AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Teknolojinin tarihini değiştiren kadın

Dünyanın İlk Bilgisayar Programcısı, Teknolojinin Tarihini Değiştiren Kadın: Ada Lovelace. Ada Lovelace, ünlü İngiliz şair Lord Byron'ın kızıydı.Annesi tarafından henüz bebek sayılırken babasından uzaklaştırıldığı, kendisi 8 yaşındayken vefat eden babasını ömrü boyunca görmeden yaşadığı söylenir.

2

Dünyanın İlk Bilgisayar Programcısı, Teknolojinin Tarihini Değiştiren Kadın: Ada Lovelace. Ada Lovelace, ünlü İngiliz şair Lord Byron'ın kızıydı.Annesi tarafından henüz bebek sayılırken babasından uzaklaştırıldığı, kendisi 8 yaşındayken vefat eden babasını ömrü boyunca görmeden yaşadığı söylenir.

3

Ada, anne ve babasının tersine, şiiri ve matematiği ayrı ayrı değil tek bir başlık altında ele aldı.Adeta bilimi bir şiir gibi işledi, sanatı teknolojiye kattı. Üstelik tüm bunları, kadınların bilimsel tartışmalara katılmalarına izin verilmediği ve akademik yayın yapmalarının uygunsuz bulunduğu bir çağda gerçekleştiriyordu...

4

Henüz 13 yaşındayken uçan bir makine tasarladı. Annesi onun matematik, kimya ve fizik eğitimi alması için çok çaba göstermişti.17 yaşındayken, mekanik bir hesap makinesi tasarlamış olan Cambridge Üniversitesi matematik profesörlerinden Charles Babbage ile tanıştı.

5

Charles Babbage, Ada'nın çalışmalarından çok etkilenmişti. Ada, Charles Babbage'in makinesi üzerine yazılmış Fransızca bir makaleyi İngilizce’ye çevirerek kendisine göndermişti. Babbage bu çalışmayı çok beğenmiş, kendisinden, makaleye kendi notlarını da eklemesini istemişti. Ada’nın notları oldukça kapsamlı ve ayrıntılıydı. Öyle ki gönderdiği notlar, orijinal makalenin üç katı uzunluğundaydı.

6

Asıl çarpıcı olan ise, hesap makinesinin Bernoulli sayı dizisini hesaplayabilmesine olanak tanıyan bir yöntemden bahsediyor oluşuydu. Ada, makinenin belli ve sonlu sayıda adımdan oluşan bir plan kullanarak Bernoulli sayılarını nasıl hesaplayabileceğini tarif ediyordu.İşte bu notlar, tarihteki ilk bilgisayar algoritması ve ilk bilgisayar programı olarak kabul edilir.

7

Ada bununla da yetinmedi. 1843’te yayınladığı bir makalede, böyle bir makinenin uygun programlanması halinde, karmaşık matematik problemlerini çözmek, müzik bestelemek ve grafik çıkarmak için kullanılabileceğini öngördü.Bugün kullandığımız PC, tablet, akıllı telefon gibi cihazlara baktığımızda Ada’nın geleceği gördüğünü söylemek çok da yanlış olmaz.

8

Fakat o zamanlar bir kadının kendi adına bir yayım yapması uygun görülmüyordu. O da yalnızca adının baş harflerini yazdırdı. Bunun sonucunda, birçok başka bilim kadınının başına gelen onun da başına geldi ve bir matematikçi olarak yaptığı çalışmalar büyük ölçüde unutuldu gitti.

9

Öldüğünde, yalnızca 36 yaşındaydı. Baron William King'le 1835 yılında evlenen Ada, özel hayat ve iş hayatını ayıramayarak kendisini bilime adamıştı. İlerleyen dönemde madde bağımlılığına yakalanan, yoksunluk ve davranış bozukluğu sendromları gösteren Ada, 1852'de rahim kanserinden öldü.

10

1970 yılında geliştirilen Ada programlama diline kendisinin adı verildi. Ada'nın sağlığının genç yaşta kötüye gitmesi, ve sahip olduğu potansiyelden bilim dünyasının bu kadar erken mahrum kalması çok üzücüdür.

11

Ada Lovelace’ın yaktığı bu meşaleyi, sonrasında pek çok kadın da başarıyla taşıdı. Hedy Lamarr (kablosuz internet, bluetooth ve GPS’in mucidi), Top Secret Rosies (2. Dünya Savaşı’nın kadın bilgisayar programcıları) ve Grace Hopper (ilk derleyiciyi geliştiren; COBOL programlama dilinin geliştiricilerinden ve “debugging” olarak bilinen programı hatalardan temizleme konseptinin ilk kullanıcılarından).