AKİT MENÜ

Gıda

Osmanlı'dan miras kaldı! İşte sirkengebin şerbetinin faydaları

Şerbetler, Osmanlı'dan bu yana Anadolu kültürünün vazgeçilmez tatlarından biri. Bugün sizlere adını çok fazla duymadığınız ve tüm padişahların ilaç niyetine tükettikleri sirkengebin yani Osmanlı ismiyle sirkencübin şerbetinin faydalarından bahsedeceğiz.

2023-11-25 11:09:53
2

Şerbetler, Osmanlı'dan bu yana Anadolu kültürünün vazgeçilmez tatlarından biri. Bugün sizlere adını çok fazla duymadığınız ve tüm padişahların ilaç niyetine tükettikleri sirkengebin yani Osmanlı ismiyle sirkencübin şerbetinin faydalarından bahsedeceğiz.

3

Osmanlı zamanından gelen ve İbn-i Sina'nın birçok hastalığın şifası için önerdiği sirkengebin Mevlana Celaleddin Rumi'nin en sevdiği içeceklerden biri olduğu söyleniyor.

4

Geceleri yatmadan mutlaka 1 bardak içtiği sirkengebin şerbetini şerbetini siz de kolaylıkla hazırlayabilir, şifasından faydalanabilirsiniz.

5

Düzenli içildiğinde vücuda inanılmaz faydaları bulunun bin yıllık tarif sirkengebin sirke, bal ve baharat karışımıdır.

6

Sirkencübîn veya sirkengübîn ismiyle de bilinen bu şerbetin ilk olarak yapılışınıın ise bin yıldan çok daha geçmişe dayandığı söylenir.

7

SİRKENGEBİN ŞERBETİNİN FAYDALARI NELERDİR? - Sirkengebin (sirkencübin) şerbeti, hazımsızlığa iyi gelir, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.

8

- Aslında içeriği tıpkı şimdilerde çok popüler olan sirkeli-ballı su ile aynı olduğundan sabahları aç karnına içildiğinde zayıflamanızı sağlıyor.

9

- Kan şekerinin düzenlenmesine destek oluyor, bu sayede tokluk hissinin daha uzun süre devam eder.

10

- Antioksidan özellikler de gösteren sirkengebin (sirkencübin) şerbeti, bu özelliği ile düzenli olarak tüketildiğinde vücudun temizlenmesine katkı sağlıyor, bir detoks etkisi oluşturuyor.

11

Not: İçmeden önce olası bir alerjik reaksiyon riskine karşı öncesinde mutlaka doktorunuza danışın.

12

SİRKENGEBİN ŞERBETİ TARİFİ MALZEMELER 1 litre su 1 su bardağı elma sirkesi 2-3 yemek kaşığı çiçek balı

13

YAPILIŞI Geniş ağızlı bir sürahi ya da karıştırma kasesinin içerisine sirkeyi alın. Üzerine tahta kaşıkla balı ilave ederek güzelce karıştırın. Sonrasında suyu ilave edip karıştırma işlemini sürdürün. Eğer seviyorsanız birkaç adet karanfil ya da 1 adet çubuk tarçın koyun ve bu şekilde en az 2 saat bekletin.