Gıda
Hazırlanması 4 ay sürüyor! Bu peynir tam bir şifa kaynağı
Yaylalarda beslenen hayvanların sütüyle tamamen doğal yöntemlerle üretilen göğermiş peynir, kendine has rengi ve aromasıyla hem Türkiye’de hem de dünya mutfaklarında ilgi çekiyor.
Gıda
Yaylalarda beslenen hayvanların sütüyle tamamen doğal yöntemlerle üretilen göğermiş peynir, kendine has rengi ve aromasıyla hem Türkiye’de hem de dünya mutfaklarında ilgi çekiyor.
Yaylalarda beslenen hayvanların sütüyle tamamen doğal yöntemlerle üretilen göğermiş peynir, kendine has rengi ve aromasıyla hem Türkiye’de hem de dünya mutfaklarında ilgi çekiyor.
Erzurum’un geleneksel lezzetlerinden biri olan göğermiş peynir, doğal üretim süreci ve keskin aromasıyla hem yerel sofralarda hem de farklı ülkelerin mutfaklarında ilgi görüyor.
Kazanlarda kaynatılan süt, mayalanma sürecinin ardından uygun sıcaklık ve nem şartlarında geleneksel yöntemlerle hazırlanan peynir 2 ila 4 ay arasında bekletiliyor. Bu süreç sonunda peynirin kendine has yeşilimsi rengi ve keskin aroması ortaya çıkıyor.
Uzundere ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi'nde yaşayan Ömer Faruk Özgelen, ailesinden öğrendiği peynir yapımını nesilden nesile aktarıyor. Annesiyle birlikte doğal yöntemlerle ürettikleri küflü peyniri uygulamalı olarak gösteren Özgelen, "Bu peynir tamamen doğal. Hayvanlarımız yaylada otluyor, sütü taze sağlıyoruz. Kaynatma ve bekletme sürecini doğru yaparsanız hem lezzeti hem de şifası yerinde olur" dedi.
Hem mayhoş tadı hem de doğal antibiyotik özelliğiyle dikkat çeken Erzurum'un küflü peynirinin kilosu ortalama 500 TL olurken, vatandaşların sofralarına yayladan gelen bir şifa kaynağı olarak ulaşıyor.