AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Türkiye'ye vermedikleri F-35 bu kez harbiden başlarına bela oldu! ABD'ye çok büyük darbe

S-400 tedariki nedeniyle Türkiye için yaptırım kararı alan ABD, F-35'ler konusunda sıkıntı üstüne sıkıntı yaşıyor.

2023-11-10 11:47:01
2

S-400 tedariki nedeniyle Türkiye için yaptırım kararı alan ABD, F-35'ler konusunda sıkıntı üstüne sıkıntı yaşıyor.

3

TRHaber'de yer alan habere göre, Dünya üzerinde 'idame maliyeti en yüksek uçak' olarak bilinen F-35'lerin üreticisi Lockheed Martin, motor sorunları ve sıkça yaşanan kazaların ardından sipariş iptali şoku yaşıyor.

4

F-35 savaş uçaklarını satın alma konusunda daha önce niyet beyan eden İspanya, bu talebinden vazgeçtiğini duyurdu. Janes Defence haber portalına bilgi veren İspanya Savunma Bakanlığı kaynakları, "Eurofighter dışında başka bir silah sistemi satın alma planımız yok" dedi.

5

TCG ANADOLU gemisinin ikizi olan Juan Carlos adlı amfibi çıkarma gemilerine sahip İspanya, 2021 Kasım ayında F-35A ve F-35B'ler için Lockheed Martin'den detaylı bilgi istemiş, sonrasında ABD'li yetkililer İspanyolların bu uçakları satın alma konusunda istekli olduğunu iddia etmişti.

7

F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Program Direktörü Koramiral Mathias W. Winter, ABD'li milletvekillerine yaptığı bir sunumda, "F-35'in gelecekteki potansiyel müşterileri Singapur, Yunanistan, Romanya, İspanya ve Polonya'dır" demişti.

8

Envanterinde kısa pistli uçak gemileri bulunmasına rağmen İspanyolların F-35 satın almaktan vazgeçmesi, Lockheed Martin'in önümüzdeki dönem sipariş listesini etkileyecek kadar önemli görülüyor.

9

Madrid yönetimi, ABD'lilere F-35 ile ilgilenmediklerini, bunun yerine hem Eurofighter uçağının 4.5'inci nesil geliştirilmiş versiyonu olan LTE'yi edinmeye devam edeceklerini hem de Almanya ve Fransa ile birlikte yürüttükleri FCAS'a yoğunlaşacaklarını bildirdi. Future Combat Air System (Geleceğin Hava Muharebe Sistemi) tanımlamasının kısaltması olan FCAS'ın '6. nesil' özellikte olacağı iddia ediliyor.

10

İspanya'nın F-35'lerden vazgeçmesi, Avrupa pazarında bir süredir yükselişe geçtiklerini ileri süren Lockheed Martin için büyük bir şok anlamına geliyor. İspanya ordusunun F-35'e yanaşmama sebepleri arasında bu uçağın aşırı pahalı olması ve idame maliyetinin yüksekliği de gösteriliyor.

11

Yeni Eurofighter alımı ve envanterdeki uçakların modernizasyonunu kapsayan Halcon-I ve Halcon-II programını anlatan İspanya Genelkurmay Başkanı Javier Salto Martinez-Avial, uzun sunumu boyunca F-35'ten hiç bahsetmedi. İspanya, 2 milyar avro tutarındaki sözleşme uyarınca, yaşlanan F-18 uçaklarının yerine 2025-2030 dönemi için ek 20 adet Eurofighter Typhoon almayı planlıyor.

12

Bu uçakların gelişmiş versiyonu olan LTE, sensörlerle aviyoniklerde birtakım iyileştirmeler sunuyor. Daha yüksek durumsal farkındalığa sahip Eurofighter LTE, diğer uçak ve yer sistemleriyle de etkin iletişim kurabiliyor. Elektronik harp için karşı tedbir seviyesi yükseltilmiş uçaklarda AESA radar da bulunuyor.

13

14