AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Askere modern savaş silahı

Şehir çatışmalarında asker ve polisin operasyonel gücünü artıracak “Cornershot” türü silah geliyor.

2016-03-22 22:59:22
2

Şehir çatışmalarında asker ve polisin operasyonel gücünü artıracak “Cornershot” türü silah geliyor.

3

62 derece dönerek ateş edebilen silahlar Güneydoğu bölgesindeki çatışma alanlarında kullanılacak.

4

Türkçe karşılığı "köşe atışı" anlamına gelen Cornershot silahı, Güneydoğu Anadolu’da terör örgütüne yönelik operasyonlarda kullanılacak.

5

Cornershot tipi silah, halen ABD ve İsrail güvenlik güçleri tarafından kullanılıyor. Asimetrik Savaş şartlarına göre üretilen teknoloji ürünü silah, 62 derecelik açı ile bükülme kabiliyetine sahip.

6

Silahı kullanan kişinin, can güvenliğini riske atmadan bükülme özelliği ve elektronik görme sistemiyle hedefe yönelebilen silah, duvar veya siper arkasında da atış yapabiliyor.

7

İlk partide 200 adet satın alınacak olan "Cornershot" tipi silah, PKK terör örgütünün şehir yapılanmasına karşı yürütülen operasyonlarda görev alan güvenlik güçlerinin kullanımına verilecek.

8

Şehir savaşlarında büyük üstünlük sağlayan silahın, süreç içinde terörle mücadele eden tüm personele dağıtılması planlanıyor.

9

Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin son toplantısında "alım" kararı verilen silahın, hangi ülkeden temin edileceği ise açıklanmadı.

10

Amerika ve İsrail askerleri özel operasyonlarda bu silahı kullanıyor. Silahla duvar arkasından ateş edilebiliyor.

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Türkiye’nin yeni ihraç kalemlerine önemli bir katkı da ASELSAN'dan geldi. ASELSAN tarafından çeşitli kalibrede silahların entegrasyonuna yönelik geliştirilip üretilen Stabilize Silah Sistemleri'nin ihraç edildiği ülke sayısı 12'ye çıkıyor.

21

"Uzaktan Kumandalı Silah" ismiyle de bilinen sistem, sabit tesislerin korunmasından, araç ve gemilerin silahlandırılmasına kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor.

22

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde yer alan ASELSAN Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri, birçok ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından tercih ediliyor.

23

Silah sistemleri, halen Hırvatistan, Katar, Kazakistan, Pakistan, Bahreyn, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Gürcistan ve Malezya silahlı kuvvetlerine hizmet veriyor. ASELSAN, imzaladığı yeni sözleşmelerle Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri ihracat portföyüne yeni ülkeler ekliyor.

24

Sistemin ihracatında son dönemde 2 imza birden atıldı. Kazakistan ve Malezya silahlı kuvvetlerinin seçimi de ASELSAN oldu.

25

Bu çabaların sonucu olarak ASELSAN ile Malezya’da yerleşik bir firma arasında imzalanan sözleşme kapsamında teslimatı gerçekleştirilecek olan 30 mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemleri, Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin botlarına entegre edilecek.

26

Bugüne kadar 50’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren ASELSAN, imzaladığı sözleşme ile Güneydoğu Asya bölgesine ilk silah sistemi ihracatını gerçekleştirecek.

27

ASELSAN, ayrıca Kazakistan Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak üzere, Kazakistan endüstrisinin olanaklarını da kullanarak yerel ortakları ile SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri'ni üretecek. Bu sistemler Kazakistan Kara Kuvvetleri Komutanlığının zırhlı araçlarında kullanılacak.

28

Özelliklerine ve kullanım alanına göre SARP, STAMP, STOP ve MUHAFIZ adını alan sistem üzerinde, lazer mesafe ölçer, uzun menzile ve yüksek hassasiyete sahip termal ve gündüz kameraları bulunuyor.

29

Bu birimler ile gece, gündüz ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedefler tespit ediliyor, tanınıyor ve mesafe bilgisi dahilinde yapılan balistik hesaplamalarla etkili biçimde ateş altına alınıyor.

30

Sistem, kumanda birimi aracılığı ile uzaktan kumanda ediliyor. Bu sayede nişancı, karşı ateşe ve olumsuz hava koşullarına maruz kalmadan sistemi etkin bir şekilde kullanabiliyor.

31

Otomatik video hedef takip özelliği ile hedef otomatik olarak takip edilebiliyor.

32

Söz konusu silah sistemlerinin uluslararası organizasyonlarda tanıtımına yönelik çalışmalar da sürüyor.

33

ASELSAN, Stabilize Silah Sistemleri'ni, 6-8 Ekim'de Katar’da gerçekleştirilecek High-Tech Port 2015 Katar Fuarı'nda bir kez daha görücüye çıkaracak.

34

35

Türkiye'de ilk kez askerin sırtında taşıyabileceği bir arazi radarı üretildi. Amaç gözle görülemeyecek kadar uzaktaki hareketlerden haberdar olmak. Yeni radarı farklı kılan, insan ve hayvanı ayırtedebiliyor olması. Savunma sanayi şirketi METEKSAN, sınır ve alan güvenliğine yönelik "insan ayırt edebilen" çevre gözetleme radarı "Retinar PTR"yi üretti.

36

Ürün hakkında bilgi veren Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Kerem Alparslan da radarının konuşlandığı noktada tarama yaparak, güvenlik bölgesi oluşturduğunu söyledi. Radarın bölgedeki hareketlenmeyi tespit edebildiğini ifade eden Alparslan, "Radar, bölgedeki hareketlenmeyi detaylı inceleyerek takip edebiliyor. İnsan ve hayvan teşhisi dahil çok ciddi sonuçlar sunan radar, karakol, kamp, kıyı, kritik tesisler, boru hatları, enerji santralleri ve hava alanları gibi tesislerin güvenliğini sağlayacak bir sistem. Tasarımı kompakt ve hafif olarak yapıldı. Taktik saha için son derece uygun. Taşınabilir olmasının yanı sıra araca konfigürasyonu söz konusu. Bu şekilde aslında tam güvenliği sağlayacak bir yapı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

37

Radarın 2 kişi tarafından rahatlıkla taşınabildiğine dikkati çeken Alparslan, şöyle devam etti: "Çok rahat kullanılan bir arayüzü var. Dizüstü bilgisayarla kontrol ediliyor. Uzman bir operatör olmanıza gerek yok. Tabletten, akıllı telefondan da kullanılabiliyor. Bunların dışında, en önemli fark yarattığımız yerlerden birisi, insan ve hayvanları ayırt edecek algoritmalar içeriyor. Ürün tamamen milli olarak geliştirildi. Özgün bir yapısı var. Bu sayede değişik kullanım ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir. Bunun ötesinde üretiminde dışa bağımlılık sıfır."

38

Radarın 4 kilometreye kadar tarama yapabildiğini belirten Alparslan, "Algılanması, tespit edilmesi zor bir radardır. Güç tüketiminin de az olmasına dikkat ettik. Yaklaşık 8 saat operasyon yapabiliyorsunuz" dedi. İŞTE DİĞER YERLİ ÜRETİM SİLAHLAR!

39

İŞTE DİĞER YERLİ ÜRETİM SİLAHLAR!

40

HÜRKUŞ - Türk mühendisler tarafından üretilen ikinci hava aracı olan Hürkuş saatte 574 kilometre maksimum seyir hızına ulaşabiliyor. Perdövites hızı (iniş konfigürasyonu) 143 km/sa olan Hürkuş'un maksimum tırmanma hızı ise deniz seviyesinde 22 m/s olarak belirtiliyor.

41

Azami servis irtifasının 10 bin 577 kilometre olduğu kydedilen Hürkuş'un, 15 bin ft'de maksimum havada kalma süresi ise 4 saat 15 dakika. Yine 15 bin ft'de 1478 km gidebilen Hürkuş, deniz seviyesinde 489 metre kalkış mesafesine sahip.

42

Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanan uçağın iniş mesafesi ise 593 metre. Hürkuş, 6 yılda yapıldı ve 150 milyon dolara mal oldu.

43

ALTAY TANKI - Otokar tarafından üretilen Türkiye'nin ilk Milli Ana Muharebe Tankı Altay’ın tasarımında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirebileceği her türlü harekat şartları ve katılım sağlayacağı BM/NATO harekatlarının ihtiyaçları göz önünde bulunduruldu. Bu amaçla Altay, modern tanklarda kullanılan en yeni teknolojilerle donatıldı. Altay, sahip olacağı üstün ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en temel ve caydırıcı güçlerinden biri olacak.

44

Altay tankında tank komutanı, nişancı, sürücü ve doldurucu olarak 4 mürettebat görev yapıyor. AltayY’ın üzerinde ana silah olarak, birçok farklı mühimmatları atabilen 120 mm’lik 55 kalibre top bulunuyor. Ana silah ve yardımcı silahların kontrol edilmesi için Altay’a özel yeni nesil atış kontrol sistemi çalışmaları ise devam ediyor. Bu sistem sayesinde Altay hareket halindeki hedefleri bile çok yüksek isabet oranıyla vurabilecek. Altay tankında, her türlü tehdide karşı tankı korumak üzere tasarlanan modüler kompozit zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görevlerini gerçekleştirmesine olanak tanıyan yardımcı sistemler de bulunuyor.

45

Altay tankında, her türlü tehdide karşı tankı korumak üzere tasarlanan modüler kompozit zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görevlerini gerçekleştirmesine olanak tanıyan yardımcı sistemler de bulunuyor.

46

4 adet prototipten üretilen Altay Tankı'ndan ilk etapta TSK'nın envanterine girmek üzere 250 adet üretilmesi bekleniyor. Tankın birim maliyeti ise 5.4 milyon dolar.

47

TAI ANKA - Türk İnsansız Hava Aracı Anka, TAI Anka, TUSAŞ Anka veya Anka (yaygın kullanımı) Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilmiş bir İnsansız Hava Aracı. Şu ana kadar 5 adet üretilen ANKA, havada 24 saatten uzun kalabilme özelliğine sahip.

48

Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilen insansız hava aracı TAI ANKA, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşıyabilmekte.

49

Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşmakta.

50

Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile takatlandırılan platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almakta. Almanya'dan alınan motor hariç araç tamamen yerli üretim.

51

İnsansız Hava Aracı ANKA'da ayrıca, Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV), Gündüz (EO-ElectroOptic) / Kızılötesi (IR-InfraRed) / Lazer Mesafe Bulucu (LRF-Laser Range Finder) & Lazer İşaretleyici (LD-Laser Designator), ve Spotter Faydalı Yükü, AR/MTI-ISAR Faydalı Yükü bulunmakta. ANKA'nın bir sornaki versiyonuna silah da eklenecektir.

52

BAYRAKTAR İHA - Kale-Baykar İş Ortaklığı tarafından geliştirilen Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA), uçuş testlerini başarıyla tamamladı. TSK'ya devri başlanan Bayraktar TB2 İHA, 30 saat havada kalabiliyor ve 30 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor. Hangardan çıktığı andan itibaren tam otomatik taksi, kalkış, uçuş, iniş, frenleme ve tekrar hangara dönüş gibi özelliklere sahip.

53

ATAK HELİKOPTERİ - Yerli teknoloji ile İtalyan platformunda üretilen ATAK taaruz helikopteri ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilmiş iki tipe sahip.

54

1)Yakın hava desteği görevleri için 76 adede kadar 70 mm güdümlü/güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılmış T129A. 2) Çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş olan ve aynı anda 8 adet UMTAS, 12 adet CIRIT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabilen T129B.

55

TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk T129A prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirmiştir. Testleri başarıyla tamamlanan T129 Helikopterlerinin ilki bu yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildi.

56

TÜBİTAK MARMARA - Türkiye'de yapılan ilk araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara, dün düzenlenen törenle denize indirildi. 13.8 milyon TL'ye mal olan 41 metre uzunluğunda ve 9.5 metre genişliğindeki gemi, sualtı canlılığı ve deniz kirliliği araştırmalarının yanı sıra gerekli donanımların eklenmesiyle petrol ve sismik araştırmalar da yapabilecek.

57

RASAT UYDUSU - Rasat fırlatıldığı 17 Ağustos 2012 tarihinden bu yana görevini başarılı bir şekilde sürdürüyor. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu. 10 milyon dolara mal oldu.

58

GÖKTÜRK - 2 - Çin'den fırlatılan yerli üretim Göktürk-2 uydusu yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve bir metreküp hacminde. Göktürk 2 uydusu, 2,5 metre çözünürlükte görüntü topluyor. Yerden 686 kilometre yükseklikte yörüngeye giren uydu her 93 dakikada dünyanın çevresinde bir tur atıyor.

59

TCG HEYBELİADA - TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM Projesi dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisi. Deniz Kuvvetleri Günü ve Preveze Deniz Muharebesi'nin 473. yıl dönümü olan 27 Eylül 2011 tarihinde, Pendik'te bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda yapılan törenle hizmete girdi.

60

Gemi, keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilmektedir. Ada sınıfı korvet olan TCG Heybeliada'nın radar kesit alanı, akustik izi ve sualtı gürültüsü düşük olması nedeniyle hayalet gemi olarak adlandırılmaktadır.

61

TCG BÜYÜKADA - TCG Büyükada (F-512)'nın inşaatı 2011'de tamamlandı. MİLGEM Projesi ile TCG Heybeliada (F-511)'dan sonra yapılan gemi. TCG Büyükada'nın da, TCG Heybeliada gibi radardaki izi düşük.

62

MİLGEM çalışmaları çerçevesinde üretilen iki korvetten TCG Büyükada, üstün donanımı, radarlara yakalanmama özelliği ve nitelikli savaş harekat merkeziyle adeta Türk Deniz Kuvvetlerinin gücünü yansıtıyor.

63

CİRİT FÜZESİ - İlk ''Milli'' füze sistemi olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ''Cirit''kendi sınıfında en uzun menzile (8 km) sahip. Cirit füzesinin, başarılı performansı ile birçok ülkenin dikkatini çektiği, 2012 içinde ilk ihracatının yapılmasının öngörüldüğü ifade ediliyor. Taarruz helikopterleri için geliştirilen ve Cirit füzesinin ATAK helikopterine de entegre edildi.

64

SOM FÜZESİ - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni gözbebeklerinden SOM (Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat) yeni füze projeleri kapsamında TSK'nın göz bebeklerinden biri. Karada, havada ve denizde her türlü hedefi vurabilen füzenin menzili 250 km.

65

Tübitak ve Roketsan tarafından üretilen füze Türk Hava Kuvvetleri'ndeki F-16'ların yanı sıra Lockeed Martin tarafından üretilen F-35'lere de monte edilebilecek.

66

UMTAS FÜZE - UMTAS, (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), Türkiye'nin savunma sanayii firmalarından Roketsan'ın geliştirdiği bir tanksavar füze sistemi. 8 kilometre menzile kadar etkili atış yapabilen UMTAS, ateşle ve unut sistemini kullanmakta.

67

ZIPKIN - Zıpkın; ASELSAN tarafından milli imkânlarla üretilen, temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-92 Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi.

68

ATILGAN - Atılgan; Kaideye Monteli Stinger (KMS) projesi için üretilen M113 zırhlı personel taşıyıcısını alt platform olarak kullanan, kızılötesi (ısı) güdümlü FIM-92G Stinger füzesini ana silah olarak kullanan ve öz savunması için bir adet 12,7 mm çaplı makinalı tüfek kullanan alçak irtifa hava savunma sistemi. Platform 4 veya 8 stinger füzesi taşıyabilmektedir. Tüm özellikleri bilgisayar veya operatör tarafından kontrol edilebilir.

69

OTOKAR COBRA - Otokar Cobra, Otokar firması tarafından 1997 yılında üretimine başlanan bir zırhlı personel taşıyıcı aracı. Azami 110 km hıza çıkabilen araçta bir adet 1 × 7.62 mm veya 12.7 mm makineli tüfek bulmakta.

70

9 personel taşıma kapasiteli lastik tekerlekli 4x4 Cobra Zırhlı Aracın amfibik versiyonu da bulunmakta. Kazakistan Silahlı Kuvvetleri ihtiyacı için Otokar şirketi Kazakistan Engineering şirketi ile 2011 yılında yapılan anlaşma doğrultusunda ortak lisanslı üretim yapılmakta.

71

OTOKAR COBRA 2 - Otokar 2013 yılında, Zırhlı Personel Taşıyıcısı Cobra'nın yeni versiyonu olan Cobra 2'yi tanıttı. Mayına dayanıklı olan ve aynı zamanda yüzebilen ender ürünlerden COBRA 2'de aracın iç hacmi ve koruması ilkine oranla arttırıldı.

72

Cobra 2, Üstün hareket kabiliyeti ve 9 personel taşıma kapasitesinin yanında personele sağladığı yüksek koruma, ateş gücü ve görev ekipmanları ile askeri uygulamalar için ideal. Cobra 2, en zorlu arazi ve iklim koşullarında üstün performans sağlar.​​

73

URAL - Otokar firmasının ürettiği bir diğer zırhlı personel taşıyıcı ise Otokal Ural. Tamamı zırh sacından üretilmiş personel kabini ile farklı tehditlere karşı sağladığı üst seviye personel korumasına ilave olarak; geniş iç hacmi ve koltuk ara mesafeleri, ergonomik tam boy koltukları, süspansiyonu ve sınıfındaki en büyük lastik ebadı sayesinde personel konforunu da en üst seviyede tutuyor.

74

TULPAR - Tulpar, A400M ile taşınabilirlik, modüler koruma yapısı, elektronik alt yapı ve düşük siluet gibi teknik ve taktik özellikleri ile geleceğin zırhlı muharebe aracı. Geniş iç hacmi, yüksek taşıma kapasitesi ve esnek mimarisi ile gelecekte ortaya çıkabilecek zırh ve görev donanımı ihtiyaçlarına cevap verebilecek genişleme kapasitesine sahip.

75

KİRPİ - Adını korunması yönüyle Kirpiden alan bu araç BMC tarafından üretilmekte. Tasarım ve üretim amacı mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı olan kirpinin başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir. BMC tarafından tasarlanıp üretilen kirpi en dayanıklı anti mayın araçlarından biri.

76

MEHMETÇİK-1 - 3 kilo 600 gram ağırlığında, etkili menzili 500 metre, dürbün ve kullanıcıya göre 5 kat büyütmeli dipçik, kilitlemeli mekanizmaya sahip Mehmetçik-1'in piyade tüfeği olarak prototipi yapıldı.

77

Mehmetçik-1'in yakın muharebe ve hücre baskınlarında kullanılmak üzere lazer takılabilen 3 kilogram ağırlığındaki versiyonu da bulunuyor.

78

JNG-90 - JNG-90, MKE'nin Kırıkkale tesislerinde tasarımı ve üretimi gerçekleşen, 7,62 mm çapında 1200 metre etki mesafesine sahip bir keskin nişancı tüfeği. Dipçik boy mesafe ayarı, kaynak (elmacık kemiği - tüfek temas noktası) bölgesi yükseklik ayarı, tetik ve kabza arası mesafe ayarı özelliklerine sahip.

79

FIRTINA OBÜSÜ - "T-155 Fırtına" obüsü Türkiye'nin ürettiği bir Kundağı Motorlu Topçu Silah Sistemi. Üzerine monte edilmiş 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekat icra edebilmekte.

80

Obüsteki muharebe sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahip. Fırtına hareket halindeyken 30sn. içinde atış görevine hazır olabilmekte ve ilk 15sn. içinde ani atış (darbe) olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlaybilmektedir.

81

OTOKAR ARMA - Yüksek taktik ve teknik özelliklere sahip yeni nesil çok tekerlekli modüler bir araç olan ARMA; üstün hareket kabiliyeti, yüksek mayın ve balistik koruma ile orta ve yüksek kalibre silah sistemi entegrasyon opsiyonlarına sahip. Arma, en zorlu arazi koşullarında bile hizmet verebilmekte.