AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Sonunda sır çözüldü | Bakın soğan doğrarken neden ağlıyormuşuz!

Soğan hem lezzetiyle hem de şifa deposu olması sebebiyle adeta baş tacıdır. Soğan yemeklere ayrı bir lezzet katsa da onu doğramak bir çiledir. Siz de soğan doğrarken neden gözyaşı döktüğümüzü merak ediyor musunuz? İşte, bu olayın sırrı çözüldü...

2

Soğan hem lezzetiyle hem de şifa deposu olması sebebiyle adeta baş tacıdır. Soğan yemeklere ayrı bir lezzet katsa da onu doğramak bir çiledir. Siz de soğan doğrarken neden gözyaşı döktüğümüzü merak ediyor musunuz? İşte, bu olayın sırrı çözüldü...

3

Yemeklerden, salatalara kadar soğan mutfakların vazgeçilmez besinlerinden biridir. Yemeklere tadını veren soğanı doğramak ise bazen işkenceye dönüşebiliyor. Peki, ama soğan doğrarken neden gözyaşlarımıza engel olamıyoruz.

4

ABD’ de bir üniversitede yapılan araştırmalar sonucu bilim adamları doğal bir ortamda yetişen bu bitkinin her canlı gibi kendini böceklerden ve mikroplardan korumak için bir savunma mekanizması geliştirdiğini açıkladı. Bu savunma mekanizması sonucu çeşitli enzimler salgılayan soğanın bu enzimleri bir tür gaza dönüştürerek gözlerimizi yaşartıp boğazımızı yaktığı ortaya çıktı.

5

Biraz daha şaşırtıcı olanı ise bu enzimler sonucu ortaya çıkan gazın gözyaşı ile tepkimeye girmesi sonucu sülfürik asit oluşturması. Oluşan bu sülfürik asit gözümüzü tahriş eder ve gözde yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlar.

6

Daha bilimsel olarak açıklamak gerekirse; kesilen soğan hücrelerinin içindeki enzimler serbest kalır. Bu enzimlerden birisi olan allinaz, prensco adıyla bilinen sülfürlü bileşiklerle reaksiyona girer ve propenilsülfürik adında başka bir aside dönüşür ağlama faktörü olarak da bilinen bu enzimler salgılanırken gözlerimiz ise kendini yabancı maddelerden korumak için gözyaşı salgılar ve sonucunda soğan bizi ağlatmış olur.

7

Soğan doğrarken ağlamak istemiyorsanız; soğanı suyun altında soyup doğrayın, Böylece salgımanan gazları su yok edecektir. Kaynak: Milliyet