme yaşayanlar oruç tutmada risk altındadır.
Emziren anneler ve hamileler için uzun süreli açlık önerilmez.
Şeker hastaları özellikle insüline bağımlı olanların mutlaka beslenme uzmanından günlük beslenme planı alması gerekir.
Uzun süre susuz kalındığı için özellikle iftarda gereğinden fazla içilen su kusma ve ishale yol açabilir. İftar ve sahur arasında en az 2 litre su tüketmeye çalışın fakat bunu zamana yayarak yapın.
İftar ve sahur arasında tüm besinlerden az miktarda ve sık yiyin.
Kafein ve çay gibi idrar söktürücü içecekleri az tüketin.
Çaydan vazgeçemem diyenlerdenseniz her çay bardağının ardından bir bardak su için.
Su vücudumuzda tuzla tutulduğu için zeytini ölçülü tüketin. Özellikle sahurda 4-5 zeytini aşmayın.
Çay, kahve, buzlu çay, gazlı ve enerji içecekleri yerine, ayran, su, süt ya da ev yapımı limonata tüketin.
Tatlı yerine ölçülü meyve yiyin. Meyveler meyve şekeri içerdiği için aşırı tüketmekten kaçının.
Yatmadan 1-2 saat öncesine kadar küçük ara öğünler yapın.
Yemek yedikten sonra hemen yatmayın. Reflü problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
Et yemekleri yerine sebze ağırlıklı yemekler yiyin.
Safra kesenizde taş varsa aşırı yağlı yemeklerden uzak durun.