AKİT MENÜ

Ekonomi

Evinde altın saklayan herkesi ilgilendiren flaş karar! Hükümet altınları denetlemek ve ekonomiye kazandırmak için...

Evinde altın saklayan herkesi ilgilendiren yeni karara ilişkin açıklama bugün geldi. Hükümet altınları ekonomiye kazandırmak için harekete geçti. Peki, Yastık Altındaki Altınlar Nasıl Ekonomiye Nasıl Kazandırılacak?

2023-09-29 18:08:14
2

Evinde altın saklayan herkesi ilgilendiren yeni karara ilişkin açıklama bugün geldi. Hükümet altınları ekonomiye kazandırmak için harekete geçti. Peki, Yastık Altındaki Altınlar Nasıl Ekonomiye Nasıl Kazandırılacak?

3

Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma planını Ekonomist Doç. Dr. Murat Turgut değerlendiriyor. Altın sertifikası nedir, nasıl alınır, avantajları nelerdir? İşte detaylar.

4

Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) dün toplandı ve pek çok başlık konuşuldu. Ama bir tanesi çok dikkat çekici: Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması.

5

Yastık altındaki altınlar, yıllardır konuşulan bir başlık. Dünya Altın Konseyi’ne göre, Türkiye’de yastık altında 3500 ton altın varmış. Bu da yaklaşık 310 milyar dolarlık bir değere karşılık geliyor.

6

Bu devasa rakam, ekonomi yönetiminin gözünden kaçmıyor elbette. Yastık altındaki altınları nasıl ekonomiye kazandırabiliriz, nasıl aktif hale getirebiliriz sorusu, dönem dönem gündeme geliyor.

7

Bu konuda geçmişte bazı adımlar atılmıştı. Yetki verilen kuyumcuların bu altınları alıp karşılığında belge vermesi, hazine tarafından altına dayalı tahvil ve sukuk ihraç edilmesi gibi uygulamalar hayata geçirilmişti.

8

Ancak bu uygulamalar, beklenen başarıyı maalesef sağlayamadı. Çünkü teklif edilen enstrümanlar, yatırımcının tam olarak anlayabileceği ve kolay yöntemlerden uzaktı.

9

Peki, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmanın daha basit ve kolay bir yolu yok mu? Biz de bu sorunun cevabını aramak için Ekonomist Doçent Doktor Murat Turgut ile konuştuk. Altın Sertifikası Nedir? Murat Turgut, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmanın en pratik yönteminin altın sertifikası olduğunu söyledi. Altın sertifikası, Borsa İstanbul’da işlem gören ve darphanede bulunan fiziki altınların kaydi sistemde temsil edildiği bir enstrüman. Yani aslında evdeki altından farklı olmayan ama daha güvenli ve likit olan bir ürün.

10

Turgut, “Altın sertifikası almak isteyen yatırımcının yapması gereken şey çok basit. Öncelikle bir yatırım hesabı açması lazım. Bu hesabı bankalarda veya aracı kurumlarda açabilir. Sonra bu hesaba para yatırması lazım. Para yatırdıktan sonra da Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikasını alabilir.” dedi.

11

Altın sertifikasının en büyük avantajının güvenlik olduğunu belirten Turgut, “Evdeki altını çalınma riskine karşı korumak için kasa tutmak veya sigorta yaptırmak gerekiyor. Bu da maliyetli bir işlem. Ama altın sertifikası alırsanız, böyle bir riskiniz yok. Çünkü sizin adınıza kaydı sistemde tutuluyor.” diye konuştu.

12

Altın sertifikasının bir diğer avantajının da likidite olduğunu ifade eden Turgut, “Evdeki altını bozdurmak istediğinizde kuyumcuya gitmeniz, komisyon ödemeniz, sahte altın riskiyle karşılaşmanız gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Ama altın sertifikasını istediğiniz zaman Borsa İstanbul’da satabilirsiniz. Hem de güncel fiyattan ve çok düşük bir maliyetle.” dedi.

14

Altın sertifikasının bir başka avantajının da getiri olduğunu söyleyen Turgut, “Evdeki altın sadece fiyat artışından kazandırır. Ama altın sertifikası hem fiyat artışından hem de faiz gelirinden kazandırır. Çünkü altın sertifikası sahipleri, darphanede tutulan altınların kira gelirine de ortak olurlar. Bu da yıllık yüzde 0,5 ile yüzde 1 arasında bir ek getiri sağlar.” dedi.

15

Altın sertifikası almak isteyen yatırımcıların dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğunu da vurgulayan Turgut, şunları söyledi:

16

"Altın sertifikası almak için öncelikle bir yatırım hesabı açmanız gerekiyor. Bu hesabı bankalarda veya aracı kurumlarda açabilirsiniz. Sonra bu hesaba para yatırmanız gerekiyor. Para yatırdıktan sonra da Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikasını alabilirsiniz.

17

Altın sertifikası alırken dikkat etmeniz gereken nokta, hangi kurumdan aldığınız. Çünkü her kurumun farklı komisyon oranları ve hizmet kalitesi olabilir. Bu nedenle araştırma yaparak size en uygun olanı seçmeniz önemli.

18

Altın sertifikası alırken bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta da vade seçimi. Altın sertifikaları farklı vadelerde ihraç ediliyor. Örneğin 6 ay, 1 yıl veya 3 yıl gibi. Sizin de vade beklentinize göre bir seçim yapmanız gerekiyor. Eğer uzun vadeli bir yatırım yapmak istiyorsanız,

19

uzun vadeli bir altın sertifikası almanız daha mantıklı olabilir.