AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

ABD'nin Türkiye konusundaki tarihi F-35 pişmanlığı! Almanya'nın talepleri sonrası çıkmaza girdiler

S-400 tedariki sonrası Türkiye'yi F-35 programından çıkaran ABD, tarihinin en büyük pişmanlığını yaşıyor.

2023-11-03 15:44:12
1

S-400 tedariki sonrası Türkiye'yi F-35 programından çıkaran ABD, tarihinin en büyük pişmanlığını yaşıyor.

2

Parça üretimi konusunda Türkiye'yi bırakmak zorunda kalan ABD, bu konuda bir türlü mesafe kat edemedi ve uçak üretimi yavaşladı.

3

Diğer yandan Türkiye bu süreçte hem Kaan'ı hem de Kızılelma'yı üretti.

4

Konuyla ilgili konuşan savunma sanayii analisti Harun Reşit Aydın, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İşte o açıklamalar...

5

Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarttıktan sonra, Lockheed Martin epeydir bizim ürettiğimiz parçaları başka ülkelerdeki üreticilere kaydırmak için uğraşıyordu. Buna dahil olacak ülkelerden sonuncusu Almanya.

6

Lufthansa ve Rheinmetall ortaklığında, bazı parçalar, buna bizim ürettiğimiz gövdesi de dahil, talip olmuştu. Son hesaplamalara göre, 15 farklı parça üretimi için, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde kurulacak fabrikanın maliyetinin, 2 milyar euroyu bulacağı hesaplanmakta ve üretime geçmesi 3 yıl olarak belirlenmiş.

7

Lockheed Martin zaten geriden gelen ve çok yavaş ilerleyen yıllık üretimi, 156 adetten, 250ye çıkartmak ve maliyeti düşürmek isterken, Lufthansa ve Rheinmetall konsorsiyumu, 3 yıl sonra ancak yılda 50 adet gövde çıkartabileceğini söylüyor.

8

Almanlarla görüşmeler devam ederken, son bilgiler, her ne kadar satış hakkının tamamen ABD hükümeti elinde bulunsa da, Almanya'da üretilen parçaların kullanıldığı uçakların satışında, Almanya, satılacak ülkeler konusunda veto hakkı kullanmak istiyor ve görüşmeler, maliyet, zaman ve satış hakkı meselelerinde tıkanmış durumda.

9

Bu sebeplerden dolayı, ABD'nin, parçaların tamamını kendisi üretmeye çalışması, opsiyon olarak şu an masada duruyor. Eğer Almanya konusu pozitif bir karara bağlanırsa, maliyeti düşürmek isterken, muhtemelen 80+ milyon dolar olan adet başı F-35 A fiyatı, 150+ milyon dolar seviyesine gelecektir.

10

Eğer elinizde bir savunma sanayii projesi var ve ortak arıyorsanız, Almanya sizi aradığında, size tavsiyem, kesinlikle telefona çıkmayın. Sonuç bu.