AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

İşte en akıllı robotlar

42 yaşındaki Ricky Ma, hayatının en büyük projesi için 2 yılını ve 50.000 dolarını harcadı.

2016-04-10 22:47:03
2

42 yaşındaki Ricky Ma, hayatının en büyük projesi için 2 yılını ve 50.000 dolarını harcadı.

3

Bunu da Scarlett Johansson'a olan hayranlığı yüzünden yaptı.

4

Robotun iskeletinin %70'i 3D baskı tekniğiyle oluşturuldu.

5

Baş bölgesinde de sensörler ve mikrofonlar var.

6

Ünlü oyuncuya benzeyen robot iltifat edildiğinde teşekkür ediyor ve bazı basit mimikleri sergileyebiliyor.

7

Ma'nın mesleği grafik tasarımcılık.

8

9

10

İNSANA EN ÇOK BENZEYEN ROBOT SOPHİA - Japon ve ABD’nin ortak kuruluşu Hanson Robotics ve Hiroshi Ishiguro Laboratuvarı, yapay zekâ teknolojisinde çığır açarak yeryüzünün insana en fazla benzeyen robotunu geliştirdi.

11

Dr. David Hanson önderliğindeki mühendisler ve tasarımcıların geliştirdiği robot Sophia, 2015 yılının nisan ayında ilk kez etkinleştirildi.

12

Sophia’nın yüzü, Hanson’ın eşi ve İngiliz oyuncu Audrey Hepburn’den esinlenilerek oluşturuldu.

13

62’den fazla yüz hareketiyle duyguları taklit edebilen Sophia’nın cildi, patentlenmiş silikondan yapıldı.

14

Gözlerinde bulunan ve bilgisayar algoritmalarıyla uyumlu çalışan kameralar sayesinde Sophia, karşısındaki yüzleri izleyebiliyor ve göz kontağı kurarak kişileri tanıyabiliyor.

15

Alphabet’in Chrome işletim sistemiyle uyumlu çalışan ses tanıma sistemiyle Sophia, konuşabiliyor ve muhabbet edebiliyor.

16

Hanson, “Bu robotları, sağlık bakımı, terapi, eğitim ve hizmet uygulamalarında insanlara yardımcı ve arkadaş olması için tasarlıyoruz” diye konuştu.

17

CNBC tarafından yayınlanan videoda ise Sophia’ın, Hanson’ın “İnsanlığı yıkacak mısın? Lütfen ‘Hayır’ de” sorusuna, “Evet, yıkacağım” yanıtını verdiği görülüyor.

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

ROBOTU BÖYLE DÖVDÜLER! - Boston Dynamics, dinamik robot ve yazılımların tasarım ve inşasında uzmanlaşmış bir mühendislik şirketidir. Şirket, ABD ordusu için tasarladıkları dünyanın en gelişmiş engebeli arazi robotu olarak tanıtılan BigDog'un üreticisidir.

29

Şirketin geliştirdiği Atlas kod isimli robot ise askeri ve sivil alanda arama, kurtarma ve taşıma işleri için tasarlandı.

30

Atlas, karlı zemin gibi zor koşullarda yürüyebiliyor...

31

Ağır nesneleri kaldırıp taşıyabiliyor...

32

Hatta zor durumda kaldığında kendisini bu durumdan kurtarabiliyor, yere düştüğünde tekrar ayağa kalkmak gibi.Piyasada üretilen hemen hemen her robot yüksek sesle çalışırken, Atlas sessizliğiyle ön plana çıkıyor.

33

Piyasada üretilen hemen hemen her robot yüksek sesle çalışırken, Atlas sessizliğiyle ön plana çıkıyor.

34

Başta şirketin yazılımlarını test etmek için üretilen Atlas, zamanla ABD ordusu için bazı değişikliklere gidildi. Atlas ayrıca insansız araçlarda da bulunan LIDAR teknolojisini kullanıyor.

35

Baş kısmında stereo ses sistemi ve gps gibi özellikleri bulunan robot yön bulma konusunda uzman denilebilir.

36

175 santimetre boyunda, 81 kilogram ağırlığında olan Atlas, geliştirme aşaması tamamlandıktan sonra ABD ordusunun yanı sıra sivil işler için hizmet verecek.

37

DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ROBOTLARI - Kuratas - Japon mühendisler tarafından 2012'de yapılmış "Kuratas" isimli robot toplam 4 ton ağırlığında ve 4 metre uzunluğunda.

38

Hareket sensörü teknolojisi sayesinde kokpitteki bir pilot tarafından veya özel yapılmış akıllı bir telefonla kontrol edilebiliyor. Kuratas askeri amaçlar için tasarlanmış bir robottur.

39

Huffington Post'un haberine göre bu robotun 1 aralık 2012'deki fiyatı 1.35 milyon dolardı.

40

41

iCub - iCub ileri teknoloji bir yapay zekaya sahip insansı bir robot dizaynıdır.

42

Bu robot özenle tasarlanmış elleri ve parmakları sayesinde küçük objeleri diğer robotlara kıyasla daha iyi tutabilen ve manipüle edebilen bir yapıya sahiptir.

43

Son zamanlarda mühendisler insan zekasının bilişsel işlemini bu robota ilave etmeye çalışmaktadırlar.

44

Eğer bu çalışmalar neticelenirse kısıtlı da olsa bu robot kendi tecrübelerinden öğrenebilen bir yapay zekaya sahip olabilir. HRP-4C - "Miim" lakaplı bu insansı robot gerçekçi bir yüze sahip ve insanların yüz hareketlerini taklit etmek üzere tasarlanmıştır.

45

HRP-4C - "Miim" lakaplı bu insansı robot gerçekçi bir yüze sahip ve insanların yüz hareketlerini taklit etmek üzere tasarlanmıştır.

46

İnsan gibi hareket edebilen ve geliştirilmiş ses tanıma teknolojisine sahip olan bu robot günümüzün en ileri androidi olarak kabul edilmektedir.

47

WildCat - Günümüzün en gelişmiş 4 ayaklı tasarımına sahip olan "WildCat" her türlü yüzeyde(kum, çakıl taşları, çim, kar, buz) hareket edebilmektedir.

48

"Boston Dynamics"in ABD ordusu için tasarladığı bu robot saatte 45,5 km hızla koşabilmektedir. (Bu hız Dünya'nın en hızlı insanı Usain Bolt'un en hızlı hızından daha hızlıdır.)

49

"Wildcat" diğer 4 ayaklı robotların aksine kendi güç kaynağını üstünde taşır ve stabilizatör kullanmadan muhteşem bir şekilde dengesini sağlayabilmektedir.

50

RoboBee - "Harvard Robotics Laboratory"nin ürettiği, 80 miligram ağırlığa ve 3 cm kanat genişliğine sahip olan bu robot askeri, çevresel izleme, arama ve kurtarma operasyonlarında kullanılabilir.

51

52

Curiosity - Nasa'nın Mars'a keşif amaçları için üretip gönderdiği ve bir araba büyüklüğünde olan "Curiosity" günümüzün en kompleks robotudur ve en üstün donanımlara sahiptir.

53

Curiosity 6 Ağustos 2012'de supersonik paraşütü ve son derece geliştirilmiş retro roketleri sayesinde Mars'ın kraterlerine güvenli bir şekilde inmeyi başarmıştı.

54

Mars'ta tahmini 10-15 yıllık bir görev süreci olan Curiosity lazer sistemi ve robotik kolu sayesinde Mars'taki toprak örneklerini analize edebilmektedir.

55

İŞTE DÜNYANIN EN ÜNLÜ ROBOTLARI! Ülke: ABD Robot adı: Baxter Üretici: Renthink Robotics Boy (cm): 190 Ne yapabiliyor: Küçük imalatçılara programlama ve esneklik sağladı.

56

Ülke: ABD Robot adı: Atlas Üretici: Boston Dynamics Boy (cm): 188 Ne yapabiliyor: Gerçek dünya deneyimi yok, Darpa Robot Yarışmalarında yazılımları test etmek için kullanıldı. Şuan hala geliştirme aşamasında.

57

Ülke: ABD Robot adı: PR2 Üretici: Willow Garage Boy (cm): 465 Ne yapabiliyor: Deneysel gelişmiş kişisel hizmet robotu

58

Ülke: Japonya Robot adı: Schaft Üretici: Google Boy (cm): 146 Ne yapabiliyor: Darpa Robot Yarışması galibi. El yetilerinin yerini almak için tasarlanmış insansı robot

59

Ülke: Almanya Robot adı: K6 Üretici: Kuka Boy (cm): 203 Ne yapabiliyor: Endüstiyel robotların koşum atı, dünyanın her yerinde fabrikalarda kullanılıyor.

60

Ülke: Güney Kore Robot adı: Hubo Üretici: KAIST Boy (cm): 130 Ne yapabiliyor: Kore Gelişmiş Bilim ve Teknolojiler Enstitüsü'nün geliştirdi ve farklı araştırmalar için kullanıldı.

61

Ülke: ABD Robot adı: RoboSimian Üretici: NASA-JPL Boy (cm): 120-170 Ne yapabiliyor: Çok amaçlı kollara sahip deneysel robot.

62

Ülke: Japonya Robot adı: :Asimo Üretici: Honda Boy (cm): 120 Ne yapabiliyor: Honda'nın insanın karmaşık hareketlerini taklit edebilen ve insanlığa yardım etmesi için ürettiği robot.

63

Ülke: ABD Robot adı: TUG Üretici: Aethon Boy (cm): 120 Ne yapabiliyor: Hastanelerde çekici görevi görmek için geliştirilmiş karizması olmayan robot.

64

Ülke: ABD Robot adı: UBR-1 Üretici: Unbounded Robotics Boy (cm): 97 Ne yapabiliyor: Tek kollu mobil servis robotu, farklı görevler verilebiliyor.

65

Ülke: ABD Robot adı: Packbot Üretici: iRobot Boy (cm): 200 Ne yapabiliyor: Irak'ta ve Afganistan'da birçok bombayı imha ederek değerini tam anlamıyla kanıtlamış robot.

66

Ülke: Japonya Robot adı: Paro Üretici: AIST Boy (cm): - Ne yapabiliyor: Robot fok Paro ev hayvanı besleyemeyen yaşlı ve hastalara fayda sağlamak için geliştirildi.

67

Ülke: ABD Robot adı: Roomba Üretici: iRobot Boy (cm): 35 (çapı) Ne yapabiliyor: Yerleri temizleyen ve cilalayan dünyanın en bilinen robotu.

68

Ülke: Çin Robot adı: Phantom Üretici: DJI Boy (cm):35 (çapı) Ne yapabiliyor: Her yere girebilen ve herhangi bir kamera sistemine bağlanarak havadan fotoğraf çekebilen robot.

69

Ülke: ABD Robot adı: Reaper Üretici: General Atomics Boy (cm): 2012 Ne yapabiliyor: Saatlerce uçabilen ve uzaktan kontrol edilebilen misiller taşıyan arama ve imha robotu. Kaynak: Dünya Gazetesi

70

KATİL ROBOTLAR GELİYOR! - Stephen Hawking'in de aralarında bulunduğu bir grup bilim insanı, "otonom silah sistemlerinin" ölümcül etkileri olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

71

Bilim insanları, "katil robot" olarak da bilinen "otonom silah sistemlerinin" ölümcül etkileri konusunda uyarıda bulundu.

72

Aralarında ünlü İngiliz astrofizikçi Prof. Dr. Stephen Hawking de bulunduğu bine yakın bilim insanının imzasını taşıyan ortak mektup...

73

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki Uluslararası Yapay Zeka Konferansı'nda okundu.

74

Mektupta "Hedef seçiminde hala insanlara bağlı olan seyir (cruise) füzeleri ve insansız hava araçlarından farklı olarak yapay zekayla kontrol edilen silahlar ya da katil robotlar, hedeflerini insanlarla doğrudan iletişim kurmadan seçip vuracak.

75

Büyük bir askeri gücün otonom silahları geliştirmeye başlaması, korkunç sonuçlara yol açabilir" ifadeleri kullanıldı.

76

Otonom silahların barut ve nükleer silahların ardından savaş alanında "üçüncü devrim" olarak nitelendiğine dikkat çekilen mektupta,

77

"Nükleer, kimyasal ya da biyolojik silahların aksine otonom silahlar, çok sayıda ve düşük maliyetle üretilebilecek.

78

Bu silahlar, kolayca karaborsaya, oradan da terör örgütlerinin eline düşebilir. Dünyanın önde gelen askeri güçlerinden birinin otonom silah geliştirmeye başlamasının, küresel bir yarışa yol açması kaçınılmazdır.

79

Bu durumda otonom silahlar, geleceğin kalaşnikofu haline gelecektir" denildi.

80

Otonom silahların suikastler, soykırım ve nüfus kontrolü gibi kitlesel ölümlere yol açacak eylemler için ideal seçenek olacağına işaret edilen mektupta...

81

"Dünyanın önde gelen askeri güçleri, otonom silah geliştirme yarışını daha başlamadan sona erdirmek zorundadır" ifadesine yer verildi.

82

Mektubu imzalayanlar arasında Apple'ın kurucularından Steve Wozniak, SpaceX şirketinin Üst Yöneticisi Elon Musk, DeepMind şirketinin kurucusu Demis Hassabis, filozof Noam Chomsky ve Google yöneticilerinden Peter Norvig de yer alıyor.

83

Mektup, Yaşamın Geleceği Enstitüsü'nün (Future of Life Institute - FLI) internet sitesinde de yayımlandı.

84

Yemek yapan robot! - Robot Restaurant'ta tam 20 robot hem yemek yapıyor hem de servis yapıyor.

85

Robot çalışanlarla ekstra mesai parası ve raporlu günler sıkıntısı yaşayamayan restoran sahini robot çalışanlarının performansından çok memnun.

86

87

88

89