Sağlık
Panik atağınızı bu gıdalar tetikliyor!
Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmanın panik atağı tetikler, panik atağı olanların beslenmesine dikkat etmelidir.
Sağlık
Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmanın panik atağı tetikler, panik atağı olanların beslenmesine dikkat etmelidir.
Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmanın panik atağı tetikler, panik atağı olanların beslenmesine dikkat etmelidir.
Beslenme alışkanlıkları panik atak rahatsızlığını tetikleyebiliyor.
Çay, kahve ve kolalı içeceklerin panik atak rahatsızlığını tetiklerken balık, ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya gibi gıdaların ise panik atak hastalarını rahatlatır." yeme-içme davranışları panik ataklarla yakından ilgilidir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini düşürür, düşen şekeri normale çıkarmak için böbrek¬üstü bezlerimizden adrenalin salgılanır aynı zamanda "Kortizol ve büyüme hormonları salgılanır.
Bu hormonlar depolarımızdaki yağlardan, proteinlerden şeker üret¬meye çalışır.
Bu arada çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme, sinirlilik, ortaya çıkar. Panikli bir insan normal olan bu durumu hemen panikatak olarak değerlendirir ve korkuya kapılır.
Korkuyla beraber adrenalin daha da yükselir ve gerçek panik başlar." diye kendini kötü hisseder.
Yemek sonrası alınan gıdaların hazmı için midenin daha çok enerjiye gereksinimi vardır. Bu enerji kanla sağlanır "İstirahat durumundaki çalışmasını terk eden kalp, hızlan¬maya ve mideye daha çok kan pompalamaya başlar. Panik ataklı biri kalbine çok duyarlı ve odaklı olduğundan bunu hisseder.
Çarpıntıyı, "Panik başladı" diye düşünür ve korkar. Oysa bu da fizyolojik, normal bir durumdur. Panikle tanışmamış olsa belki hiç dikkatini çekmeyecektir.
Dolayısıyla açlık-tokluk durumumuz, ne yiyip-içtiğimiz panik ataklarımızla yakından ilişkilidir." koyu çay, kahve, kolalı içecekler, tatlı yiyecekler ile aşırı yemek yeme, yemeklerden sonra hemen uyuma ve uzun süre aç kalmanın panik atak atakları tetiklenir buna karşılık ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, balık, kepekli buğday ekmeği, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya yemenin ve panik atak ve kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya gibi bitkisel çayları tüketmenin panik atak hastalarını rahatlatma özelliği vardır.
Panik atakta beslenme nasıl olmalı?
* Panik atağı tetikleyici yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı.
* Günde 3 öğün yerine 5 öğün, ama az az yemek tercih edilmeli.
* Mevsimsel beslenilmeli (kışın kış, yazın yaz sebze ve yiyeceklerini tercih etmek).
* Özellikle sebze yemeklerini az pişirip vitaminlerinin hasar görmesine engel olmalı. Yemeklerde mutlaka sıvı yağ kullanılmalı. Yağı kesinlikle yakmamalıyız.
* Kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya bitki çaylarından 3 fincan içilmeli.
* Çay tiryakileri günde beş-altı bardağı geçmemeli ve açık çay içmeli.
* Omega-3 ve omega-6 bakımından zengin balıklar yenmeli. Balık sevmeyenler her gün bir yemek kaşığı keten tohumu yiyebilir.
* B vitaminlerinin sinir sistemini güçlendirdiği ve beyindeki serotonini artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle kepekli buğday ekmeği yemek; mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya yemek faydalıdır.
* Evde, işyerinde lavanta bulundurup ondan yayılan rahatlatıcı kokular içe çekilmeli. Güzel kokulu duş jelleri kullanılmalı.
Panik atağı tetikleyen yiyecekler;
* Koyu çay,
* Kahve,
* Kolalı içecekler,
* Aşırı sigara içimi,
* Aşırı yemek yemek,
* Özellikle tatlı yiyecekler (Bunlar kan şekerini aniden yük¬¬seltir. Doğrudan glikoz içeren yiyecekler kan şekerini ani¬den yükselttiğinden şekeri düşüren insülin hormonunu aşırı salgılatır ve kan şekerini aniden düşürüp paniğe sebep olabilir),
* Yemeklerden sonra hemen uyumak (özellikle ağır yemeklerden sonra),
* Aşırı ve hızlı kilo vermek-rejim yapmak (Bu durum vücut kimyasını bozarak paniğe, depresyona yol açabilir. Ayda en fazla iki-üç kilo verecek şekilde diyet yapılmalıdır),
* Düzensiz ve tek yönlü beslenme,
* Uzun süre aç kalmak,
* Vitaminden yoksun yiyeceklerle beslenmek,
* Rejim amaçlı iştah kesici ilaçlar, paniğe, depresyona sebep olabilmektedir.
taylankumeli.com