AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Alzheimer riski sıfırlanıyor! Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin

Demans tüm dünyayı etkileyen en büyük sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bu sağlık sorununa karşı ise 6 önemli besinin bulunduğu belirtiliyor. Peki, demans riskine karşı hangi besinler tüketilmeli?

2

Demans tüm dünyayı etkileyen en büyük sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bu sağlık sorununa karşı ise 6 önemli besinin bulunduğu belirtiliyor. Peki, demans riskine karşı hangi besinler tüketilmeli?

3

Son yıllarda demans tüm dünyada yaygınlaşmaya başladı. Alzheimer, vasküler demans ve frontotemporal demans dahil olmak üzere bilinen 200 varyant bulunuyor ve bilim insanları bu durumun nedenleri ve potansiyel tedavileri hakkında araştırma yapmaya devam ediyor.

4

Yaş gibi belirli risk faktörleri net olsa da, hangi yiyecekleri tükettiğiniz de önemli bir demans önleme faktörüne sahip. İşte beyninizi koruma kapasitesini artıran o besinler…

5

Hepimizin Temel Reis ile birlikte çocukluğumuzda zihinlerine kazanan ıspanak, sağlıklı beslenmenin de temelini oluşturuyor. Bunun sebebi; bilişsel sağlık üzerinde güçlü, olumlu bir etkiye sahip olması ve olası bir bilişsel düşüşü yavaşlatıcı bir yapı göstermesidir.

6

Çalışmalar, gıdada bulunan lutein, folat, β-karoten ve filokinon adlı kimyasalların zihni koruyan etkilerinin bunu sağladığını gösteriyor.

7

Beslenme uzmanlarına göre; tabağınızda bol miktarda renk olması, sağlıklı beyin yapısını da sağlayan en önemli faktörlerden biri. Her öğünde altı farklı doğal renkli yiyecek yemeye çalışmanız ve hatta başarabilirseniz daha da artırmanız önerilir.

8

Bu durum, beyindeki oksidatif strese karşı koruma sağlayan sağlıklı bir antioksidan alımına sahip olmanızı sağlayacaktır. Sebzeler, salatalar ve meyveler tabağınızın en az yarısını oluşturmalıdır; bunlardan tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, bakliyatlar, balıklar, iyi yağlar, süt ürünleri ve etler ekleyebilirsiniz.

9

Kırmızı elmalar, yumurta sarısı, koyu yeşil sebze ve siyah zeytin, küçük bir porsiyon bitter çikolatanın yanı sıra renk dağılımınızı oluşturmanıza yardımcı olabilecek yiyeceklerden sadece birkaçıdır.

10

Yaban mersini ve orman meyveleri, beynin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olurken bunamaya bağlı semtpomları da hafifletebilir.

11

Geçen yıl, Cincinnati Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, 50'li yaşlarının sonlarında olan ve obezitesi olan 33 kişinin anılarını takip etti. Katılımcıların yarısına her gün suyla karıştırmak üzere yaban mersini poşeti verilirken, diğer yarısına plasebo verildi.

12

Dr Robert Krikorian'a göre, her gün yaban mersini verilen kişilerin hafızalarında belirgin bir iyileşme gözlemlendi, bu da "sürekli yaban mersini takviyesinin bilişsel gerilemeye karşı korunmaya katkıda bulunabileceğini" öne sürüyor.

13

Kepekli tahıl rafine tahıllar gibi bölünmediğinden bozulmadan kalır ve çok daha fazla besin sunar. Bazı diyetler, her öğüne bir kaynağı dahil etmeye çalışarak günde üç kez kepekli tahıllar yemeyi denemenizi önerir.

14

Bunlar kılçıksız buğday, pirinç, arpa (kabuğu olmayan veya çıplak, ancak incili olmayanlar dahil), mısır, çavdar yulafı, darı ve yabani pirinç dahil birçok buğdayı içerebilir.

15

Yağlı balık, beynin önemli bir yapı taşı olan zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Omega-3'ler, beyninizi bilişsel düşüşe karşı korumanın yanı sıra hafızayı keskinleştirmede ve ruh halini iyileştirmede rol oynar.

16

Beyniniz için en iyi sonuçları almak için yemeklik yağ olarak zeytinyağını kullanmak en iyisidir. 230'dan fazla antioksidan ve anti-enflamatuar özellik açısından zengin olan zeytinyağının beyindeki tehlikeli proteinleri uzaklaştırdığı bilinmektedir ve tereyağı ve diğer yemeklik yağlara kıyasla bir dizi başka sağlık yararına da sahiptir. Kaynak: Sabah Roza