AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Dünya tir tir titriyor! Filistin'in İHA'ları sahneye çıktı

Filistinli gruplar, İsrail ile devam eden çatışma ortamında insansız hava araçlarını sahaya sürmeye başladı.

2023-10-09 09:42:18
1

Filistinli gruplar, İsrail ile devam eden çatışma ortamında insansız hava araçlarını sahaya sürmeye başladı.

2

Defence Türk'te yer alan habere göre, Filistinli gruplar, Gazze Şeridi’nden atılan roket yağmurunun sonrasında Güney İsrail’in bölgelerine sızarak İsrail’e son yılların en büyük saldırısını başlatmıştı.

3

Agence France-Presse tarafından yapılan habere göre roket saldırısı, Cumartesi günü yerel saatle 06.30’da Gazze’nin birçok noktasından başladı ve yaklaşık yarım saat sürmüştü.

4

Buna ek olarak Filistinli gruplar, kara, hava ve deniz yolu ile İsrail’e sızmaya başlamıştı. Çatışmalar devam ederken Hamas, kamikaze İHA’ları da kullanmaya başladı.

5

Bu bağlamda El Kassam Tugayları, El Aksa Fırtınası adı verilen operasyon sırasında hizmete giren El Zevari kamikaze İHA’larından 35 tanesinin operasyona katıldığını açıkladı.

6

Ayrıca İran menşeili Ababil 2 İHA’nın da kullanıldığı belirtilmekte. Geçtiğimiz dönemlerde de Hamas, bu İHA’ları farklı saldırılarda kullanmaktaydı.

7

Bu bağlamda 13 Mayıs 2021’de Hamas, farklı kamikaze İHA’lar ile Gazze kıyılarındaki gaz sahasını hedef almıştı. 2014 yılında İranlı ve Arap uzmanların yardımıyla Hamas, ilk insansız hava aracı Ababeel 1’i üretmişti ve bu insansız hava aracının keşif, bomba atma ve intihar bombacıları olmak üzere üç versiyonu bulunuyordu.

8

HESA tarafından üretilen ilk versiyonlarının Irak Savaşı sırasında önce hedef drone’u olarak Çin’den satın alınan platformların daha sonra dolanan mühimmata çevrilmesi ile etkin olan bir araçtır. Hafif yapısı ve küçük boyutları sayesinde kamyon arkasından atılabilecek kadar hareket kolaylığı sağlamaktadır.

9

Az sayıda üretilen keşif amaçlı donatılmış versiyonları da paraşüt sistemi ile geri toplanma imkanına sahiptir.

10

3 metre boyunda, Canard formunda olan İHA’nın kanatları ise 3,2 metre genişliğindedir. 300-350 km hızında hedefine giden bu İHA, İran’ın tüm vekil ve muhtelif yasa dışı gruplarına sağladığı en başarılı terör silahı olduğu söylenebilir. 60 ila 80 kg ağırlığında, 25hp basit motosiklet motoru güçlendirilerek yapılan bu İHA, 3000 metre irtifada yaklaşık 2 saat kalabilmektedir.

11

100 km menzilli olduğu iddia edilmesine karşın ele geçirilen İHA’larda hedefe doğru sağlıklı veri iletişiminin 50 km üzerinde görüntü aktarması pek mümkün olmadığı görülmüştür.

12

Kullanılan sivil amaçlı görüntü sistemleri ile isabet oranı istenilen seviyelerde olmasalar da basit teknolojileri sayesinde çok sayıda satürasyona dayalı saldırılarda kullanılmaktadır.

13

İran ordusu Devrim Muhafızları, Suriye ordusu Şii militanları, Hamas (Mirsad), Hizbullah (Basir) ve Yemen’de Husilerin (Qasef) en çok tercih ettiği sistem budur.

14

İşte Filistin'in İHA'ları...

15

İşte Filistin'in İHA'ları...

16

İşte Filistin'in İHA'ları...

17

İşte Filistin'in İHA'ları...