AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Kekik: Dağlardan gelen mucize! Kekik nasıl kurutulur? Kekik yağı kat kat öyle şifalı ki, adeta zırh oluyor! Yapan kazandı

Özellikle et yemeklerine lezzet katan kekik evlerin ve yemeklerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Özellikle dağ kekiği daha çok tercih edilmektedir. Kekik sadece baharat olarak değil birçok alanda kullanılmaktadır. Kekiğin insan vücuduna da birçok faydası bulunmaktadır. Ayrıca birçok vitaminde barındırmaktadır. İşte kekiğin inanılmaz faydaları…

2023-08-30 21:15:41
2

Özellikle et yemeklerine lezzet katan kekik evlerin ve yemeklerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Özellikle dağ kekiği daha çok tercih edilmektedir. Kekik sadece baharat olarak değil birçok alanda kullanılmaktadır. Kekiğin insan vücuduna da birçok faydası bulunmaktadır. Ayrıca birçok vitaminde barındırmaktadır. İşte kekiğin inanılmaz faydaları…

3

Kekiğin Faydaları Nelerdir? Eski dönemlerden bu yana mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alan kekik, çay olarak da tüketilebilir. Detayı hemen veriyoruz. -A, C, E, K, B6 vitaminlerini de bulundurmaktadır. -Özellikle idrar yolları hastalıklarına karşı birebirdir. -Ayrıca böbreklerde oluşan taşları parçalama da ve düşürme de faydalıdır. -Vücuttaki iltihabı kurutuyor. -Hazmı kolaylaştırıyor. -İştah açıcı özelliği de bulunmaktadır. -Mide sorunlarına karşı da çok faydalıdır. -Ayrıca gözü ve kalbi de kuvvetlendirir. -Özellikle düzenli olarak kullanımda görme gücünü ve kuvvetini artırıyor.

4

-Bağırsaklarda oluşan kurtları da düşürür. -Fiziki ve ruhi bitkinliğe karşı da çok faydalıdır. -Kasık ağrılarına da iyi gelir. -Özellikle iştah açıcı da özelliği de bulunmaktadır. -Ayrıca ter ve ağız kokusunu da gidericidir. -Uykusuzluğa karşı da çok faydalıdır. -Kekik yağı özellikle baş ağrısına, karın ağrılarına, mide kramplarına iyi gelir. -Göğse ve sırta sürüldüğü zaman öksürüğe, astıma, bronşite ve boğmacaya da iyi gelir. -Sara hastalığına karşı da çok faydalıdır. -Kansızlık yani anemi hastalığına karşıda etkilidir. -Kekik tohumu öğütülüp bir bezle basura konursa basur küçülür ve yok olur. -Solunum yolu rahatsızlarını tedavi eder. -Bağışıklık sistemini güçlendirir.

5

-Egzama gibi ciltte oluşan hastalıkların iyileşmesini sağlar. -Kan basıncını düşürür ve yüksek tansiyonu önler. -Kabızlığı ve şişkinliği önleyici özelliği de bulunmaktadır. -Uykusuzluk sorununu da giderir. -Romatizma ağrılarına da iyi gelmektedir. -Cilt problemlerine karşı da iyi gelir. -Diş eti hastalıklarına da iyi geliyor. -Mide de biriken kötü gazların atılmasını da sağlar. -Vücuttaki bakterilerle de savaşır. -Kanserle savaşıyor, kanser hücrelerini yok ediyor.

6

Kekiğin Kullanımı Nasıldır? En çok baharat olarak kullanılır. Yapraklarından çayı da yapılmaktadır. Öğütülmüş haline kullanılmaktadır. “Kekik çayı nasıl demlenir?” sorusunun karmaşık bir cevabı yoktur. 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu ekleyin. 5 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz. Kuru kekik çayı da yapabilirsiniz.

7

Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri Kağıt havlu içerisinde kekik iyice kurutulur. Temiz bir bezin içerisine kekik dalları aralıklı olarak dizilmektedir. Kekik Nasıl Kurutulur? Maydanozgiller familyasına ait olan kekik taze olmasının yanında kurutularak da tüketilebilir. B,C, A, K, Evitaminleri ve folik asit barındıran kekik çeşitli yemeklere aroma katmaktadır. Kekik kurutmak için öncelikle pazardan en iyi kekikler seçilir. Sonrasında alınan kekikler bol su ile yıkanmalıdır. Yıkanan kekikler süzgece konularak suyunun iyice süzülmesi gerekir. Kekikler süzgeçte bekletildikten sonra kağıt havlunun üzerine konulur. Kağıt havlu içerisinde kekik iyice kurutulur. Temiz bir bezin içerisine kekik dalları aralıklı olarak dizilmektedir. Daha sonra ise kekik güneş görmeyen gölge ve serin bir yerde kurutulmalıdır. Kekikler kurutulurken ara sıra kontrol edilmelidir. Bez içerisine konulan kekikler yaklaşık bir hafta içerisinde kuruyacaktır. Kekikler kuruduktan sonra yaprakları sap kısmından ayrılmalıdır. Yapraklar ayrıldıktan sonra ise avuç içine alınarak ufalanabilir. Kuruyan tüm kekiklerin bozulmaması ve yumuşamaması için doğru saklama yöntemleri kullanılmalıdır.

8

Evde Yabani Kekiki Top ve Bilye Olarak Fırında Kurutma Yöntemleri! Doğadan toplanan yabani kekikler evde doğal yöntemler ile rahatlıkla kurutulabilir. İyice temizlenen ve kurulanan yabani kekikler birbirinden farklı yöntemler ile kurutulabilir. Öncelikle doğal yöntemler ile kekik güneşte kurutulmalıdır. Güneş görmeyen sıcak ve gölge yerlerde kekik rahat bir şekilde kurutulabilir. En basit ve pratik yöntem budur. Bunun yanı sıra fırında da kekik kurutulabilir. O nedenle fırın tepsisinin içerisine yağlı kağıt açılmalıdır. Yağlı kağıdın üzerine de kekikler sıra ile dizilmelidir. Kekikler fırında yaklaşık 40 dakika içerisinde kuruyabilir. Taze kekik temizlendikten sonra demet haline getirilip bir yere asılır. Asılı olarak bir hafta duran kekikler rahatlıkla kurutulabilir.