AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Dut yaprağı! İbrahim Saraçoğlu öve öve bitiremedi! Favorisi: Kan şekerini terazi gibi dengeliyor! Tam bir şifa

Dut yaprağı ve pekmezi özellikle de kış aylarında vücudu güçlendirmek için en çok tercih edilen doğal desteklerden biri olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu faydalarını sık sık vurguluyor. Dut yaprağı ile yapılan çayın tüketimi kan şekeri ve insülin seviyelerinde düşüş sağlar ve kan şekerinin dengede kalmasına yardım eder. Kolayca bulunan dut yaprağı, sütten 25 kat fazla kalsiyum ve ıspanaktan 10 kat fazla demir içeriyor. Tam bir şifa deposu.

1

Dut yaprağı ve pekmezi özellikle de kış aylarında vücudu güçlendirmek için en çok tercih edilen doğal desteklerden biri olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu faydalarını sık sık vurguluyor. Dut yaprağı ile yapılan çayın tüketimi kan şekeri ve insülin seviyelerinde düşüş sağlar ve kan şekerinin dengede kalmasına yardım eder. Kolayca bulunan dut yaprağı, sütten 25 kat fazla kalsiyum ve ıspanaktan 10 kat fazla demir içeriyor. Tam bir şifa deposu.

2

Güne bir kaşık pekmezle başlamak, metabolizmayı canlandırıyor ve vücudun ihtiyaç duyduğu demir ve kalsiyum gibi temel mineralleri hızlıca karşılıyor. Düzenli tüketildiğinde kemikleri güçlendirmesi, yorgunluğu azaltması ve hastalıklara karşı direnç sağlaması nedeniyle pek çok kişi tarafından günlük rutinin vazgeçilmezi hâline getiriliyor.

3

Özellikle meyvesi yaz dönemlerinde tercih edilen ve çok faydalı olan fakat dut yaprağı da insan vücuduna da birçok faydası bulunmaktadır. Kurutulmuş ya da tazesiyle çayı yapılmaktadır. Ayrıca harika dolması da olmaktadır. İnanılmaz dut çayının faydaları nelerdir?, Dut yaprağının faydaları nelerdir?, dut yaprağının faydaları?, işte bu soruların yanıtı…

4

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, dut yaprağının aynı zamanda şeker hastalarının yaralarını da tedavi ettiğini belirtiyor. Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? İşte dut yaprağının faydaları... Dut yaprağı, kan şekeri ve insülini dengeleyerek diyabeti önleme, öksürük, boğaz ağrısı, ateş ve bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletme, iltihabı önleme, kemikleri güçlendirme, karaciğeri toksinlerden temizleme ve metabolizmayı hızlandırma gibi faydalara sahiptir. Özellikle kan basıncı seviyesinin kontrol edilmesini sağlamaktadır. Aynı şekilde kan şekeri seviyesini de kontrol etmektedir.

5

Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. Tam bir karaciğer dostudur. Ayrıca karaciğer hastalıklarının önlenmesinde de yardımcı olmaktadır. Çok güçlü antioksidanlar sayesinde göz sağlığı için de oldukça faydalıdır. Göz hastalıklarına karşı da koruyucudur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olmaktadır. Ayrıca kalbin ritmini de dengelemektedir. Dut yaprağının diğer bir özelliği ise bağırsakları en iyi şekilde temizlemesidir.

6

Sadece bağırsakları temizlemiyor, karaciğeri de temizlemektedir. İçerisinde A, B1, B2, ve B6 vitaminleri oldukça zengin bulunmaktadır. Ayrıca antioksidan bakımında da zengin olduğu için bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Bu sayede vücuda girebilecek hastalıklara karşı da korucu olmaktadır. Demir, çinko, magnezyum, potasyum, protein ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde vücudun vitamin ihtiyacını da karşılamaktadır. Ayrıca kemik sağlığına olumlu yönde çok sayıda katkısı da bulunmaktadır. Sindirim sistemini güçlendirir. Bu sayede kabızlık gibi sorunların tedavisinde de kullanılmaktadır.

7

Dut yaprağının içerisinde bulunan vitaminler sayesinde saç sağlığına inanılmaz faydaları bulunmaktadır. Özellikle karaciğer kanserini önleyicidir. Kan şekerinin düşürülmesinde de yardımcı olmaktadır. Dut yaprağının yaşlanmaya karşı da etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda demir içeriği sayesinde kırmızı kan hücresi üretimine katkıda bulunduğu bilinir. Antioksidan yapısı ise vücudu serbest radikallere karşı koruyarak bağışıklık sisteminin daha güçlü çalışmasına destek olabilir.

8

Kan yapıcı etkisi nedeniyle özellikle çocuklar, yaşlılar ve yoğun tempoda çalışanlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Dutun Kullanımı Nasıldır? Yaprağın hem kurutulmuş hem de tazesinde saç yapılabilir. Kaynamış suyun içerisine atın ve 5-6 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Demleme süresi dolduktan sonra ise ılık şekilde günde 1-2 bardak tüketilmesi yeterlidir. Dut yaprağından dolma da yapılmaktadır. Zeytin yağlı dolması da çok faydalı olmaktadır. Faydalıdır fakat yine de çayı çok fazla tüketilmemelidir. Dut yaprağı kan şekerine iyi gelir mi? Dut yaprakları diyabetle mücadeleye yardımcı olan, bağırsaklardaki karbonhidrat emilimini önleyen 1-deoksinojirimisin (DNJ) bulunur. Dut yaprağı ile yapılan çayın tüketimi kan şekeri ve insülin seviyelerinde düşüş sağlar ve kan şekerinin dengede kalmasına yardım eder. Dut Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Yapraklar kaynamış suyun içerisine eklenerek 5 ila 10 dakika arasında demlenir. Ardından yapraklar süzülerek çay sıcak olarak tüketilir. İsteğe bağlı bal ya da limon eklenir. Dut yaprağı hangi hastalıklara iyi gelir? Soğuk algınlığı sonucunda oluşan boğaz ağrısına da iyi geldiği bilinen yaprak, bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar. Dut yaprağının çayı öksürüğü keserek boğazdaki acı ve ağrıyı dindirdiği bilinir.. Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar. Dut yaprağı çayının Zararları! Fazla miktarda dut yaprağı çayı veya takviye formunda tüketildiğinde mide bulantısı, baş dönmesi, ishal ve sindirim problemleri gibi yan etkiler görülebilir. Aynı zamanda kan şekeri düşürücü etkisi nedeniyle yüksek miktarlarda tüketilirse kan şekerinde ani düşüşler (hipoglisemi) oluşabilir. Taze dut yaprağı çayı Nasıl yapılır? Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2 g) veya 2-3 tam kuru yaprak kupa bardağına konulur. Üzerine taze kaynatılmış 200 ml su ilave edilir. 5-7 dakika demlemeye bırakılır. Demleme sonrası süzülerek içilir. Dut yaprağı Nasıl tüketilir? Dut yaprağı nasıl kullanılır? Kurutulmuş yapraklar öğütülerek baharat ya da çeşni olarak yemeklere katılabilir ve salatalarda ince kıyılmış olarak kullanılabilir. Kurutulmuş Dut Yaprağı? Dut yaprağı çayı yapmak için bir tutam kuru dut yaprağını bir fincana koyun, üzerine kaynar su ekleyin ve 5-10 dakika demleyin. Taze dut yaprağı çayı kaç gün içilmeli? Günde 1-2 fincan dut yaprağı çayı içmek, bu faydalardan yararlanmak için yeterlidir.

9

Öte yandan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu da özellikle bir kaşık dut pekmezin sağlığa olan faydalarını sık sık vurguluyor. Pekmez, yoğun mineral içeriği sayesinde kemik sağlığını destekleyen en doğal seçeneklerden biri. Özellikle dut pekmezi kalsiyum açısından zengin yapısıyla dikkat çekiyor. Sabah saatlerinde bir kaşık alınması, sindirimin daha rahat olmasını sağlarken kan dolaşımını da olumlu etkiliyor.