AKİT MENÜ

Gündem

"Filistin'e saldırmak için bölgeye gelen ABD Uçak Gemisi yakıtını Türkiye'den mi alıyor?"

Doğu Akdeniz'e gelen ABD Uçak Gemisinin yakıtını hangi ülkeden tedarik ettiği merak konusu olmuştu. İstihbarat Şefi Tevfik Kadan, bu soruyu bakanlığa sordu. Konuyla ilgili resmi bir açıklama geldi.

2023-10-25 09:31:32
2

Doğu Akdeniz'e gelen ABD Uçak Gemisinin yakıtını hangi ülkeden tedarik ettiği merak konusu olmuştu. İstihbarat Şefi Tevfik Kadan, bu soruyu bakanlığa sordu. Konuyla ilgili resmi bir açıklama geldi.

3

Filistin-İsrail çatışmasını fırsat bilen ABD bölgeye iki uçak gemisi ve onlara refakat eden savaş gemilerini gönderdi. Bu gemilerin nereden yakıt ikmali yapacağı tartışma konusu oldu.

4

Türkiye bir NATO üyesi olarak bölgedeki diğer NATO ülkelerinin gemi ve uçakları için yakıt ikmali sorumluluğu taşıyor. Hatta sırf bunun için döşenmiş boru hatlarımız var. Aydınlık 20 Ekim tarihli haberinde “Türkiye'yi yer altından saran NATO ağı”nı yazdı.

5

Hatlar, ANT Başkanlığı üzerinden Milli Savunma Bakanlığına bağlı. ANT Başkanlığının sitesindeki bilgi şöyle: “Türk Silahlı Kuvvetleri ve NATO’ya bağlı Dış Takviye Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulan, yaklaşık 3 bin 200 kilometre boru hattından ve yaklaşık 1 milyon metreküp depolama kapasitesi bulunan depolardan oluşan Türkiye sathına yayılmış NATO Akaryakıt Boru Hattı Sistemi işletilmektedir.”

6

ABD, İsrail’e destek için en gelişmiş uçak gemisi USS Gerald R. Ford'u, beraberinde taarruz grubu ile birlikte Doğu Akdeniz'e gönderdi. ABD'nin. USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisi yolda. 6. Filo'nun komuta kontrol gemisi USS Mount Whitney de Doğu Akdeniz'e sevk edildi.

7

Bu durumda ABD uçak gemisine refakat eden gemilerin sık sık yakıt ihtiyacı olacak…

9

Aydınlık konuyu Milli Savunma Bakanlığına sordu. İstihbarat Servisi Şefimiz Tevfik Kadan’ın yönelttiği soru şöyle: "İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan çatışmaların ardından ABD tarafından Doğu Akdeniz'e gönderilen Uçak Gemisi Taarruz Grubu'nda yer alan herhangi bir ABD savaş gemisi, Türk limanlarından ya da Türk akaryakıt gemilerinden yakıt ikmali yapmış mıdır? Türk Deniz Kuvvetleri Akaryakıt Depo Komutanlıklarından ya da ANT Başkanlığından bu gemilere akaryakıt sağlanmış mıdır? Türk makamlarına talepte bulunulmuş mudur? Bulunulduysa ne yanıt verilmiştir?"

10

Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığından gelen yanıt şöyle oldu: “Başvuruda belirtmiş olduğunuz konu ile ilgili olarak, 7 Ekim 2023 tarihinden sonra Doğu Akdeniz’e gelen ABD’ye ait uçak gemilerine, Başkanlığımızca herhangi bir şekilde akaryakıt ikmali sağlanmamıştır.”

11

Gemilerin ilk aşamada yakıtlarını Girit’ten sağladıkları öğrenildi. Bundan sonraki süreçte ihtiyaçların nasıl karşılanacağı merak ediliyor…