AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

ABD radarının yerini milli AESA radar alınca Avrupa ülkesi panikledi! Türkiye'de orada üstünlüğü eline alabilir

Türkiye'nin geliştirdiği MURAD AESA Radarı birçok ülkenin dikkatini çekmeyi başardı. Son olarak Yunan basını, AESA radarı gündemine taşıdı.

2023-10-03 16:18:11
1

Türkiye'nin geliştirdiği MURAD AESA Radarı birçok ülkenin dikkatini çekmeyi başardı. Son olarak Yunan basını, AESA radarı gündemine taşıdı.

2

ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD AESA Radarı için kritik süreç başladı. MURAD Radarı, AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’na entegre edildi.

3

Konuyla ilgili olarak ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol tarafından yapılan açıklamada, “Az sayıda ülkenin geliştirdiği, İHA’larımıza yetenek olarak önemli katma değer sağlayan bir ürünümüz. MURAD ismini verdik. Bu radarımızı AKINCI TİHA’ya entegre etmiş durumdayız. Yazılım entegrasyonu yapıldı. Önümüzdeki günlerde uçuşunu ve havadaki denemelerini birlikte yaşayacağız" dedi.

4

Pentapostagma gazetesi ise "Türkler, Ege'de hava üstünlüğü kazanmak amacıyla yerli radar MURAD AESA'yı, AKINCI TİHA'ya entegre etti" diyerek Türkiye'nin yeni gücünü analiz etti.

5

Twitter'dan Hermes isimli kullanıcı tarafından çevirisi yapılan analizin detayları şu şekilde:

6

Türkler, yerli MURAD AESA radarını, ÖZGÜR modernizasyon programına dayalı olarak sadece F-16 savaş uçaklarına değil, İHA'lara da entegre ediyor.

7

Türkler, bir yandan tespit kabiliyetini artırarak dünyanın en gelişmiş radar teknolojisi olan Galyum Nitrat bazlı Aktif Taramalı Elektronik Radarını geliştirdi. Prototipler şu anda hem Türk uçaklarına hem de Türk İHA'larına entegre edilmiş durumda ve entegrasyon devam ediyor.

8

Aselsan'ın MURAD Radarı, AKINCI TİHA'ya entegre edildi ve test ediliyor.

9

Türkiye'nin, F-16 filosunu yenilemek için yalnızca ABD'den satın almayı planladığı 40 adet F-16 BLOCK-70 ve 79 adet modernizasyon kitine bel bağlamadığı, aynı zamanda mevcut filonun yerli modernizasyon programını da açıkladığı biliniyor.

10

Türk Hava Kuvvetleri'nde ÖZGÜR adıyla F-16 savaş uçakları bulunmaktadır.

11