AKİT MENÜ

Otomotiv

Araç sahipleri: 26 milyon TL’lik elektrikli Rolls-Royce Spectre satışa çıkmadı ama ülkemizde yüzlerce sıraya girmiş!

Çok dikkat çekici bir üretim süreci sonrasında doğan elektrikli Rolls-Royce Spectre için bu sefer ülkemizde araç gelmeden sıraya girdiler...

2023-11-19 17:23:28
2

Çok dikkat çekici bir üretim süreci sonrasında doğan elektrikli Rolls-Royce Spectre için bu sefer ülkemizde araç gelmeden sıraya girdiler...

3

Emre Özpeynirci tarafından aktarıldığı kadarıyla Rolls-Royce Spectre satın almak için 2026’ya kadar Türkiye’de 110 kişi sıraya girmiş. Araç için Türkiye’de henüz müşteri teslimatı olmamış ancak 2024’te 40 adet getirilecekmiş. Özpeynirci’ye göre elektrikli olduğu için yüzde 60’lık ÖTV diliminde yer alan lüks elektriklinin liste fiyatı 780 bin Euro’dan (24,4 milyon TL) başlıyor. Türkiye’ye ilk gelen model ise tam 850 bin Euro (26,6 milyon TL) seviyesinde yer alıyormuş. “Dünyanın en pahalı elektrikli otomobili ama ÖTV avantajı nedeniyle Türkiye’deki en ucuz Rolls-Royce” denilen araç, ultra zenginlerin dikkatini çeken heybetli seçenekler arasında yer alıyor. Araç hakkında elbette şimdiye kadar çok sayıda bilgi geldi. Örneğin eğer kaçırdıysanız Rolls-Royce Spectre lüks elektrikli sınıfındaki birçok rakibinden çok daha düşük bir menzil değerine sahip. Bazı rakipleri 800 km menzil getirirken, Spectre tam dolu batarya ile ancak 420 km kadar yol yapabiliyor. Bu değer araca uzaktan bakan bizler için hiç etkileyici değil ve kesinlikle yeterli görünmüyor. Firma ise kendi istatistikleri üzerinden böyle düşünmüyor. Yapılan resmi açıklamaya göre standart bir Rolls-Royce sahibi aracını yılda ortalama 4.800 km kadar kullanıyor.

4

Buradan bir hesap yapan firmaya göre Spectre sahibi çoğu kişi, aracını çok yüksek ihtimalle her ay sadece 1 kez, yılda ise 12 kez şarj edecek. Elbette satın aldığı Spectre modelini çok daha sık kullanan olacaktır ancak ortalamaya vurulduğu zaman aracın 420 km’lik menzili Rolls-Royce dünyasında kesinlikle bir sorun olacak ya da menzil endişesi yaratacak gibi görünmüyor.

5

Eğer daha önce görmediyseniz Rolls-Royce Spectre için firma inanılmaz testler gerçekleştirdi. Toplamda 2,5 milyon kilometreyi bulan test süreci içerisinde -40°C ile +50°C arasında değişen sıcaklıklara ve Kuzey Kutbu’ndaki kar, buzdan çöllere, yüksek dağ geçitlerine ve dünyanın mega şehirlerine kadar uzanan koşullar baz alındı.

6

Resmi kaynaklar, Rolls-Royce Spectre için 120 yıllık marka tarihindeki en zorlu geliştirme sürecinin uygulandığı belirtiyor. Rolls-Royce, bu yepyeni macerada markanın var olan standartlarını korumak ve daha artırmak adına işini şansa bırakmak istememiş.

7

Bu kapsamda otomobili test etmek için toplam 50.000 saatten fazla zaman harcandığını belirten marka, “Life Style” analizi içeren ek bir test sürecini de testler içerisine eklemeyi tercih etmiş. Bahsi geçen bu ek test programı, müşterilerin mühendislerin yeni bir Rolls-Royce’a getirilmesi muhtemel çok özel talepleri tahmin etmelerine, nihai mühendislik ve moda deneyiminin uygun özellikleri ve tepkileri içermesini sağlamalarına olanak tanımış.

8

Markanın alüminyum alaşım “Architecture of Luxury” platformu üzerine inşa edilen Spectre, çift elektrik motoru ile masaya 577 beygir güç koyuyor. 2.975 kilogramlık ağırlık ile Rolls-Royce tarihinin en ağır otomobillerinden olan Spectre’ın, 0’dan 100’e erişme süresi ise 4,4 saniye seviyesinde.