AKİT MENÜ

Gündem

Rusya'dan şüphe uyandıran Türk Devletleri Teşkilatı hamlesi! Herkes şaştı kaldı

Türk Devletleri Teşkilatı her geçen gün sağlam adımlarla ilerlerken Rusya'dan dikkat çeken bir hamle geldi.

2023-03-20 09:17:47
1

Türk Devletleri Teşkilatı her geçen gün sağlam adımlarla ilerlerken Rusya'dan dikkat çeken bir hamle geldi.

3

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 4 kurucu üye, 2019’da tam tam üyelik statüsü kazanan Özbekistan ve gözlemci üyeler KKTC, Macaristan ve Türkmenistan liderlerinin katılımıyla Ankara’da yapıldı. Başkan Erdoğan, liderlere “Acılar paylaşıldıkça azalır anlayışıyla en zor anımızda bizi yalnız bırakmadınız” sözleriyle teşekkür etti.

4

Türk Devletleri Teşkilatı geçtiğimiz günlerde toplandı. Başkan Erdoğan burada önemli açıklamalarda bulundu.

5

Erdoğan yaptığı açıklamada, "Enerjinin sürdürülebilir bir şekilde tedariki ve enerji fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi ekonomilerimiz için büyük önem arz ediyor. Bugüne kadar Hazar havzasında Türk dünyası ülkeleri ile petrol, doğalgaz ve elektrik alanlarında kapsamlı projeleri başarıyla hayata geçirdik. Bakü-Tiflis- Ceyhan boru hattı 16 senedir Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan petrolünü dünya piyasalarına kesintisiz şekilde taşıyor. TDT olarak bölgesel ulaştırma ve tedarik zincirlerinin geliştirilmesi yanında enerji güvenliğinin sağlanmasında da stratejik rol üstleneceğimize inanıyorum

6

Bugünkü zirvemizi 'Birliğimiz gücümüzdür' şiarıyla icra ediyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de aramıza katılmasıyla aile meclisimiz artık daha da güçlendi. Teşkilat olarak Kıbrıs Türk halkına güçlü ve kararlı desteğimizi somutlaştırdık. KKTC'nin tanınması ve Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimizin maruz kaldığı kısıtlamaların kaldırılması için verdiğimiz mücadeleyi sürdüreceğiz.

7

Küresel gelişmeler Türk Devletleri Teşkilatı'nın önemini ve potansiyelini bizlere tekrar göstermektedir. Tarihi, kültürel ve hakkaniyetli kurumsal yapılardan yoksun birlikteliklerin tıkandığı bir süreçte TDT yeni bir ses, yeni bir nefes, yeni bir sinerji merkezi haline gelmektedir.

8

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nin ardından Ankara Bildirisi yayımlandı. Bildiride toparlanma ve yeniden inşa çabalarında Türkiye ile dayanışma içinde olunacağı ifade edildi. "Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Koruma Mekanizmasının Kurulmasına İlişkin Anlaşma"ya da liderler imza attı. Anlaşmada TDT üye ve gözlemci devletlerinin ulusal tıbbi kurtarma ekipleri arasında işbirliğini güçlendirmeye ve ortak kapasite geliştirme faaliyetlerinde bulunmaya hazır olduklarının altı çizildi.

9

TDT'nin adımı dünyada ses getirirken Rusya'dan beklenmedik bir hamle geldi.

10

Rusya Araştırmaları Enstitüsü'nün haberine göre, Rusya, Türk Devletleri Teşkilatına katılım için formül arıyor.

11

TDT'na katılım Rus dış politikasının yeni stratejik hedeflerinden biri haline geliyor. Rusya Federasyonu'nda şu anda yaklaşık 20 Milyon Türk kökenli yaşıyor. Rusya'ya göre TDT'ya katılım Hazar Denizi'ndeki altyapı ve enerji projelerinin uygulanması ve Orta Koridor ile Kuzey-Güney Uluslararası Taşımacılık Koridoru yeteneklerinin başarılı bir şekilde birleştirilmesini mümkün kılacaktır.

12

Putin'in bu hamlesi sosyal medyada tartışma başlatırken Rusya'nın teşkilatı dağıtabileceği, bu yüzden buna kesinlikle izin verilmemesi gerektiği belirtildi.