AKİT MENÜ

Gündem

Putin’in “Gölge Ordusu” Wagner’e İngiltere’den darbe: Wagner terör örgütü

Kırım’ın ilhakı ile adını duyuran Wagner şirketinin suçları ve yasa dışı faaliyetleri mercek altına alındı. Wagner’in dünyanın çeşitli yerlerinde işlediği yasa dışı faaliyetleri gündem oldu.

2023-09-06 16:15:19
2

Kırım’ın ilhakı ile adını duyuran Wagner şirketinin suçları ve yasa dışı faaliyetleri mercek altına alındı. Wagner’in dünyanın çeşitli yerlerinde işlediği yasa dışı faaliyetleri gündem oldu.

3

Putin’in “gölge ordusu” Wagner, 2014 yılında Kırım’ın ilhakıyla adını tüm dünyaya duyurdu.

4

Wagner, Suriye’de elde ettiği başarıyla gücünü ve etkisini artırdı.

5

Libya’da Hafter unsurlarıyla birlikte olmasına karşılık, Türkiye’nin etkin müdahalesi sonrası geri çekilmek zorunda kaldı.

6

Wagner, faaliyet gösterdiği Libya, Suriye, Ukrayna (Donbas) ve Orta Afrika Cumhuriyeti ve birçok ülkede savaş suçları işlediği biliniyor. Suçlamalar arasında sivillere yönelik tecavüz, soygunlar ve işkenceler yer alıyor.

7

Mart 2022’deki BM raporuna göre Wagner, Moura katliamına dahil olduğu biliniyor. Katliamda Wagner paralı askerleri, Mali’’de ordu askerleriyle bir köyde sivilleri katletmişti.

8

Roma Statüsü gereği her türlü insanlık suçu uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanmayı gerektireceğinden Putin’in özel ordusu Wagner işlediği insanlık dışı suçlarından dolayı hesap verecek.

9

ABD, Kuzey Kore’nin, Wagner grubuna Ukrayna’da kullanılmak üzere silah sevkiyatı yaptığını gösteren uydu fotoğraflarına daha önce paylaşmıştı.

10

Wagner, Orta Afrika Cumhuriyeti’nden, Mozambik, Libya, Mali ve Sudan’a kadar Afrika genelinde savaş ağalarını ve askeri grupları destekleyen geniş bir varlık oluşturdu.

11

Nijer’de Wagner’in desteğiyle yapılan darbenin, ülkede tam bir kaosa ve cuntanın kontrol edemediği şiddet olaylarına yolaçtığı biliniyor.

12

Dünyanın tepkisini üzerine çeken Wagner, artık yolun sonuna gelmiş gibi gözüküyor. İngiltere de, Wagner’i “terör örgütü” ilan edecek yasa tasarısını parlamentosuna sundu.

13

Wagner’in terör örgütü ilan edilmesiyle İngiltere’deki tüm mal varlığına el konulacak. Wagner’e yardım eden şahıslar 14 yıla kadar hapis ve 5 bin sterline kadar para cezasına çarptırılacak.