Yaygın yapılan bir diğer hata ise patatesi buzdolabında saklamaktır. Soğuk hava, patatesteki nişastanın hızla şekere dönüşmesine neden olur. Bu patatesler, kızartma gibi yüksek ısılarda pişirildiğinde "akrilamid" adı verilen potansiyel kanserojen bir madde oluşturur.
Güvenli tüketim için patatesin; serin (4-10°C), kuru, karanlık ve hava alabilen yerlerde saklanması, alırken ise kabuğunda yeşil renk, filiz, siğil, ur veya çökük lekeler olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Patates, Tip 2 Diyabet Hastalarında Gece Boyunca Kan Şekeri Kontrolünü Sağlıyor. Klinik Beslenme dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, popüler diyet önerilerinin aksine, patates yemek tip 2 diyabet hastalarının gece boyunca kan şekerlerini kontrol etmelerine yardımcı olabilir.