AKİT MENÜ

Sağlık

Bu gıdaları birlikte tüketin

Yulaf ezmesi damar yollarını temizleyerek kalp krizi riskini azaltan kalp dostu bir besindir. Yulaf ezmesini C vitamininden zengin portakal suyu ile birlikte tüketmek vücudun kolesterol seviyesini dengeliyor ve damar tıkanıklığını engelliyor. Ayrıca hem portakal suyu hem de yulaf ezmesinde bulunan fenol bileşenler, serbest radikalleri yok ederek çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlıyor.

2

Yulaf ezmesi damar yollarını temizleyerek kalp krizi riskini azaltan kalp dostu bir besindir. Yulaf ezmesini C vitamininden zengin portakal suyu ile birlikte tüketmek vücudun kolesterol seviyesini dengeliyor ve damar tıkanıklığını engelliyor. Ayrıca hem portakal suyu hem de yulaf ezmesinde bulunan fenol bileşenler, serbest radikalleri yok ederek çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlıyor.

3

Ispanak, kara lahana, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerde demir minerali bulunmaktadır. C vitamininden zengin limon gibi besinlerle tüketmek vücudun demir mineralini emmesini kolaylaştırıyor. Kırmızı kan hücrelerine oksijen taşıyarak kas yorgunluğuna engel olan demir, vücuda enerji verirken bağışıklığı güçlendiriyor.

4

Domates gibi kırmızı renkli besinlerde bulunan karotenoidlerin vücut tarafından emilebilmesi için az miktarda yağla tüketilmesi gerekiyor. Domatesin bu özelliğini arttırmak için tekli doymamış yağdan zengin olan avokado güzel bir alternatiftir. Bir domates ile birlikte tüketilecek çeyrek avokado vücudun hem daha fazla likopen almasını hem de A, D, E gibi vitaminlerin daha iyi emilmesini sağlıyor.

5

Yeşil yapraklı salatalara eklenen ceviz, çam fıstığı, peynir de aynı etkiyi yapmakta.

6

Balıktaki çinko, demir, bakır, iyot ve selenyum gibi minerallerin doğal antienflamatuvar ve kolesterol düşürücü olarak görev yapıyor. Kateşin kara üzümün yanı sıra çikolata ve yeşil çayda da bulunmaktadır. Zerdeçal, zencefil ailesinden Asya'ya özgü bir baharattır. Başta diyabet olmak üzere solunum yolu hastalıkları, erken yaşlanma, kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Zerdeçalın bu kadar etkili bir baharat olmasının sebebi içerisindeki kurkumin adlı polifenoldür. Yapılan araştırmalar zerdeçalın yapısındaki kurkuminin etkinliğinin karabiber ile birlikte tüketildiğinde daha fazla olduğunu göstermiştir.

7

Kateşin kara üzümün yanı sıra çikolata ve yeşil çayda da bulunmaktadır. Zerdeçal, zencefil ailesinden Asya'ya özgü bir baharattır. Başta diyabet olmak üzere solunum yolu hastalıkları, erken yaşlanma, kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Zerdeçalın bu kadar etkili bir baharat olmasının sebebi içerisindeki kurkumin adlı polifenoldür. Yapılan araştırmalar zerdeçalın yapısındaki kurkuminin etkinliğinin karabiber ile birlikte tüketildiğinde daha fazla olduğunu göstermiştir.

8

Elmanın içerisinde bulunan kuersetin flavonoidi, solunum problemleri ve kanser ile savaşırken hafızayı da güçlendirir. Elmada bulunan kuersetin, kateşin adı verilen ve kara üzümde bulunan başka bir flavonoid ile birleştiğinde kan pıhtılaşmalarını engellediği ve kalp sağlığını desteklediği gözlenmiştir.

9

Sarımsak ise başlı başına bir kanser savaşçısı ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir. Deniz ürünlerini sarımsak ile birlikte pişirmek kalp sağlığını destekler ve kolesterolü düşürür.