AKİT MENÜ

Ramazan

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Gümüşhane Sironu

Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerinden olan ve iftar ve sahurların vazgeçilmez yemeği olan ‘Siron’ satışları Ramazan ayıyla birlikte artışa geçti.

2

Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerinden olan ve iftar ve sahurların vazgeçilmez yemeği olan ‘Siron’ satışları Ramazan ayıyla birlikte artışa geçti.

3

Asırlardır Gümüşhane ve civarındaki kentlerde “Siron” ve “Ziron” adıyla bilinen pişirilmiş yufkanın sıcakken katlanıp kesilmesi ve ardından fırınlanmasıyla yapılan, fırından sonra sıcak suyla ıslatıldıktan sonra üzerine süzme yoğurt serilerek tereyağlı-cevizli sosuyla yenilen Gümüşhane Sironu Ramazan ayıyla birlikte büyük rağbet görüyor.

4

Evlerde genellikle kadınların bir araya gelerek imece usulüyle yaptığı sironun son yıllarda Covid-19 salgını nedeniyle evlerde üretimi çok az miktarda olurken vatandaşlar siron ihtiyaçlarını kentte bu işi endüstriyel olarak yapan işletmelerden görüyor.

5

Gümüşhane Sironu, 5 dakikada yemeye hazır hale gelmesi ve hafif olması nedeniyle ramazan ayında vatandaşların hem iftarda hem de sahurda sıklıkla tükettiği bir yiyecek.

6

Kentte 10 yıldır eşiyle birlikte yufka işini yapan Hatice Doğan, geçmişten günümüze gelen yöresel bir yemek olan Gümüşhane Sironu’nun Ramazan ayında satışlarının arttığını belirterek “Yufkayı sacda pişirdikten sonra kıvırıp kesiyoruz.

7

Daha sonra isteğe göre fırına atıp kurutuyoruz. Sıcak su ve yoğurtla ıslatılan sironlar kızartılmış tereyağıyla soslanarak afiyetle yeniliyor. Ramazan ayında hafif bir yiyecek olduğu için daha çok talep oluyor” dedi.