AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Putin çılgına dönecek! Korktuğu başına geldi... Türkiye'den o İHA'yı alacaklar

Türkiye'nin savunma sanayii ürünlerine dünyanın birçok noktasından talep gelmeye devam ederken son gelişme Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i çılgına çevirecek cinsten.

2023-10-04 14:09:59
1

Türkiye'nin savunma sanayii ürünlerine dünyanın birçok noktasından talep gelmeye devam ederken son gelişme Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i çılgına çevirecek cinsten.

3

Ukrayna savaşının dönüm noktalarından birinin daha gerçekleşebileceğine ilişkin işaret Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar'dan geldi.

4

Radio Free Europe/Radio Liberty'ye demeç veren Bayraktar, Ukrayna ordusuna taarruzî insansız hava aracı AKINCI'nın verilebileceğini imâ etti.

5

Ukrayna ordusunun AKINCI'yı tıpkı Bayraktar TB2'ler gibi kullanabileceğinden bahseden Haluk Bayraktar, "AKINCI konusunda bildiğim kadarıyla bu konu değerlendiriliyor. Ukraynalı askerî personel ne ürettiğimizi, neye yatırım yaptığımızı çok iyi biliyor. Dolayısıyla tüm sistemlerimizi burada, Ukrayna'da üretmeyi planlıyoruz" dedi.

6

Baykar'ın Ukrayna ordusuna TB2 SİHA'ları sağladığını anımsatan Bayraktar, Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayii bağlarının stratejik düzeyde olduğunu kaydetti.

7

Haluk Bayraktar birkaç gün önce Kiev'de düzenlenen Savunma Sanayii Forumu'na katılmış, bu ülkede askeri üretime katılmak isteyen Amerikan ve Avrupalı temsilcilerle bir araya gelmişti.

8

Baykar Genel Müdürü, Ukrayna'da savaş uçağı üretme lisanslarının bulunduğunu belirterek, "Ukrayna'nın AKINCI ile silahlandırılması seçeneği masada. AKINCI'yı Ukrayna'da üretmek için gerekli iznimiz de var. Bayraktar TB2 ve AKINCI'nın sadedece montajını değil, tamamını Ukrayna'da üretebiliyoruz. Bu durum uygulamaya geçmeye ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.

9

Haluk Bayraktar'ın sözleri kısa sürede Amerikan ve İngiliz medyasıyla uluslararası savunma sitelerinde yankılandı.

10

Baykar şirketi halihazırda Ukrayna topraklarında bir fabrika kurma çalışmalarını sürdürüyor. Bayraktar TB2 ve AKINCI imâl edeceği açıklanan bu fabrika SİHA üretimine 1,5 yıl içerisinde başlayacak. Ancak taarruzî insansız hava aracı AKINCI'nın Ukrayna'da üretim faaliyeti başlamadan da bu ülke ordusuna gönderilme ihtimali var.

11

Uluslararası savunma-analiz sitesi EurAsianTimes, Ukrayna ordusunun AKINCI'yı kullanmaya başlaması halinde birliklerin hava saldırı kapasitesinin artacağına işaret ediyor.

12

AKINCI'nın dünyada AESA radarı taşıyan ilk dron olacağına vurgu yapan haber sitesi, "Bu SİHA'nın AESA radarıyla donatılması Ukrayna'nın elektronik savaş yeteneklerini önemli ölçüde artıracak. Hedef yakalama hızı, tehdit ve potansiyel tehditlerin tespit edilebileceği aralık, özellikle küçük nesneler için elde edilen izlerin doğruluğu bakımından AESA radarları önemli avantajlar sunacak" yorumunda bulundu.

13

EurAsianTimes, AKINCI'nın havadan karaya süpersonik füze TRG-230'u ateşlediğini, bu füzeyle 100 kilometre üzerindeki bir menzilde hedefin vurulduğunu anımsattı ve şunu ekledi:

17

"Bu atış AKINCI'yı havadan yere balistik süpersonik füzeyi başarıyla fırlatan dünyadaki tek insansız hava aracı haline getirdi." Savunma Sanayii eski Başkanı İsmail Demir'in 2019 yılındaki bir animasyon paylaşımına atıf yapan site, AKINCI'nın ALPAGU kamikaze İHA'lar için ana gemi görevi görebileceği ve sürü dron saldırılarını yönetebileceğini de kaydetti.

18

Ukrayna'ya AKINCI ihtimalini heyecanla karşılayan bir başka yayın organı ise İngiliz Newsweek oldu. SİHA uzmanı Steve Wright'ın görüşüne yer veren yayın organı, "AKINCI hamlesi ünlü TB2'den çok daha büyük bir adım. Bu araç, savaş uçaklarının yaptıklarını yapabilme kapasitesine sahip. Havadan yere ve havadan havaya saldırı görevlerini yapabiliyorlar" ifadesini kullandı. 12,2 metre uzunluğa, 4,1 metre yüksekliğe ve 20 metre de kanat açıklığına sahip AKINCI TİHA, 1350 kilogram faydalı yükle 40 bin feet üzeri (12,2 km) irtifada uçuş gerçekleştirebiliyor.

19

AKINCI'nın seyir füzelerini de taşıyabildiğini hatırlatan Newsweek'in haberinde şöyle denildi: "Ukrayna 20. ayına giren zorlu savaşını, hava üstünlüğü olmadan ve hava kuvvetlerinde sınırlı sayıda savaş uçağıyla sürdürüyor. Ukraynalı pilotlar şu anda ABD yapımı F-16'ları uçurmak için eğitim alıyor olsa da 4. nesil jetlerin Ukrayna'ya yıl sonundan önce mi yoksa 2024 başında mı ulaşacağı henüz belli değil.

20

Bu jetler olmadan Ukrayna, Rusya'nın hava sahası üzerindeki kontrolünü kırmakta zorluk yaşıyor. Ukrayna ordusu halen İngiltere ve Fransa tarafından sağlanan Storm Shadow/Scalp gibi uzun menzilli füzeleri fırlatabilen sınırlı sayıda Sovyet menşeili uçağa sahip."

21

Bu jetler olmadan Ukrayna, Rusya'nın hava sahası üzerindeki kontrolünü kırmakta zorluk yaşıyor.

22

Ukrayna ordusu halen İngiltere ve Fransa tarafından sağlanan Storm Shadow/Scalp gibi uzun menzilli füzeleri fırlatabilen sınırlı sayıda Sovyet menşeili uçağa sahip."