AKİT MENÜ

Yaşam

Ortadoğu'nun en bilinen lezzetleri ve tarifleri

Bazı yemekler diğerlerinden daha popülerdir.Tıpkı İngiltere'nin balık ve patates kızartmasıyla, İtalya'nın makarnayla anılması gibi Ortadoğu da kendine özgü tatlarla anılıyor.. Bizim mutfağın tıpkısının aynısı diyeceğiniz 10 meşhur arap yemeği ve tarifleri;

2

Bazı yemekler diğerlerinden daha popülerdir.Tıpkı İngiltere'nin balık ve patates kızartmasıyla, İtalya'nın makarnayla anılması gibi Ortadoğu da kendine özgü tatlarla anılıyor.. Bizim mutfağın tıpkısının aynısı diyeceğiniz 10 meşhur arap yemeği ve tarifleri;

3

Tarçınlı Köfte (Kifta Lil Atfaal) Kuzu kıyması, soğan ve tarçınla hazırlanan, yanında pilav ve salatayla servis edilen geleneksel bir Libya yemeği. Malzemeler 500 gr kuzu kıyması 2 adet soğan, ince doğranmış 1/2 yemek kaşığı toz tarçın 1/2 çay kaşığı karabiber 2 yemek kaşığı zeytinyağı 2,5 su bardağı sıcak su Tarifi: Bir kapta eti, soğanları, tarçını ve karabiberi iyice karıştırın. Karışımdan küçük köfte topları oluşturup kenara koyun. Geniş bir tavaya tuzu ve yağı koyun, üzerine sıcak suyu ilave edip karışımı kaynatın. Kaynayınca köfteleri ilave edip yaklaşık 25 dakika veya köfteler iyice pişene kadar pişirin. Sıcak servis yapın.

4

Otlu Bulgur Salatası (Tabbule) Taze otlardan, bulgurdan, zeytinyağından ve baharatlardan yapılan, Arap ülkelerinde meze olarak servis edilen bir vejetaryen yemeği. Malzemeler: 2 demet maydanoz 2 yemek kaşığı taze nane, doğranmış 1 adet orta boy soğan, ince doğranmış 6 adet orta boy domates, küp doğranmış 1 yemek kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı karabiber 1/2 su bardağı bulgur 6 yemek kaşığı limon suyu 6 yemek kaşığı zeytinyağı göz kararı servis için marul Tarifi: Bulguru yumuşaması için soğuk suda 1,5-2 saat bekletin. Bulgur suda beklerken, diğer malzemeleri hazırlayın. Maydanoz ve nanenin saplarını atıp kalan kısımlarını doğrayın, Soğanı ince doğrayın, domatesleri küp küp kesin. Bulgur suda bekledikten sonra suyunu süzün ve kağıt havluyla fazla suyunu alın. Tuz, karabiber, limon suyu ve zeytinyağı dışındaki tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Bir servis tabağına marul yaprakları dizip üzerine karıştırdığınız malzemeleri koyun. En üste zeytinyağı, limon suyu, tuz ve biberi dökün. Hemen servis yapabilir ya da baharatların demlenmesi için buzdolabında 2 saat bekletebilirsiniz.

5

Falafel Nohut veya bakladan yapılan, bol yağda kızartılan vejetaryen köfte topları olan falafel'ler, Ortadoğu'nun en yaygın tüketilen ve en tanınmış yemeklerinden biri. Malzemeler: 1 su bardağı kuru nohut 1/2 adet iri doğranmış büyük soğan, 2 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz 2 yemek kaşığı ince doğranmış kişniş 1 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber 4 diş sarımsak 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı kabartma tozu 5 yemek kaşığı un göz kararı doğranmış domates ve yeşil dolmalık biber (üzeri için) göz kararı ayçiçek yağı (kızartmak için) göz kararı tahin Tarifi: Nohutları geniş bir kaba koyun ve en az 5 santim üzerine kadar su koyup bir gece bekletin ve sonra süzün. Veya dilerseniz suyu süzülmüş konserve nohut da kullanabilirsiniz. Süzülmüş çiğ nohutları ve doğranmış soğanı mutfak robotuna koyun. Üzerine maydanozu, kişnişi, tuzu, toz kırmızı biberi, sarımsağı ve kimyonu ilave edin. Püre haline gelmeyecek şekilde, sadece malzemelerin birbirine karışmasına yetecek kadar çekin. Kabartma tozunu ve 5 yemek kaşığı unu ekleyin. Hamurdan küçük toplar oluşturabileceğiniz ve elinize yapışmayan kıvamda olmasını sağlayacak kadar un ekleyin. Hamuru bir kaba koyup üzerini örtün ve buzdolabında birkaç saat bekletin. Nohutlu karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar oluşturun. Derin bir tencereye veya wok tavasına 7-8 santim yüksekliğinde ayçiçek yağı koyun ve hazırladığınız toplardan birini yağa atıp test edin. Eğer top dağılıyorsa biraz daha un ilave etmeniz gerekiyor demektir. Toplar istenen kıvamda olunca, tek seferde yaklaşık 6 topu, her iki tarafını da birkaç dakika veya altın sarısı rengi alana kadar kızartın. Yağdan aldığınız topların fazla yağını kağıt havluyla alın. Bir lavaş ekmeğin içine falafel topları, doğranmış domates, soğan, dolmalık yeşil biberler ve salatalık turşusuyla doldurun. Üzerlerine suyla seyreltilmiş tahin dökün.

6

Tel Şehriyeli Kahvaltı (Balaleet) Kahvaltıda şehriye yemek mi? Kulağa pek kahvaltıda yenebilecek bir şey gibi gelmiyor mu? Birleşik Arap Emirlikleri halkı öyle düşünmüyor. İşte Birleşik Arap Emirliklerinin geleneksel tel şehriyeli kahvaltısı. Malzemeler: 2 su bardağı tel şehriye 2 yemek kaşığı yemeklik yağ 2 yemek kaşığı tereyağı + 2 yemek kaşığı yemeklik yağ karışımı 2/3 su bardağı şeker 2 yemek kaşığı toz kakule 2 fiske safran 1/2 su bardağı gül suyu göz kararı tuz, karabiber Tarifi: Geniş bir kapta, tel şehriye için yeteri kadar suyu kaynamaya koyun. Bu sırada, bir wok tavasında veya büyük bir tavada 2 yemek kaşığı yemeklik yağı ısıtın ve üzerine tel şehriyeyi ekleyin. Şehriyenin yanmaması için pişerken bir yandan tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın. Şehriye altın sarısı rengi alınca tavayı ocaktan alın. Kaynayan suya tel şehriyeleri atın ve 3-4 dakika pişirip süzün ve tekrar tenecereye koyun. Ayrı bir kapta yağ karışımını ısıtın şeker, kakule tozu ve gül suyunu ilave edin. Şekeri eriyene kadar pişirip ardından pişmiş şehriyelerin üzerine dökün. Geniş bir servis tabağına tel şehriyeleri yayıp üzerine omleti yerleştirerek servis yapın.

7

Foul Mudammas Bakla tanelerinden yapılan, genelde kahvaltıda veya öğle yemeğinde yenilen meşhur Mısır yemeği Foul Mudammas Malzemeler: 500 gr bakla, akşamdan ıslatılmış 6 diş sarımsak 1 demet maydanoz 2 adet limonun suyu 3 çay kaşığı kimyon tohumu 1/2 su bardağı dilimlenmiş vişne veya doğranmış domates göz kararı tuz, karabiber Tarifi: Sarımsakları soyup bıçağın düz tarafıyla üzerilerine bastırarak ezin. Maydanozları doğrayın. Küçük bir tavada, kimyon tohumlarını keskin kokusu açığa çıkana kadar kavurun. Ardından bir havana alıp dövün. Geniş bir tavaya veya tencereye zeytinyağını döküp sarımsakları ve kimyonu koyun ve 1 dakika kadar sote edip suyu süzülmüş baklaları ilave edin. Üzerini kapatacak kadar su ekleyip kapağını kapatın ve baklalar yumuşayana kadar, yaklaşık 1 saat pişirin. Pişen baklalaları süzün ancak suyunu atmayın. Baklalar biraz soğuyunca kabuklarını ayıklamaya başlayın. Bakla tanelerini baklaları pişirdiğiniz suyun içine atıp kabukları çöpe atın. İçinde bakla tanelerinin olduğu suyu tekrar kaynatın ve patates ezicisi gibi bir alet kullanarak bakla tanelerini hafif püre haline getirin. Maydanoz, limon suyu ve domatesleri ekleyip ara sıra karıştırarak kısık ateşte biraz daha pişirin. Son olarak, tuz ve kara biberle tatlandırıp pita ekmeği ile servis yapın.

8

Müceddere Arap mutfağına özgü mercimekli bulgur pilavı. Arap mutfağındaki yeri nedeniyle Doğu Arap dünyasında "Aç bir adam müceddere için ruhunu satabilir" diye bir deyiş bile var. Malzemeler: 1/2 su bardağı zeytinyağı 1 adet orta boy kuru soğan, ince kıyılmış 1 su bardağı mercimek 6 su bardağı su 1/2 su bardağı uzun taneli pirinç (iyice yıkanmış ve süzülmüş) 1 çay kaşığı kimyon 2 adet orta boy soğan (doğranmış) Tarifi: Bir tavaya zeytinyağının yarısını koyup yağı ısıtın ve doğradığınız soğanları yumuşayana kadar kızartın. Üzerine mercimekleri ve suyun yarısını ilave edin. Su kaynayınca ocağı kısın ve üzerine kapak örtüp 15 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Ardından pirinci ekleyin, ara sıra karıştırarak ve suyunu çektiyse azar azar su ekleyerek 15 dakika daha pişirin. Mercimekler kırılıp püre kıvamına geldiğinde ve pirinçler şiştiğinde yemek hazır demektir. Üzerine kimyon serpiştirin ve iyice karıştırın. Kalan zeytinyağını ısıtın ve doğranmış soğanları karamelize olana kadar, kısık-orta ateşte 5-8 dakika pişirin. Üzerini soğanlarla süsleyip oda sıcaklığında servis yapın.

9

Yoğurtlu Kabak Dolması (Kousa Mihshi Bi Laban) Lübnan, Suriye ve Ürdün bölgesinden, Türk mutfağındaki kabak dolmasına benzese de ufak tefek farklılıkları da olan nefis geleneksel bir yemek. Malzemeler: 1 kg boyları birbirine yakın kabak göz kararı tuzlu su 1 adet orta boy ince doğranmış soğan 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı 1 yemek kaşığı çam fıstığı 250 gr dana kıyma 1/4 su bardağı kısa taneli pirinç 1/2 çay kaşığı yenibahar göz kararı taze karabiber göz kararı kanola yağı (dana kıyma ne kadar yağsızsa o kadar fazladan) 1,5 su bardağı soğuk su göz kararı keçi yoğurdu 2 diş dövülmüş sarımsak 1 çay kaşığı kuru nane Tarifi: Kabakları iyice yıkayın ve ucundaki kök kısmını kesin. Kabakların içini oyun. Tuzlu suda 10 dakika bekletin. Bir tavada tereyağında soğanları pembeleşene kadar pişirin. Ardından çam fıstığını ilave edip ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Bir kapta, kıyma, pirinç, yenibahar, 1 çay kaşığı kadar tuz, karabiber ve eğer kıyma yağsızsa kanola yağını karıştırın. Tavadaki karışımı hazırladığınız kıymalı karışıma ilave edip karıştırın. Hazırladığınız karışımı kabakların içine doldurun. Kabakları geniş bir tencereye kat kat dizin ve her katın üzerine tuz serpiştirin. Su ilave edip kabakların en üstüne bir tabağı ters çevirerek koyup kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Diğer taraftan yoğurdu ısıtın ve kaynamaya başlayınca dövülmüş sarımsağı da ekleyip 2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Kabaklar pişince, kabakların üzerindeki tabağı kaldırın, sarımsaklı yoğurdu kabakların üzerine döküp orta ateşte 10 dakika daha hafifçe kaynanaya kadar pişirip altını kapatın. Ardından kuru naneleri serpiştirin. 10 dakika dinlendirip patates püresi veya buharda pişmiş pirinç eşliğinde sunun.

10

İran Usulü Erişte Çorbası (Asheh Reshteh) Reshteh Farsça'da erişte anlamına geliyor. İran eriştesi düz ve fettucine'yi andırıyor. Bu İran çorbası ise iyi talih ve başarıyı sembolize ediyor. Malzemeler: 4 adet orta boy soğan 2 diş sarımsak 425 gr nohut, barbunya, mercimek karışımı 1 demet kadar pırasa, kişniş, kereviz, dereotu, maydanoz, ıspanak karışımı 400 dilim erişte göz kararı peynir altı suyu göz kararı ayçiçek yağı Tarifi: Önceden: Soğanlardan birini küp küp doğrayın. Diğer üçünü dilimleyin. Pırasa, kişniş, kereviz, dereotu, maydanoz, ıspanakları ince kıyın. Nohut, barbunya ve mercimeği önceden pişirin veya konserve ürün kullanın. 5 su bardağı su kaynatın. Bir tencereye ayçiçek yağını koyup orta ateşte ısıtın. Küp doğranmış soğanları, iki diş sarımsakla beraber yağa ilave edin ve saydamlaşana kadar kızartın. Nohutları, barbunyaları ve mercimekleri tencereye ilave edin. Yeterince tuz ve zerdeçal ilave edip karıştırarak birkaç dakika daha pişirin. Pırasa, kişniş, dereotu, maydanoz ve ıspanağı katıp karıştırmaya devam edin. Karışımın üstünü örtecek kadar kaynar su koyun. Su kaynayana kadar pişirin, ardından kısık ateşe getirin ve 10-15 dakika daha pişirin. Erişteleri tencereye ilave edin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Küçük bir tencereye yağı ve dilimlenmiş soğanları koyup soğanlar altın sarısı rengi alana kadar pişirin. Yemeği bir kaseye koyup üzerine kızarmış soğanlar ve erişteyi dökerek servis yapın.

11

Pers Usulü Tas Kebabı Bölgelere göre farklı şekilde hazırlanan tas kebabının temel prensibi aynı: et veya tavuk üzerine çeşitli sebzeler serpiştirilip üzerlerine domates sosu dökülerek pişiriliyor. Malzemeler: 2 adet soğan, doğranmış 1 adet pırasa, iri doğranmış 3 adet kereviz sapı, iri doğranmış 1 adet bütün tavuk, derisi sıyulmuş ve 8 parçaya bölünmüş 1 çay kaşığı zerdeçal 1 çay kaşığı limon tuzu göz kararı tuz ve karabibe 2 adet havuç, iri doğranmış 1 adet yeşil biber, iri doğranmış 8 adet mantar 3 adet orta boy patates, soyulmuş ve kalınca levha şeklinde dilimlenmiş 1/2 adet küçük balkabağı, soyulmuş ve iri doğranmış 1 adet büyük patlıcan, 2 santimlik küp şeklinde doğranmış 200 gr kuru erik 2 yemek kaşığı domates salçası 400 gr ince doğranmış domates 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı su Tarifi: Fırını önceden 190 dereceye ısıtın. Derin bir fırın kabının dibine, doğanmış soğanları, pırasaları ve kerevizleri bir katman halinde yayın. Üzerine tavuk parçalarını yerleştirip üzerine baharatları serpiştirin. Kalan sebzeleri ve kuru erikleri tavuk parçalarının üzerine eşit şekilde yayın. Bir kapta, domates salçası, küçük doğranmış domatesler, zeytinyağı ve 1 bardak suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı fırın kabındaki tavukların ve sebzelerin üzerine dökün. Pişirme kabının üzerini folyoyla kapatıp yaklaşık 1 saat 10 dakika pişirin. Yanında sıcak ekmekle servis yapın.

12

Katar Usulü Cheesecake (Esh asaraya) Katar'ın lezzetli ve geleneksel tatlısı. Arap usulü cheesecake Malzemeler: 6 adet bayat ekmek 1/2 su bardağı su (şurup için) 2 damla gül esansı 3 yemek kaşığı şeker (krema için) 2 su bardağı kaymak göz kararı ufalanmış antep fıstığı (süsleme için) Tarifi: Ekmeklerin kahverengi kabuklarını ayırıp kalan kısımları bir fırın kabına ufalayın. Fırını 175 dereceye ısıtın ve kabı fırına koyup ekmekler hafif kahverengileşinceye kadar pişirin. Kaymak ve şekeri yumuşak kıvama gelene dek çırpıp kenara koyun. Küçük bir tencerede, şeker eriyene ve şurup yapışkan kıvama gelene dek kaynatın. Gül esansı ekleyin. Fırınlanmış ekmekleri kaynayan şeker şurubuna ekleyip iyice karıştırın. Şeker karamelize olmaya başlayana ve ekmeğin rengi altın sarısı olana kadar pişirmeye devam edin. Bir kaseye, ekmek kırıntılı şurubu döküp bir katman oluşturacak şekilde üzerine bastırın. Ardından krema ve şekerli karışımı bu katmanın üzerine yayın. Üzerlerine ufalanmış antep fıstıklarını serpiştirip servis yapın.