Somon!
Somon benzeri soğuk su balıkları, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler ve bu da vücuttaki enfeksiyon ve iltihapların giderilmesine yardımcı olur. Çalışmalar, bu yağ asitlerinin vücuttaki sitokin seviyesini düşürmede kilit bir rol oynadığını gösteriyor. Sitokinlerin, iltihap oluşumunda etkili bir rol aldıkları bilinmektedir. Bu etkilerinden faydalanmak için, aşırı pişirilmesinin sağlıklı yağları yok edebileceği için ızgara, fırınlanmış veya kavrulmuş somon yemekleri yiyin. Amerikan Kalp Derneği haftada 2 veya 3 kez somon yemeyi öneriyor. Balık yemeği sevmeyenler için balık yağı ve hapları da alternatif olarak düşünülebilir.
Ak Söğüt Kabuğu!
Ak söğüt kabuğunda bulunan salisin adlı madde, Aspirin ile benzer özellikler gösterir. Hatta ak söğüt kabuğunun ağrı kesici ve iltihap giderici özelliklerinin Aspirine göre daha uzun süreli olduğu söylenir.
Oreganonun içerdiği polifenol ve bioflavanoid maddeler, vücuda zarar veren serbest radikallerle savaşan bileşenlerdir. Hücrelerinizde ne kadar az serbest radikal hareketi varsa iltihap da o kadar az olacaktır.