AKİT MENÜ

Gıda

Sofraların gizli şampiyonu! Binden fazla gıda arasından sıyrılıp zirveye yerleşti

Mutfaktaki tüm bildiklerinizi unutun! Bilim insanlarının binden fazla gıdayı besin yoğunluğu, vitamin dengesi ve mineral zenginliği açısından laboratuvar ortamında incelediği dev araştırma sonuçlandı. Modern dünyanın "süper besin" olarak pazarladığı pek çok yiyeceği geride bırakarak listenin en tepesine oturan isim ise herkesi hayrete düşürdü.

2

Mutfaktaki tüm bildiklerinizi unutun! Bilim insanlarının binden fazla gıdayı besin yoğunluğu, vitamin dengesi ve mineral zenginliği açısından laboratuvar ortamında incelediği dev araştırma sonuçlandı. Modern dünyanın "süper besin" olarak pazarladığı pek çok yiyeceği geride bırakarak listenin en tepesine oturan isim ise herkesi hayrete düşürdü.

3

30. KABAK Besin değeri: 57

4

29. MUZ Besin değeri: 57 Çeşitli antioksidan, antimikrobiyal, hipoglisemik ve antidiyabetik özelliklere sahiptir.

5

28. KİRAZ Besin değeri: 58

6

27. CEVİZ Besin değeri: 58

7

26. TAZE ISPANAK Besin değeri: 59 Birçok salata bitkisinden daha fazla mineral ve vitamin (özellikle A vitamini, kalsiyum, fosfor ve demir) içerir.

8

25. MAYDANOZ Besin değeri: 59 Çeşitli faydalı mineraller açısından zengindir.

9

24. KAYISI Besin değeri: 60 Şeker, fitoöstrojen ve antioksidanlar açısından nispeten yüksek olan, özellikle beta-karoten karotenoidi içeren bir meyvedir.

10

23. KİŞNİŞ Besin değeri: 61 Karotenoid açısından zengin bir bitki olup, sindirim sorunları, öksürük, göğüs ağrıları ve ateş gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.

11

22. KALE Besin değeri: 62 Yapraklı bir salata bitkisi olup, fosfor, demir ve kalsiyum gibi mineraller ile A ve C gibi vitaminler açısından zengindir.

12

21. ACI BİBER Besin değeri: 62 Kapsaisinoid, karotenoid ve askorbik asit antioksidanları açısından zengindir.

13

20. KARA LAHANA Besin değeri: 63

14

19. FESLEĞEN Besin değeri: 63 Kalbi korumak için kullanılan bu bitkinin mantar ve bakteri önleyici özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.

15

18. TOZ ACI BİBER Besin değeri: 63 C, E ve A vitaminleri gibi fitokimyasalların yanı sıra fenolik bileşikler ve karotenoidler açısından da zengin bir kaynaktır.

16

17. DONDURULMUŞ ISPANAK Besin değeri: 64 Ispanağı dondurmak, içindeki besin maddelerinin bozulmasını önlemeye yardımcı olur; bu nedenle dondurulmuş ıspanak, taze ıspanaktan daha yüksek bir sıralamada yer alır

17

16. KARAHİNDİBA YAPRAKLARI Besin değeri: 64 Yaprakları mükemmel bir A vitamini, C vitamini ve kalsiyum kaynağıdır.

18

15. PEMBE GREYFURT Besin değeri: 64 Bu greyfurtlara rengini veren karotenoid ve likopen pigmentlerinin birikmesidir.

19

14. MOR LAHANA Besin değeri: 65 Vitamin açısından oldukça zengindir.

20

13. YEŞİL SOĞAN Besin değeri: 65 Taze soğan olarak da bilinir. Bakır, fosfor ve magnezyum bakımından zengindir. K vitamini açısından en zengin kaynaklardan biridir.

21

12. BEZELYE Besin değeri: 67 Çok yüksek miktarda fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır ve diyet lifi içerir.

22

11. MANDALİNA Besin değeri: 67 Mandalinalar, A vitamininin öncüsü olan karotenoid kriptoksantin bakımından zengindir.

23

10. SU TERESİ Besin değeri: 68 Sebzeler arasında eşsiz bir özelliğe sahip olan bu bitki, mineral eksikliğini gidermede oldukça etkilidir.

24

9. KURUTULMUŞ KEREVİZ Besin değeri: 68 Kurutulup baharat olarak kullanılan kereviz önemli bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır.

25

8. KURUTULMUŞ MAYDANOZ Besin değeri: 69 Baharat olarak kullanılmak üzere kurutulup öğütülen maydanoz, sağlıklı kemikler ve dişler için yüksek oranda bor, florür ve kalsiyum içerir.

26

7.PANCAR YAPRAKLARI Besin değeri: 70 Pancar yaprakları, kalsiyum, demir, K vitamini ve B grubu vitaminleri (özellikle riboflavin) açısından zengindir.

27

6. PAZI Besin değeri: 78 Antioksidan ve diğer sağlık özelliklerine sahip olduğu düşünülen fitokimyasallar olan betalainlerin çok nadir bulunan bir besin kaynağıdır.

28

5. KABAK ÇEKİRDEĞİ Besin değeri: 84 Demir ve manganez açısından en zengin bitkisel kaynaklardan biridir.

29

4. ÇİYA TOHUMU Besin değeri: 85 Yüksek miktarda diyet lifi, protein, alfa-linolenik asit, fenolik asit ve vitamin içerir

30

3. LEVREK Besin değeri: 89 Yüksek proteinli, düşük doymuş yağlıdır.

31

2. ÇERİMOYA Besin değeri: 96 Orta ve Güney Amerika kökenli, Türkiye'de yaygın olarak bulunmayan tropikal bir meyvedir. Etli yapısı, tatlı aroması ve beyaz rengiyle bilinir. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile potasyum açısından zengin olan çerimoya, dünyanın en besleyici meyveleri arasında gösterilmektedir.

32

1. BADEM Besin değeri: 97 Tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Kalp ve damar sağlığını destekler ve diyabete yardımcı olabilir.