AKİT MENÜ

Ekonomi

Doları olanlar dikkat! Necmettin Batırel duyurdu: Dolar o rakama düşecek, hemen satın hemen

Ekonomist Necmettin Batırel, doları olanlara uyarılarda bulunarak hemen satmaları gerektiğini ifade etti. Batırel, doların düşeceği seviyeyi açıkladı.

2023-08-29 11:18:26
1

Ekonomist Necmettin Batırel, doları olanlara uyarılarda bulunarak hemen satmaları gerektiğini ifade etti. Batırel, doların düşeceği seviyeyi açıkladı.

2

Kur korumalı mevduat hesabından niye vazgeçildi? Zira Hazinenin fark ödemesini görevini üstlenen Merkez Bankasının sırtındaki yük ağırlaştı. Yerel seçim öncesi emeklilerle memurlara yapılacak maaş artışları bütçe açığını aşırı büyütecek, enflasyonu hızlandıracaktı

3

İşte bunu önlemek için politika faizi %’e çıkarılarak TL’nin cazibesi arttırıldı. Nitekim KKM’de faiz üst limiti .50 olarak belirlenince bankalardaki mevduat faizleri @’lara dayandı. Yılsonuna kadar 5’i aşması planlanan politika faizinde indirim süreci büyük ihtimalle 31 Mart 2024’ten sonra gerçekleşecek. Yeni ekonomi yönetimi ilk büyük sınavını 19 Eylül’de New York’ta verecek.

4

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın ev sahipliğinde, düzenlenecek Türkiye Yatırım Konferansında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomik programın ilk büyük ‘roadshowu gerçekleştirecek.

5

Konferansa ABD’nin önde gelen finans ve bankacılık liderleri ile Türkiye’nin halka açık en büyük 50 şirketinin ve büyük bankalarının CEO’ları katılacak. Şimşek burada ABD’li yatırımcılara uygulanan yeni ekonomik programa dair garanti verecek. Siyasi iradenin kendilerine kesin desteğinin bulunduğunu altını çizerek söyleyecek, yatırım alanlarını tek tek anlatacak.

6

Son 12 ayda Türkiye- ABD arasındaki ticaret hacmi 31,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 15.9 milyar dolar ihracat, 15.4 milyar dolar ithalat yaptık. Hedef bu rakamı 100 milyar dolara çıkarmak. Şimşek’in sunumunun hemen ardından 20 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fortune 100’de yer alan 25 Amerikalı şirketin CEO’su ile Yuvarlak Masa toplantısında bir araya gelecek.

7

Fortune 100, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük 100 şirketini temsil eder. Trilyon dolarlık Amerikan şirketleri ‘Türkiye Yüzyılı’na yatırım fırsatlarını ve uygulanan Ortodoks politikalara bağlı kalınacağını en yetkili ağızdan duyacak. Erdoğan'ın vereceği büyük politika güvencesi sonrası yatırım devrimi gerçekleşecek.

8

Türkiye'ye yoğun yabancı sermaye girişi ile doğrudan yatırımlar ve şirket evlilikleri artacak. Ardından kurumsal ve yapısal reformları içeren orta vadeli ekonomi program meclisten geçecek. Yurtdışından gelecek büyük kaynak deprem felaketi dolayısıyla yıkılan 11 şehrin yeniden inşası için kullanılacak, bütçe rahatlayacak.

9

Merkez Bankasının büyük faiz artışı sonrası ortodoks para politikasına dönüşün kalıcı hale geleceğinin netlik kazanması yabancı yatırımcıların iştahını kabarttı. Kurlar daha fazla düşmeden döviz bozdurup BİST’te pozisyonlarını arttırmaya başladılar. Endeks 8 bin puana koşuyor. Turizmde tam anlamıyla patlama yaşıyor!

10

7 ayda ülkemize 30 milyon turist geldi, yılın ilk 6 ayında 22 milyar dolar gelir sağlanan turizm gelirleri yılsonunda 50 milyar dolara ulaşacak. Tüketici kredilerindeki yavaşlama ve turizm gelirlerindeki keskin artış sayesinde geçen sene 48.7 milyar dolar olan cari açık yılsonunda 40 milyar doların altına inecek, merkez bankasının döviz rezervleri 170 milyar dolara çıkacak.

12

Beklenti anketinde yılsonu Dolar/TL için 29.82 olacak. Ama bu tahmin faiz artışından önceydi. Bu rakamın 24 liraya düşeceğini tahmin ediyorum. Dövizleri şimdi satın, hemen TL hesabı açın. Türkiye uçuşa geçiyor, herkes yerini alsın.