AKİT MENÜ

Yaşam

Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız

Birbirine çok benzeyen iki meyve olan kiraz ve vişnenin tatları farklılık gösteriyor. Bunun nedeni belli oldu.

1

Birbirine çok benzeyen iki meyve olan kiraz ve vişnenin tatları farklılık gösteriyor. Bunun nedeni belli oldu.

2

Meyvelerin tadı, içerdikleri kimyasal maddelerin oranlarıyla ilişkili. Örneğin vişne ve kiraz dış görünüş olarak birbirine çok benzese de vişnenin tadı ekşiyken, kiraz tatlı bir meyvedir.

3

Vişne yani Latince adıyla Prunus cerasus ve kiraz yani Latince adıyla Prunus avium gülgiller ailesinde yer alan meyve türleridir.

4

Vişnenin ekşi, kirazın tatlı bir meyve olması ise içerdikleri şeker ve asit miktarının birbirinden farklı olmasından kaynaklanıyor.

5

Glikoz ve fruktoz, vişneye ve kiraza tatlılık veren iki basit şeker türü. Ekşilik ise meyvelerin içindeki organik asitlerden özellikle de malik asit isimli maddeden kaynaklanıyor.

6

Vişnenin içerdiği şeker oranı yaklaşık %8 iken, kirazınki civarında. Asit oranı ise vişnede yaklaşık %1,7, kirazda yaklaşık %0,8’dir. Yani vişne kiraza göre yaklaşık iki kat daha fazla organik asit içerir.

7

Vişne ve kiraz kendilerine has kırmızı tonlardaki renklerini ise kabukta bulunan antosiyanin bileşiklerinden alıyor. Meyvenin içerdiği antosiyanin miktarı arttıkça rengi koyulaşıyor. Kaynak: bilimgenc.tubitak