Yaşam
Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız
Birbirine çok benzeyen iki meyve olan kiraz ve vişnenin tatları farklılık gösteriyor. Bunun nedeni belli oldu.
Yaşam
Birbirine çok benzeyen iki meyve olan kiraz ve vişnenin tatları farklılık gösteriyor. Bunun nedeni belli oldu.
Birbirine çok benzeyen iki meyve olan kiraz ve vişnenin tatları farklılık gösteriyor. Bunun nedeni belli oldu.
Meyvelerin tadı, içerdikleri kimyasal maddelerin oranlarıyla ilişkili. Örneğin vişne ve kiraz dış görünüş olarak birbirine çok benzese de vişnenin tadı ekşiyken, kiraz tatlı bir meyvedir.
Vişne yani Latince adıyla Prunus cerasus ve kiraz yani Latince adıyla Prunus avium gülgiller ailesinde yer alan meyve türleridir.
Vişnenin ekşi, kirazın tatlı bir meyve olması ise içerdikleri şeker ve asit miktarının birbirinden farklı olmasından kaynaklanıyor.
Glikoz ve fruktoz, vişneye ve kiraza tatlılık veren iki basit şeker türü. Ekşilik ise meyvelerin içindeki organik asitlerden özellikle de malik asit isimli maddeden kaynaklanıyor.
Vişnenin içerdiği şeker oranı yaklaşık %8 iken, kirazınki civarında. Asit oranı ise vişnede yaklaşık %1,7, kirazda yaklaşık %0,8’dir. Yani vişne kiraza göre yaklaşık iki kat daha fazla organik asit içerir.
Vişne ve kiraz kendilerine has kırmızı tonlardaki renklerini ise kabukta bulunan antosiyanin bileşiklerinden alıyor. Meyvenin içerdiği antosiyanin miktarı arttıkça rengi koyulaşıyor. Kaynak: bilimgenc.tubitak