AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Hyundai ve Damen yerine Ankara'yı seçtiler! Türkiye'den 8 tane savaş gemisi alacaklar

İnsanız hava araçları ve zırhlı araçların ihracatı konusunda rekorlara imza atan Türkiye'nin bu kez kapısı savaş gemisi için çalındı.

2023-11-24 12:15:28
1

İnsanız hava araçları ve zırhlı araçların ihracatı konusunda rekorlara imza atan Türkiye'nin bu kez kapısı savaş gemisi için çalındı.

2

TRHaber'de yer alan habere göre, savunma sanayii alanında dev adımlara imza atan ülkemiz tarihi hamlelere imza atıyor.

3

Türkiye'nin savunma işbirliğini her geçen gün daha da derinleştirdiği ülkelerden Malezya, yeni savaş gemilerini hangi ülkeden satın alacağına karar verdi.

4

Kuala Lumpur yönetimi, toplamda 8 gemi alımını kapsayan korvet ihalesini Türkiye'nin kazandığını açıkladı.

5

LMS Batch-2 korvet tedarik programı için ihale açan Malezya, final etabında Güney Koreli Hyundai, Hollandalı Damen ve Türkiye'den STM/ASFAT/DEARSAN şirketlerinin projelerini bir süredir inceliyordu.

6

Malezya'da parlamenterleri bilgilendiren Savunma Bakanı Muhammed Hasan, korvet ihalesinde gemilerin Türkiye'den alınacağını kaydetti. Satın alma programının 'devletten devlete' (G2G) yöntemiyle uygulanacağını belirten Hasan, korvetlerin yapımı konusunda kaç Türk şirketinin seçildiğine ilişkin bilgi vermedi.

7

Malezyalı yetkililerin, gemilerin kıyı devriye görevini ifâ ederken aynı zamanda hava savunma ve gemisavar kabiliyetleri bulunması gerektiğini ifade ettikleri biliniyor. Kraliyet donanmasının ilk aşamada 3 savaş gemisi satın alacağı, sonrasında bunu 5 geminin daha takip edeceği belirtiliyor (3+5).

8

Toplamda 8 gemiyi kapsayan dev ihalede görev alacak şirketlerin ise STM ve ASFAT olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Türk deniz araçlarının tasarımı ve ana yükleniciliğinde çok önemli görevler üstlenen STM şirketi, geçtiğimiz mayıs ayındaki savunma fuarı LIMA sırasında Malezya Maliye Bakanlığı'na bağlı kurum olan TDA ile işbirliği anlaşması imzalamıştı.

10

İhaleye rekabetçi bir fiyat teklifiyle katılan Türkiye'nin Malezya'ya 'ortak üretim' teklifi götürmüş olması muhtemel görünüyor. STM şirketi Ukrayna donanması için MİLGEM korvet inşası işinin ve ASFAT ise Pakistan donanması için üretilen PN MİLGEM gemilerinin yapımının sorunsuz şekilde üstesinden gelmişti. Bu iki şirketin Malezya donanmasına MİLGEM korvetlerini üretmesi olasılığı oldukça yüksek görülüyor.

11

Aynı zamanda DEARSAN tersanesi de Malezya'daki ihaleye C92 korvet tasarımıyla katılmıştı. Gemilere en kısa sürede ulaşabilmeyi amaçlayan Malezya yönetiminin 3 Türk şirketini de görevlendirmesi bekleniyor.

12

Malezya-Türkiye ilişkilerinin çok sıcak olması nedeniyle, savaş gemisi ihalesinde rotanın Ankara'ya çevrilmesi beklenen bir gelişmeydi.