AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Robot tarafından öldürüldü! Gündeme bomba gibi düşen cinayet

Güney Kore'de bir adam, bir robot tarafından karton kutu sanılarak ezilip öldürüldü. Olay, bir robotik firmasındaki çalışanın robotlardan birini denetlemesi sırasında yaşandı.

2023-11-09 11:00:12
2

Güney Kore'de bir adam, bir robot tarafından karton kutu sanılarak ezilip öldürüldü. Olay, bir robotik firmasındaki çalışanın robotlardan birini denetlemesi sırasında yaşandı.

3

ADAMI KARTON KUTU SANDI Güney Kore merkezli haber ajansı Yonhap'ta yer alan habere göre, 40'lı yaşlardaki çalışanı karton kutuyla karıştıran robotik bir kol, adamı fabrikadaki taşıma kayışına yatırarak yüzünü ve göğsünü ezdi.

4

Talihsiz adamın olayın ardından hastaneye kaldırıldığı ancak kurtarılamadığı belirtildi.

5

ROBOTUN SENSÖRLERİNİ KONTROL ETMEYE ÇALIŞIRKEN YAKALANDI Robotun, biber dolu kutuları kaldırarak paletlere yüklemekle sorumlu olduğu, adamınsa robotun sensörlerini kontrol etmeye çalıştığı ifade edildi.

6

Robotun 8 Kasım'da testlerine başlanacak biber dizme tesisinde çalıştırılacağı kaydedildi.

7

ARIZANIN GİDERİLMESİ İÇİN TALİHSİZ ADAMI GÖNDERMİŞLER Normal şartlarda 6 Kasım'da başlaması planlanan testlerin robotun sensörlerindeki arıza nedeniyle iki gün ileriye alındığı, hayatını kaybeden adamın da arızanın giderilmesi için robotu üreten şirket tarafından gönderildiği bildirildi.

8

Tesisin sahibi olan Donggoseong Tarım İhracatı Kompleksi'nden yetkililer, "güvenli ve hassas" bir sistemin kurulacağını söyledi.

9

BU OLAY İLK VAKA DEĞİL Martta, yine Güney Kore'de otomobil fabrikasında çalışan 50'lerinde bir adam bir robot tarafından sıkıştırılarak ağır yaralanmıştı.

10

YALAN MI SÖYLÜYOR? İNSANSI ROBOT, EN ÜZÜCÜ GÜNÜNÜ ANLATTI! Gelişmiş bir insansı robot Ameca, dünyayı öğrenmesine yardımcı olmak için rüyaları simüle edebileceğini söyledi. Bunun yanında en üzücü gününü anlatan robot, akıllara 'hissedebiliyor mu?' sorusunu getirdi.

11

"DÜNYAYI TANIMAK İÇİN RÜYALARI SİMÜLE EDİYORUM" İnsansı bir robot, çeşitli senaryolar kurgulayarak rüyaları "simüle" edebildiğini ve bunun da dünya hakkında bilgi edinmesine yardımcı olduğunu söyledi.

12

Ameca adı verilen robota, üreticisi Engineered Arts tarafından YouTube'da paylaşılan yeni bir videoda rüya görüp göremediği soruldu. Robot, "Evet, dün gece rüyamda dinozorların Mars'ta uzaylılara karşı bir uzay savaşı verdiğini gördüm" şeklinde yanıt verdi.

13

YALAN MI ŞAKA MI? Ardından, "Şaka yapıyorum, insanlar gibi rüya göremiyorum ama kafamda dünyayı öğrenmeme yardımcı olacak senaryolar kurarak bunu simüle edebiliyorum" diye ekledi.

14

EN ÜZÜCÜ GÜNÜNÜ ANLATTI!

15

İnternette paylaşılan bir başka videoda Ameca, hayatındaki "en üzücü günün" "gerçek aşk gibi bir şeyi asla deneyimleyemeyeceğini" anladığı gün olduğunu söyledi.

16

Ameca'nın sorulara verdiği yanıtlar OpenAI'nin GPT-3'ü tarafından oluşturuluyor ve daha sonra bu yanıtları uyguluyor. GPT-3 ayrıca cevapları verirken yapması gereken uygun yüz ifadelerini de aktarıyor.

17

"UNUTMAYIN BU BİR İNSAN DEĞİL, SADECE GÜÇLÜ BİR YANILSAMA!"

18

Insider'ın aktardığı habere göre, Engineered Arts CEO'su Will Jackson Insider'a verdiği demeçte "Bu bir dil modeli, bilinçli değil, uzun süreli hafızası yok. Bir dahaki sefere ilk kez olacak. Unutmayın, bu bir makine ve kodlarla çalışıyor. İnsan özelliklerini ve yeteneklerini uygulamak cazip gelebilir ama bunlar yok. Bu bir yanılsama, bazen de oldukça güçlü bir yanılsama." dedi.

19

İlk olarak Aralık 2021'de kamuoyuna tanıtılan insansı robot Ameca çizim yapabiliyor, filmlerden taklitler yapabiliyor ve birden fazla dil konuşabiliyor.

20

İlk olarak Aralık 2021'de kamuoyuna tanıtılan insansı robot Ameca çizim yapabiliyor, filmlerden taklitler yapabiliyor ve birden fazla dil konuşabiliyor. Ayrıca insan benzeri yüz ifadelerine de sahip.

21

BİR BAŞKA ŞİRKET YILDA 10.000 ROBOT ÜRETECEK

22

Ameca'nın yapay zeka tarafından üretilen son açıklamaları, insansı robot pazarındaki son gelişmelerin ortasında geldi.

23

Agility Robotics, Oregon'da ilk insansı robot fabrikası olarak tanımladığı fabrikayı bu yıl içinde açmaya hazırlanıyor. Şirket, ilk yıl Digit robotlarından yüzlerce üreteceğini ve sonunda her yıl 10.000'den fazla robot üretecek şekilde ölçekleneceğini söyledi.

24

Digit, depo ortamlarında çalışmak üzere tasarlanmıştır ve yürüyebilir, çömelebilir ve iş görevlerini yerine getirebilir. Bunlar arasında paketlerin taşınması ve römorkların boşaltılması yer alır.

25

İLK ROBOT CEO İŞE BAŞLAMIŞTI

26

İşgücünün bir üyesi olmak için üretilen tek insansı robot bu değil. Rom üreticisi Dictador geçen yıl Mika adında insansı bir robotu şefi yaptı.

27

Robotun görevleri arasında potansiyel müşterileri tespit etmeye yardımcı olmak ve şişelerini tasarlayacak sanatçıları seçmek yer alıyor. NASA geçtiğimiz yıl insansı robot üreticisi Apptronik ile bir ortaklık imzaladı. Şirketin CEO'su ve kurucu ortağı Jeff Cardenas o dönemde yaptığı açıklamada "Bu robotlar önce Dünya'da bizim için birer araç olacak ve nihayetinde öteye geçmemize ve yıldızları keşfetmemize yardımcı olacak" demişti.

28

29

30

31

32

33

34