AKİT MENÜ

Ekonomi

Kısa çalışma ödeneği almak için 450 prim gün kesintisiz mi olacak? Kısa çalışma ne zaman verilecek?

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için son 3 yılda en az 450 gün prim ödemesi olanlar ödenekten faydalanabilmekte. Peki 450 prim gün kesintisiz mi olacak? Kısa Çalışma Ödeneği kimler, hangi şartlarda yararlanabilir? Kısa çalışma aylık ödeme ne kadar? Kısa çalışma ne zaman verilecek? İşte kısa çalışma ödeneği detayları.

2020-04-22 10:55:23
2

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için son 3 yılda en az 450 gün prim ödemesi olanlar ödenekten faydalanabilmekte. Peki 450 prim gün kesintisiz mi olacak? Kısa Çalışma Ödeneği kimler, hangi şartlarda yararlanabilir? Kısa çalışma aylık ödeme ne kadar? Kısa çalışma ne zaman verilecek? İşte kısa çalışma ödeneği detayları.

3

İş yerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. İş verenin İŞKUR’a başvuruda bulunması ve iş yerinin bundan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekiyor. Covid-19 zorlayıcı sebep sayılıyor.

4

Kısa Çalışma Ödeneğinden Kimler Faydalanabilir?

5

Kısa Çalışma Ödeneğine SGK’lı olarak çalışan herkes unvan ayrımı yapılmaksızın başvuru yapabilir. Kısa çalışma talebinde bulunacak işvereninin “İŞKUR Kaydı” olmalıdır. Kısa çalışma talep formu ile kısa çalışmadan yararlanacaklara ait liste (emekliler ve bağkur hariç) ve incelemeye esas belgeler gönderilmelidir. Bildirilen çalışanların son 3 yılda 450 gün ve son 60 gün hizmet akdine tabi çalışma şartının değerlendirilmesi İŞKUR tarafından yapılacaktır.

6

Koronavirüs salgını sürecinde genelge haricinde faaliyetine ara veren kuruluşlardan talep edilen evraklar hangileridir?

7

Kısa çalışma talep formu (gerekçesini açıklayıcı şekilde belirtiniz) Kısa çalışma uygulanacak çalışan listesi Yönetim kurulu kararı Üretim / Satış Raporları Faaliyetin tamamen/kısmen durduğuna ait kanıtlayıcı belgeler

8

Kısa çalışma ödeneği başvuruları için İşkur’a bireysel olarak gitmemize gerek var mı?

9

İşkur başvuruları sadece bağlı bulunduğunuz İşkur’un mail adresine online olarak kabul etmektedir.

10

Kısa çalışmanın ödeneğinden ne kadar yararlanılabilir?

11

Kısa çalışmanın azami uygulanma süresi üç aydır.

12

İşyerinde faaliyet tamamen durdu ise kaç kişi için kısa çalışmadan yararlanılabilir?

13

Kısa çalışma talebinin uygun bulunması hâlinde kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerden kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olanlar ödenekten yararlandırılır.

14

İşyerinin kısa çalışma yapması için asgari çalışan sayısı şartı var mı?

15

Kısa çalışma uygulamasından yararlanmak için asgari çalışan sayısı şartı yoktur.

16

SGK ve Maliye borcu olan bir işveren, kısa çalışma başvurusunda bulunabilir mi? Evet, SGK ve Maliye borcu kısa çalışma başvurusunu engellememektedir.

17

Bir Acentada işçi olarak çalışan bir kişi doğrudan kısa çalışma için başvuruda bulunabilir mi? Hayır, kısa çalışma başvuruları işverenler tarafından yapılmalıdır.

18

Kısa çalışma ödeneğine başvuru yaptıktan sonra süreç nasıl ilerlemektedir?

19

İŞKUR’a teslim edilen belgeler İŞKUR birimleri tarafından uygunluk tespiti yapılabilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlıklarına gönderilmektedir. Bu çerçevede, iş müfettişlerince yapılacak uygunluk tespiti sonucu işverene başvurunun yapıldığı aynı yöntemle İŞKUR tarafından işverenin başvuru yaptığı e-posta adresine bildirilecektir.

20

Son 60 gün koşulunun değerlendirilmesinde, eksik prim gün bildirimleri kesintiye sebep olmakta mıdır? Hizmet akdinin feshinden önceki son 60 günde hizmet akdinin devam etmiş olması yeterlidir. Eksik gün bildirilmiş olsa bile hizmet akdi bulunması halinde kısa çalışmadan faydalanılabilir.

21

Yabancı işçiler kısa çalışma ödeneği alabilir mi? İşsizlik sigortası primleri ödeyerek çalışmaları ve gerekli şartları taşımaları hâlinde yararlanabilirler.

22

Kısa çalışma uygulaması süresince çalışılmayan günler için primler SGK’ya nasıl bildirilir? Kısa çalışma ödeneği ödenen dönemde, prim yatırılan günler için ödeme yapılma imkanı bulunmamaktadır. Kısa çalışma uygulanan işçiler adına çalışılmayan günler için SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesinin “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilmesi gerekmektedir.

23

Kısa çalışma ödeneği başvuru sırasında eklenecek ücret bordroları, son 12 aylık ücret bordroları mı? Son ay bordroları eklenmesi yeterlidir, İşkur çalışanların son 12 ay SGK Prim ortalamasını görebilmektedir.

24

İşyerinin bir bölümünde faaliyetlerin kısman durması, bir bölümünde tamamen durması söz konusuysa formdaki hangi seçenek seçilmeli? “İşyerinin bir bölümünde faaliyetin tamamen durması” seçeneğini önerilmektedir.

25

İşyerinde faaliyet tamamen durursa emekli olup çalışanlar ile kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan diğer çalışanlara yıllık izin kullandırabilir miyiz? KÇÖ’den yararlanamayan çalışanlara yıllık izin kullandırılması mümkün.

26

Kabul edilirse, personelim ne kadar maaş alabilir? Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçemez. Bu kapsamda 1.752,40 TL ile 4.380,99 TL aralığında kısa çalışma ödeneği ödenebilmektedir.

27

Kısa çalışma ödeneği tutarları